Gorily v zoo nepotřebují polidšťování, ale co nejpřirozenější podmínky

Den věnovaný speciálně chovu goril si tito lidoopi v Zoo Praha a její návštěvníci užili už před týdnem. Pro gorily chovatelé připravili nový enrichment, který je na dlouho zabavil a uspokojil jejich apetit. A lidé měli možnost tato zvířata lépe poznat a dozvědět se víc o novém pavilonu, který je ve výstavbě.

Gorily žijící ve svém přirozeném prostředí v africkém pralese zaměstnává sháňka potravy v podstatě celý den, zbytek času odpočívají a tráví. To je důvod, proč chovatelé neustále vymýšlejí, jak tato zvířata žijící v lidské péči zabavit a současně jim dát příležitost, aby si potravu musela aspoň trochu zasloužit. To vše se skrývá pod jediným slůvkem: enrichment.

Mezi enrichment lze počítat i každodenní rozhoz kousků zeleniny po celém pavilonu či vločky, které si gorily musí vybrat z dřevitky na podlaze. Nicméně chovatelé gorilám připravují i nejrůznější hlavolamy (viz např. zde a předchozí články v souvisejících níže) jako jsou konga, polínka či barely s rozinkami či granulemi, jindy mají parkosy pomazané ovocnou přesnídávkou. Prostě taková příjemná překvapení s bonusem.

Právě minulý týden si obvyklý enrichment gorily užily v trochu jiné podobě, takové zelenější. Jednak měly k dispozici hromadu nejrůznějších větví k okusu, což každá gorila vždy ocení. A k tomu hlavolamy v podobě míčů s oříšky uvnitř a řadou otvorů, do nichž byly zapíchané větve, které spolu s omotanou dřevitkou míče pěkně zamaskovaly. Úplná pralesní kulisa.

Větve gorily energicky tahaly ven z míčů, které jako by vůbec nevnímaly, chvíli trvalo, než je napadlo, že v nich může něco být. A spokojeně posedávaly po pavilonu, každá se svou hromadou větví a „olistěným“ míčem, dokonce i nejstarší samice Kamba, která většinou raději v klidu čeká, co na ni zůstane. A ten nejmladší, pětiletý gorilí sameček Ajabu, poletoval celým pavilonem a vybíral si, co ho bude bavit a co mu chutná.

Návštěvníci se mj. dozvěděli, proč jsou gorily ohrožený druh, a jak jim Zoo...
Hodující Kijivu, matka Nurua a Kiburiho. A Moji, která už založila ve...

Prostě taková pohodová oslava s tím, co je pro gorily přirozené: hromada okusu a nějaká ta dobrota navíc, o kterou se musí nějak zasloužit, aby ji získaly. V tomto případě vydolovat ji z míče. Což nebylo jednoduché: větve silou zapíchané do malých otvorů v míči musely nejprve vytahat a ořechy pak z děravého míče šikovně vytřást.

„Jednoznačně se ukázalo, že si to užily mnohem víc, než nejrůznější dorty či autíčka ze zeleniny, které dokázaly během chvilky rozebrat a bylo hotovo. I do budoucna se chceme vyvarovat polidšťování a připravovat jim zábavu v duchu podobného smysluplnějšího enrichmentu. Novou podobu by tak měl mít i na Vánoce,“ nastiňuje Martin Vojáček, nad čím už s kolegy dlouho dopředu přemýšlejí.

Návrhy nového pavilonu goril (z arch. soutěže, 2015)

Vítězný návrh – č. 11 (ABM Architekti, spoluautoři Ing. arch. Petr Bouřil, Ing....
Vítězný návrh – č. 11 – vizualizace interiéru. (ABM Architekti, spoluautoři...
Návrh č. 14 – vizualizace interiéru (Bogle Architects, MgA. Viktorie Součková)
Návrh č. 9 – vizualizace exteriéru (EVERSMANN STUDIO a MOBA STUDIO, autoři...

Chov primátů má prostě svůj vývoj a jde stále kupředu, proto bude i nový pavilon goril, který je ve výstavbě a gorily by se ho měly dočkat příští rok, zase mnohem sofistikovanější. Například v něm bude místo nejen pro Richardovu rodinnou skupinu, ale i pro mladé samce, kteří ve volné přírodě svou původní rodinu v dospělosti opouštějí.

Momentálně si gorily ve venkovním výběhu užívají podzimního fenoménu opadávajícího listí, které s chutí žerou. Alespoň tedy to z vinné révy, pajasanu či vrby, topol jim nechutná. „Gorily mohou návštěvníci Zoo Praha opravdu stále ještě zastihnout i venku. Alespoň do mrazů, než začne zamrzat vodní příkop. Mají stále otevřeno, je jen na nich, kdy chtějí jít ven, a kdy se vrátí dovnitř,“ popisuje Martin Vojáček. (Aktuální program Zoo Praha najdete zde.)

Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Osmero nejchutnějších hub. Určitě je znáte a poslední úlovky máte v mobilu

8 nejchutnějších hub

Také máte takovou radost, když v lese narazíte na rodinu hříbků? Na to člověk rád vzpomíná i po sezoně. A zdaleka nemusí jít jen o ně, za pozornost stojí celá řada dalších druhů – redakce Tiny pro...

13. listopadu 2025

KVÍZ: Růžový panter nebo Srdce oceánu: Jak dobře znáte slavné filmové diamanty?

Diamant Sancy byl údajně nalezen v žaludku mrtvého muže.

Filmové dějiny jsou plné drahokamů – skutečných i fiktivních. Ověřte si, jak se vyznáte v nejslavnějších „diamantových“ scénách, postavách a titulech. Soutěžit o voucher na Chytrý Kvíz můžete do 20....

vydáno 13. listopadu 2025

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Vyhrajte poukaz na masáž v hodnotě 1 500 Kč a sladký box od Verbeny
Vyhrajte poukaz na masáž v hodnotě 1 500 Kč a sladký box od Verbeny

Je čas dopřát si chvilku klidu a rozmazlování. Zapojte se do naší soutěže a vyhrajte poukaz na masáž v hodnotě 1 500 Kč spolu s Verbena boxem plným...

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.