Vykuchaný kožený míč, to je pro gorily zdroj dobrot, hračka i štokrle

Autor:
Speciálně upravené kožené míče nejsou pro pražské gorily ničím novým, mají je v oblibě už řadu let. Jako hračku je využívají hlavně mláďata, ale občas se k jejich hře přidají i dospělé samice. Jinak gorily míče milují hlavně jako zdroj něčeho dobrého.

„Míče jsou opravdu jen čistě kožené, vnitřní gumovou vložku z nich vždy preventivně odstraníme, aby se ji gorily nepokoušely sežrat. Používáme je totiž jako jeden z enrichmentových prvků, který gorily aktivně zabaví a donutí je přemýšlet,“ popisuje kurátor primátů Zoo Praha Vít Lukáš.

Chovatelé přitom využijí vnější povrch i vnitřek míče: vně ho namažou medem nebo přesnídávkou, proto je gorily na začátku úvodního videa s takovou chutí olizují. Dovnitř zase schovají vločky, rozinky nebo lněná semínka. Je úžasné je pak pozorovat, jak se k chutnému obsahu snaží dostat. Většinou zaklánějí hlavu a snaží se vysypat si dobroty přímo do úst. Třeba Kiburiho zachytily kamery v pavilonu, jak se právě při tom skulil ze schodů. „Není divu, většinou jsou totiž do ‚práce s míčem‘ tak zabrané, že nic okolo nevnímají a nedávají pozor,“ dodává Lukáš. 

Olízaný a vyprázdněný míč se pořád ještě může hodit

Podle kurátora gorily občas zkoušejí využít míče i jinak. „Kiburi nedávno předvedl, že umí míč využít jako stoličku. Postupně je všechny vyzkoušel, vybral si ten nejpevnější a dal si ho pod nohy, aby se lépe dostal na zeď, která byla právě pomazaná přesnídávkou“ (o používání nástrojů u goril čtěte více zde).

Stěny pavilonu jsou totiž další plochou, kterou gorily občas najdou namazanou medem, přesnídávkou, či jogurtem. Kiburi na videozáznamu předvádí doslova psí kusy, aby se na dostal na umělou skálu pomazanou medem a polepenou oblíbenými burizony, které gorily s chutí ozobávají. „Každé zrníčko si tak musí zasloužit, což je pro ně jedině dobře. Cvičí si tak svoje fyzické i rozumové schopnosti,“ vysvětluje kurátor.

Podobně jako míče slouží i velké borové šišky. Gorily je milují, protože chovatelé umějí zařídit, aby místo vypadaných semínek obsahovaly sladké rozinky nebo kousky piškotů. Každá pražská gorila by vám poradila, že vytáhnout se dají nejen zuby, ale především pomocí vhodného klacíku (více zde).

A pokud jste video viděli až do konce, nemohli jste přehlédnout gorilí samici Kijivu, matku obou současných pražských mláďat, která má půlku obličeje pomazanou jogurtem tak, že skoro nevidí. Tato část videa by klidně mohla pocházet z některého dne, kdy gorily dostaly oblíbené plněné tubusy. Kamery ovšem Kijivu tentokrát takto zaznamenaly po jedné potyčce s Richardem, který jí vyrazil z ruky kelímek s jogurtem.

„Jogurt nebo tvaroh na hlavě gorily rády zrovna nemají, takže se ho ze sebe snaží co nejdřív dostat. Často se pak ale od něj zamažou ještě víc, takže je čištění a olizování zaměstná na hodně dlouho. Což je ale také právě důvod, proč s nimi  děláme enrichmentové aktivity,“ uzavírá kurátor primátů.

Podívejte se, jak se o rouru s dobrotami umí Kiburi poprat i s vlastní mámou. Cokoliv k jídlu totiž gorilí samice klidně seberou i mláďatům (více zde):

28. března 2014

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Po celém Česku se otevřou stovky nádherných zahrad, ochutnejte v galerii

Nadcházející sobotu a neděli proběhne již XV. ročník Víkendu otevřených zahrad po vzoru britského Open Garden &Squares Weekend, které vzniklo v roce 1998. Je to opravdová radost a oslava života. Lidé...

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Na zahradě propadla sázení stromů, i když si je užijí až další generace

Soutěž

Chalupu na Tachovsku koupili v roce 1989. Prý bez velkého prohlížení a přemýšlení, ale s jistým přesvědčením, že „na tohle stačí“. Současně s postupnou renovací chalupy se rodila představa o celkovém...

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43

Záhony v horku trpí, ale jde jim pomoct. Stačí správně mulčovat

Mulčování je důležitou součástí péče o vaši zahradu. Potlačuje plevel, šetří vodu a zvyšuje kvalitu půdy. Navíc dodává záhonům upravený vzhled. Přestože se o mulčování nejvíce mluví na jaře, letní...

12. června 2025

Začíná houbařská sezona. Tato místa teď hlásí největší úlovky

Houbařská sezona začíná a s ní také nekonečné otázky. Rostou? A kde? Kam vyrazit, abychom se nevrátili s prázdným košíkem?

12. června 2025

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

12. června 2025

Kolik vody potřebuje pes v létě? Průvodce pro odpovědné pejskaře

V letním a teplém počasí by měl každý pejskař dohlédnout, aby jeho pes důsledně dodržoval pitný režim. Stejně jako lidé i psí organismus potřebuje pravidelný přísun tekutin. Věděli jste, že ve velmi...

12. června 2025

Jitrocel pomáhá při kašli, trávení i hojení ran. Znaly ho už naše babičky

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá bylina s neuvěřitelně bohatou historií v tradičním i moderním léčitelství. Už naše babičky dobře věděly, proč si ho suší na zimu. Jaké léčivé...

11. června 2025

Čím přírodnější skalka, tím více života. Kámen rozhoduje, čím ji osadit

Skalky patří k oblíbeným prvkům českých zahrad, koberce rozkvetlých malebných kvítků proplétající se mezi kameny v nás zřejmě vyvolávají romantické představy. Ovšem ne každá se úplně povede a působí...

11. června 2025

Proč jablko pochází z růže. Neuvěřitelná historie jednoho příbuzenství

Premium

Růže je královnou květin. Před více než dvěma a půl tisíci let ji takto pojmenovala řecká básnířka Sapfó. Zapomněla ovšem dodat, že její okvětní lístky, poupata, listy i šípky je možné jíst.

11. června 2025

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

10. června 2025

Už žádné studené překvapení. Udržte vodu v bazénu teplou efektivně

Majitelé domácích bazénů často nevědomky přicházejí o tisíce korun ročně kvůli jedinému nedotaženému detailu – chybějícímu zakrytí vodní plochy. Odborníci přitom upozorňují, že vhodné zakrytí může...

10. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Fotografie jídla českého fotografa zazářily na World Food Photography Awards

Fotograf Marek Kučera má na kontě další velký úspěch. Se svou fotografií jídla se dostal mezi užší výběr finalistů prestižní světové soutěže World Food Photography Awards 2025. Výstava nejlepších...

9. června 2025

Sezona bezu začíná. Kdo si natrhá zázrak přírody, bude zdravý jako ryba

Bez je fascinující rostlina, která právě začíná svou sezonu, ať už jde o bílý květ nebo později o černé plody. Tato rostlina nabízí širokou škálu benefitů, od kulinářského využití po zdravotní...

9. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.