Jak nakrmit gorilu. Richard obírá větve ostružin, Moja miluje oříšky

I když velkou část potravy goril nížinných v přírodě tvoří ovoce, neznamená to, že je hlavní součástí jejich stravy i v zoologických zahradách. Tam mají jídelníček trochu jiný. A samy gorily si ho navíc mnohdy ještě "zpestřují" pojídáním vlastního trusu a zvratků, což se chovatelům moc nedaří ovlivnit.

Znalosti o složení potravy goril v přírodě jsou důležitým základem při sestavování jídelníčku goril v zajetí , ale ne jediným. Napodobit přirozené složení stravy gorilám v lidské péči není vůbec snadné. Zjednodušující názor, že gorily by měly jíst převážně ovoce, zřejmě v minulosti vedl k řadě zdravotních potíží, kterými gorily v zajetí někdy trpěly.

Gorilí jídelníček v zoo

Kultivované ovoce se totiž svými vlastnostmi od divokého velmi liší. Obsahuje mnohem více jednoduchých cukrů, zato ale mnohem méně vlákniny (často pouze čtvrtinu) a je chudší jak na minerální látky, tak na vitaminy. Totéž, i když v menší míře, platí pro kultivovanou zeleninu.

I když tedy gorily v zoologických zahradách dostávaly z pohledu laika velmi zdravou stravu, ve skutečnosti mohly konzumovat příliš mnoho cukru a naopak trpět nedostatkem bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Spolu s omezením pohybu to mohlo vést k obezitě, nemocem srdce či vysokému tlaku.

Gorily tráví jinak než člověk

Trávicí ústrojí goril je daleko lépe vybaveno pro trávení vlákniny, než je tomu u člověka. Poněkud kratší tenké střevo a především delší a objemnější tlusté střevo umožňují gorilám využít při trávení vlákniny fermentaci (za přispění bakterií) a získávat tak potřebné živiny i z potravy jako je listí, kůra nebo výhonky vodních rostlin.

Pro zvířata s tímto typem trávení ale může příliš mnoho sladkého ovoce v jídelníčku znamenat problémy. Nadměrné množství sacharidů se při trávení mění na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, a ty spolu s cukry mohou způsobit tzv. osmotický průjem. To je stav, kdy se tekutina spolu s živinami nevstřebává ze střeva do krevního řečiště, jak by měla, ale je naopak vylučována do střev. Na léčení obvykle stačí dieta a dostatek tekutin. Ani tak to ale pro gorily není nic příjemného, jsou-li takto oslabeny; mohou se pak snadněji nakazit i jinou nemocí.

Krmení goril v zoo v praxi: zelenina, ovoce, bílkoviny a okus

Najdete v něm mnohem méně ovoce, než by se dalo čekat, jeho podstatnou část tvoří hlavně zelenina. Salát, mrkev, červená řepa, okurky, celer, paprika, pórek a cibule, brokolice, ředkvičky, rajčata, fenykl, kapusta, cuketa a další druhy. Z ovoce dostávají gorily jablka, hrušky, případně další ovoce podle sezony.

Váhově ovoce tvoří pouhých 10 až 15 procent krmné dávky, zatímco v přírodě to může být až polovina. Například dospělé samice v pražské zoo snědí mezi 2,5 až 4 kg zeleniny denně, podle zdravotního stavu, momentálních podmínek i sezony, zatímco jablek, hrušek nebo jiného sezonního ovoce jen asi 550 g. Richardova porce je samozřejmě o něco větší, dostává přes 4,5 kg zeleniny denně.

Oblíbenou zeleninou pražských goril je řapíkatý celer.
Zeleninu zkoušejí gorilí mláďata okusovat už od prvních měsíců, přesto jsou až
Občas zpestří gorilí jídelníček i nějaké exotické ovoce, například avokádo.

