Čekanka obecná
| foto: shutterstock.com
ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
. Víte, že...
Podle pověsti jsou květy čekanky přeměněné oči milenky, která pláče pro chlapce, jehož loď se již nikdy nevrátí.
|
Popis rostliny: Odolná vytrvalá bylina s velkým hlavním kořenem, jejíž lodyhy, nesou celé léto jasně modré květy. Ty dorůstají do výše až 1, 5 m. Někdy je pěstována jako jednoletá plodina. Má listy zelené barvy, vespod chlupaté, nahoře podlouhlé až kopinaté a jasně modré květenství zvané úbor.
Stanoviště: Čekanka vyžaduje slunečné a otevřené místo s lehkou alkalickou půdou.
Období květu: Bylina kvete od července do října.
Použitelné části: Používají se čerstvé nebo sušené listy, kvetoucí stonky a kořen.
Léčivé účinky: Při léčení žloutenky či chorobách sleziny je možné používat čekankové listy, bohaté na měď, vápník a železo.
Bylinková kuchyně: Dřevnatá dřeň suchých kořenů se likviduje, zbytek se drtí a praží na kávu. Semena se používají do párků a ragú, kari koření a jablkových koláčů.
. Zapečená čekanka se sýrem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
Pečení: 20 - 30 minut
* 8 čekankových puků
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka nebo smetany
* sůl a mletý pepř
* 2 žloutky
* 50 g tvrdého sýra typu parmazán
* 100 g sušené šunky
1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem nebo smetanou, prošleháme, osolíme, opepříme a 20 minut na mírném ohni prováříme a mícháme. Odstavíme z ohně a do omáčky vmícháme sýr a žloutky. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme omyté, očištěné a rozpůlené čekankové puky řezem nahoru, osolíme je a pokapeme citronovou šťávou.
2. Přelijeme omáčkou a posypeme na kostičky nakrájenou šunkou. Vložíme do trouby předehřáté na 200 – 250 stupňů a zapékáme dozlatova, přibližně 20 – 30 minut.
|