VIDEO: Zmrzliny zavěšené na laně vydržely pražským gorilám pár hodin

  16:58aktualizováno  16:58
Výjimečné horko vyžaduje výjimečné nápady. Své o tom vědí chovatelé goril v Zoo Praha, kteří se snaží svým svěřencům maximálně ulehčit současná horka. Na zmrzliny jsou gorily už zvyklé, tak jim je pro změnu zavěsili na lana, což s obdivem zaznamenala i světová média.

Pokrájené ovoce vložíte do plastového kelímku nebo PET lahve, zalijete  vodou a necháte přes noc v mrazáku. Tak jednoduchý je recept na zmrzlinu, kterou v tropických dnech vhodně ochladíte lidoopa. Minulý víkend chovatelé gorilám dobývání zmraženého ovoce ještě zpestřili.

Gorily se zmrzlinami na laně

„Využili jsme tentokrát jako formu rovnou  kbelíky a vložili do nich před zmražením vody s ovocem navíc lano s uzlem,“ vysvětlil kurátor primátů Vít Lukáš. Díky tomu bylo možné zmrzliny zavěsit na parkosy a gorily si je užily déle a trochu jinak než obvykle. Navíc vypadaly tak lákavě, že letní zmrzlinové hody pražských goril zaujaly i světová média.

„Je to tak, fotky Richarda olizujícího originální ovocnou zmrzlinu obletěly svět jako příklad toho, jak se lze v zoologické zahradě vypořádat s tropickými dny, aby byly pro zvířata k přežití,“ uvedla Lenka Pastorčáková, tisková mluvčí Zoo Praha. Zmrzlinové hody pražských goril si nenechala ujít média jako NBC, New York Times, The Guardian, National Geographic či The Telegraph. 

Na pozornost je Richardova rodina zvyklá, takže si bez ohledu na špičkové fotografy za sklem expozice zavěšené zmrzliny užívala pěkně dlouho. Richard se od „své“ zmrzliny nehnul zhruba hodinu a nikoho k ní nepustil, takže se ochladil dokonale. Podobně jako samice Kijivu, která od ukořistěné zmrzliny nekompromisně odehnala i dvouletého Ajabua, nakonec ale na jedné společně hodovala se svými syny Kiburim i Nuruem.  

Zapojte se do fotosoutěže: FOTÍM V ZOO PRAHA

Richard vytrvale olizoval zmrzlinu, své ruce i kaluže odtávající vody na zemi pod zmrzlinou a pak i své dlouhé chlupy na rukou, které v kalužích namáčel. Párkrát se snažil se do zmrzliny i lehce zakousnout, ale hlavně doloval ovoce prsty nebo si odchytával kapky tající zmrzliny do tlapy a pak je vylizoval. Ajabu mu nahlížel přes rameno, jako jediný se odvážil se k němu přiblížit. Provokoval ho podobně jako ostatní, protože na něj zmrzlina nevyšla.

Víkend bude v Zoo Praha patřit slonům a lvům

V sobotu 11. 8. proběhnou oslavy Mezinárodního dne slonů: budou se koupat ve výběhu, užívat si dárky, v Papírně se bude odhalovat tajemství sloního trusu. V neděli 12. 8. proběhne Lví den, který si užijí děti i dospělí: zoo představí originální lví tanec, děti si vyrobí masky a užijí si průvod, šelmy dostanou dárky. Celý program zde.

Zkrátka ale nepřišel. Na střídačku obcházel ostatní gorily užívající si zavěšené ledové pochoutky a sem tam si z nich zobnul ovoce nebo odchytil pár kapek. Nakonec zůstal u jedné ze zmrzlin se samicí Bikirou a trpělivě ji odloubávali společně. I nejstarší Kamba si chladivého ledu užila - leštila ho rukama a olizovala si je, což byl její způsob, jak se v horkém dni ochladit.

Ze zmrzlin postupně zůstávala torza, která gorily ještě po několika hodinách chodily sem tam olíznout. Případně je gorilí puberťáci rozhoupávali a provokovali se tak ke hře, jak je vidět na úvodním videu.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

VIDEO: Nejmenší mezi gorilími mláďaty v Zoo Praha je pěkný rváč

Ajabu už umí dát najevo, že se jen tak něčeho nebojí.

Dospělí členové gorilí rodiny v Zoo Praha ho sice zatím smetou jedinou tlapou a i zbývajícím dvěma odrůstajícím...

Postarší gorilí teta Kamba je opět se skupinou. Přijali ji bez problémů

Kamba po dvou týdnech zpět v expozici s ostatními (v pozadí samice Bikira)....

Šestačtyřicetiletá Kamba, která začátkem června podstoupila operaci a téměř dva týdny byla pod neustálým dohledem...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Najdete na iDNES.cz