Tuto dávku dostávají gorily dvakrát denně v zázemí pavilonu, ráno a odpoledne, aby chovatelé měli přehled o tom, jak která gorila jí. V tomto množství ale ještě není započítána zelenina, kterou chovatelé rozházejí dvakrát denně po pavilonu. Bývá to přes deset kilogramů různých druhů zeleniny, nakrájených na malé kousky (např. řapíkatého celeru, čínského zelí, kapusty, cukety, fenyklu atd.).

Potřebnou dávku bílkovin a minerálů gorily dostávají na "oběd", tedy v poledním krmení, kdy se střídají kelímky s tvarohem, jogurtem anebo vitaminové koule ze směsi vařených brambor a rýže s přidanými vitaminy a minerálními látkami.

Nesmí chybět ani tzv. okus, tedy větve řady druhů stromů nebo i rostliny, které gorily denně dostávají. Přestože se evropské druhy rostlin od afrických liší, i ony dodají gorilám mnohé důležité látky. Okusem se ale gorily dost často i zabaví: dokážou si například poradit s trny na ostružinách i s pálivými kopřivami. K jejich oblíbeným stromům patří topoly, vrby, ale i duby, ovocné stromy a keře.

Například ve španělském Cabárcenu dostávají gorily až 30 různých druhů dřevin. Z Cabárcena také pochází video u článku, na kterém je vidět jak gorilí samice Chelewa při okusování větví, tak Moja při vylupování oříšků.

Richard si umí poradit i s trnitými větvičkami ostružiníku.

Ani v zimě gorily o olistěné větve nepřijdou, chovatelé jim je skladují v chladicích boxech.

Takto pestrá strava často je pak ještě doplněna různými dobrotami, využívanými především při enrichmentu, tedy během programu, jehož cílem je gorily zabavit a zaměstnat. Používají se oříšky (viz zmíněné video s Mojou), buráky, rozinky, ale i ovesné vločky nebo burisony. V pražské zoo tak nedávno gorily dostávaly pomeranče, v záchranné stanici v Kamerunu v Limbe zase připravili gorilám listové zámotky namazané medem.

Nelekejte se, když gorily v zoo předvedou své "zlozvyky"

Se stravou goril v zajetí ale souvisejí i některé zlozvyky, které neznalého diváka můžou zaskočit. Jedním z nich je koprofágie, tedy pojídání vlastního trusu.

I když se vzácně podařilo tento jev pozorovat i u goril v přírodě (doložila to například i Dian Fosseyová u goril horských), je to spíše považováno za zlozvyk goril chovaných v zajetí. I když příčinou může být i to, že gorily nemají příliš výkonné trávení a jejich trus tak často obsahuje celou řadu nestrávených, ale výživných látek. Gorily si tak tedy můžou vylepšovat svou dietu. (Když tedy devítiletý školák dostal od gorilího samce Richarda hromádku jeho trusu, byl to tedy pravděpodobně velmi osobní dárek, více zde.)

Jiným nepříjemným zlozvykem je regurgitace, neboli vyvrhování stravy z žaludku a její opětovné pojídání. Z přírody toto chování doložené není, ale v zajetí je známe téměř ze všech zoologických zahrad. Chovatelům se podařilo vysledovat určitou souvislost mezi množstvím vlákniny ve stravě a regurgitací: například gorily z amerických zoo toto chování výrazně omezily, když z jejich jídelníčku zmizely průmyslově vyráběné suchary a byly nahrazeny čerstvou zeleninou a větvemi.

 Jiným důvodem ale může být i to, že se gorily snaží si svou oblíbenou pochoutku vychutnat ještě jednou, nebo i jen to, že se prostě nudí. Ukázalo se totiž, že u goril, které měly na jídlo dostatek času a které měly velkou nabídku různé zábavy, tzv. enrichmentu, se toto chování vyskytovalo méně často. Ani jeden z těchto způsobů chování neznamená, že by gorily byly nemocné nebo nějak strádaly. Současně je ale velmi obtížné je tyto zlozvyky odnaučit, pokud jim jednou propadnou.

Autoři:

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025