Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Dobromysl obecná, oregano (Origanum vulgare)

  9:00aktualizováno  9:00

Dobromysl obecná, oregano | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Oregano může dorůstat až do výše 60 cm. Rostlina tvoří vzpřímené, načervenalé lodyhy, které lehce dřevnatí. Má oválné, na konci špičaté listy. V létě kvetou na dobromysli růžovofialové květy, vyrůstající v početných květenstvích. Celá rostlina příjemně voní.

Stanoviště: Dobromysl potřebuje k růstu teplé, slunečné místo se suchou půdou, kterou snáší mnohem lépe než vlhkou. Nevadí jí chudá, písčitá půda, jedinou podmínkou je její propustnost.

Období květu: Kvete od července do srpna. gal

Použitelné části: Na počátku květu sbíráme kvetoucí vrcholky, které se suší nebo používají jako nálev.

Léčivé účinky: Rostlina zmírňuje žaludeční a střevní potíže, nadýmání, je účinným lékem na kašel a bronchitidu. Má pozitivní vliv na nervový systém a je součástí olejů proti revmatismu a bolestem hlavy.

Bylinková kuchyně: Oregano je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů jako je pizza, polévky, masité a rybí pokrmy či těstoviny. Jeho nezaměnitelná hořká chuť je součástí „provensálského koření“.

. Řecký salát s fetou

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 15 minut


* 600 g rajčat
* 250 g salátové okurky
* 100 g červené cibule
* 100 g černých oliv
* 150 g fety
* hrst petrželky
* hrst čerstvého oregana

Na zálivku:

* 4 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1 stroužek česneku

1. Zeleninu omyjeme, osušíme a očistíme. Malá rajčátka necháme celá, větší překrájíme. Okurku nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Fetu nakrájíme na kostičky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme s usekanou petrželkou a oreganem, nakonec zlehka vmícháme sýr. V misce prošleháme suroviny na zálivku a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s připravenou zálivkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis)

Známá kulturní rostlina rozšířená a užívaná po celém světě.

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.

OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť
OVĚŘENO: 5 tajemství Miss, jak si udržet krásnou pleť

Zimní počasí naši pleť neúměrně zatěžuje. Chlad a vítr ji poškozují a vysušují. Ztrácí tak důležité živiny, které je třeba doplňovat. Jak udržet pokožku zdravou a krásnou i v tomto nevlídném počasí? Své tipy prozradila Miss Face Czech Republic Nikola Uhlířová.

Najdete na iDNES.cz