Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

Diskuse k článku

Zajíce nebo bažanta nenechávejte viset na balkoně, lepší je hned ho zpracovat

Kdyby se náhodou stalo, že vám u dveří bytu zazvoní příbuzný myslivec se zajícem nebo bažantem v ruce, neděste se. Se zvěřinou si poradíte docela snadno. Jen je pro lepší chuť masa dobré dodržet správný postup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

A68n56t66o68n41í27n 56R70a71n90g42l 6918531349599

No tak u nas se vzdycky veselo a klidne i ven. Deda byl myslivecky hospodar. Ale vzdy nam na zverinu stacila trouba a pekac.

0/0
1.12.2017 18:25

A50n30t98o19n53i84n 92K48a88d17l17c39e52k 9812939361316

Jelen uz me visi 10 dnu. V sobotu ho stahuju a porcuju. Vzdy nechavam jeleny ty 2 tydny proviset a je to poznat.

0/0
1.12.2017 3:06

J11o37s12e66f 62H28o37r86n24i42k 8467677779

A pejska take?

+4/0
30.11.2017 15:37

M20a21r87e34k 25P76e95c30h 9988327749185

Jo. Ale naloženýho v česneku.

+2/0
30.11.2017 22:46

R76a60d34i86m 13P87o77l63á20š89e26k 9316913869129

Bažanta jsme vždycky škubali, nikdy nestahovali. Je ale fakt, co si pamatuji, že ta kůže byla vždy hodně suchá a plná zbytků ze základu peří, takže na jídlo, na rozdíl od kuřecí moc nebyla. I když byly zbytky peří a chloupky po oškubání dobře opálené. Tak na pořádné vyvaření v polívce to bylo dobré.

Jinak dnes je velice dobré si zkontrolovat, odkud to maso je. Například jelení a dančí je většinou z obor, kde jediný rozdíl proti třeba býkům na porážku je ten, že jeleni a daňci jsou v oboře pod širým nebem. Obojí se jinak vykrmuje speciálními granulemi s optimálním poměrem všech živin pro co nejrychlejší přírůstek masa.

To už je mnohem kvalitnější maso z domácího nebo vietnamského prasete chovaného venku v dostatečně velkém výběhu a krmeného hlavně přírodníémi krmivy, tzrávou, obilím.... A z ptáků totéž třeba perlička, kuře nebo kachna chovaná venku.

0/0
30.11.2017 11:55

P70a32v38e52l 56K79h21a96i94l 2518289652278

I býci jsou dnes na pastvě pod širým nebem.

0/0
30.11.2017 20:59

R40a10d12i14m 36P58o85l66á13š10e21k 9536673139669

To jsou, to je pravda. Ale kdyby chtěli to maso vyrobit rychleji a levněji a EU to nedotovala, budou vykrmováni i v kravíně.

0/0
1.12.2017 7:55

R29a94d66i41m 38P73o34l96á70š79e27k 9376653639389

Ale když mluvíme o velkém zvířeti a přitom vykrmovaném na zahradě u baráku peo sebe, ne na kšeft, tak místo býka by dnes byl možná lepší pštros.

0/0
1.12.2017 7:57

P45a84v32e59l 33B20e87r21a93n 9435117440

To že je je prý zvěřina "něco víc než bio", tych tedy osobně netvrdil... Je tak bio, jak je bio příroda, ve které se pase... Takže pokud je z oblastí, kde není nic než klasická práškovaná pole, může to být docela "mňamka"...;-)

+6/−1
30.11.2017 11:09

J67a32r26o98m87í76r 53K77r10á84l 4850369524159

Pokud se zvěřina nenechá odležet, pak to není zvěřina a je lepší si dát vepřoknedlozelo. :-)

+1/0
30.11.2017 9:31

F12a41n 34K19u30c29e13r73a 4648360305189

Nevíte jak je to např. s hovězím masem? Také se má nechat odležet?

Myslím tím když je čerstvé, z domácí porážky.

0/0
30.11.2017 9:29

J79a56r41o82m71í97r 37K39r66á74l 4530799394609

Jistě.

+5/0
30.11.2017 9:30

I22v84a38n 59P97e94t17r27í17k 4564863844

Určite.Ja osobne ho nechávam odležať 3 dni ovcu 2 dni je to úplne o niečom inom.Chuťovo je to potom obrovský rozdiel oproti tomu čo si kúpite v obchode.

0/0
30.11.2017 20:26

M22a80r40t92i67n 89V77o79j95á96č46e27k 9223867981226

určitě a nebojte se mu dát i přes týden tedy pokud na to máte vhodné prostory jinak maso můžete i zkazit

0/0
30.11.2017 18:12

M48a37r87i53a78n68a 17K27r44á14s37n34á 7100627487831

Hovězí z domácí porážky???

0/0
30.11.2017 19:29

F95a85n 84K55u98c72e16r62a 4128580645249

A co je na tom divného?

+1/0
30.11.2017 19:31

P48a21v47e21l 95J93e78ř79á67b42e16k 7531722224587

No souseda jsem už několik dní neviděl.

A sousedka něco říkala, že toho vola musí zabít.

+6/0
30.11.2017 21:20

M63a62r53e78k 43P57e61c30h 9368127529235

R^;-D

0/0
30.11.2017 22:47

M74i30r34o51s29l14a91v 77P32r66o26c38h15á82z68k25a 4622795418817

V ideálním případě se nechává zrát celá půlka 30 dní ve 2 stupních celsia.

0/0
20.12.2017 23:10

J85a23n 52R10i58e79g30e66l 1864896205192

no zrovna minuly tyden Babica v radiu radil, ze pokud se nevyvhrhne a neprovesi na 10-14dni, maso neni odpocate :)

0/0
30.11.2017 9:12

J52i80ř13í 58F43o89g85e48l 2800431356962

Zajíc z posledního silvestrovského honu, se odjakživa nechával viset na půdě klidně do konce února.

Ale je holt jiná doba a půdy jsou zateplené.... A ti zajíci vlastně už skoro nejsou.

0/0
30.11.2017 9:05

R46a24d72i59m 88P45o67l56á69š70e37k 9606773349929

A kde nejsou zatplené, tam dnes chodí kuny.;-D

0/0
30.11.2017 11:56

J49i82n35d90ř41i55š16k84a 34B79u19r81g72e92r92o11v51á 3875544628435

Zajíce jsem nejedla ani nepamatuju...

0/0
30.11.2017 5:19

P16a70v77e51l 32J63e48ř81á53b51e80k 7181952454647

Pokud si pamatuji, tak zajíc bažant (drobná zvěř) před uložením do chladna na několik dnů se taky vyvrhla. Minimálně se odstranily střeva a močové ústrojí.

A "vystresované" maso - to platí i pro porážku hospodářských zvířat.

+8/0
30.11.2017 1:52

R54a52d93i51m 39P39o48l79á78š62e93k 9626763689849

No, maso v kůži se kazí pomaleji než stáhnuté maso.

Kdysi ale uměli třeba střeva z ptáků vytáhnout řitním otvorem, zajíce snad podobně taky a potom se to mohlo v zimě při teplotě kolem nuly uložit třeba až do jara.

0/0
30.11.2017 11:59

P72e32t70r 59D43o22k57t49o18r 6916671138809

Ale to se dělá pořád - říká se to mu vyháčkování - dělá se to větvičkou nebo kusem drátu přes řitní otvor a cílem je vytáhnout všechna střeva včetně žaludku - tedy ty části, které se rychle kazí

+10/0
30.11.2017 12:16

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Najdete na iDNES.cz