Zdraží vejce? Na Vánoce si zakonzervujte včas ta levná. Krok za krokem

aktualizováno 
Na trhu se podle kolegů z ekonomické redakce chystá zdražení vajec. Nejen kvůli aféře s fipronilem, ale i kvůli tlaku blížících se Vánoc, kdy se spotřeba vajec skokově zvyšuje kvůli pečení. Naši předkové však už dávno věděli, že přes zimu slepice snášejí méně, proto vyzkoumali, jak se předzásobit.

Obchodníci predikují na předvánočním trhu nedostatek vajec. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Vajec je na evropském trhu tak málo, že se dokonce prodávají v aukcích (o aukcích a problémech obchodníků čtěte zde). Očekává se, že ceny stoupnou až k šesti korunám, ještě větším problémem je to, že prostě nejsou.

Jenže sezonní výkyvy museli řešit už naši předkové v dobách, kdy slepice přirozeně v dobách sezony, kdy měly dostatek pastvy a kvalitního žrádla, nesly hodně, a přes zimu byla snůška nižší (o vlastnostech vejce z pohledu výzkumnice více zde). Na zimní sezonu se dokázaly hospodyňky připravit včas několika metodami.

Ale nejen ony: experty na uchovávání potravin do zásoby jsou například i takzvaní preppeři, tedy lidé, kteří chtějí být z jakýchkoliv důvodů připraveni na black outy, živelné katastrofy nebo válku. Ti si život bez pořádných zásob na horší časy nedovedou připravit (jak žijí preppeři čtěte zde).

1.Nakládání do vápna

Toto je zřejmě nejobvyklejší způsob nakládání vajec. Na pětilitrovou lahev od okurek si obstarejte 300 gramů hašeného vápna, které koupíte v každých stavebninách jako hydroxid vápenatý nebo taky vápenný hydrát. Pozor, je vhodné pracovat v rukavicích, protože je to žíravina, hodně vysušuje kůži. Toto množství zalijte studenou vodou tak, aby vznikla hustá kaše a touto kaší zaplňte lahev do výšky tří centimetrů. Pak do lahve skládejte vejce špičkou dolů.

Zbytek kaše zřeďte vodou a směsí zalijte sklenici tak, aby byla vejce ponořená asi pět centimetrů. Nakonec sklenici pečlivě uzavřete. Během času se vyplatí nádobu kontrolovat a případně dolévat novým vápenným roztokem. Takto uložená vejce vydrží skoro rok.

2.Nakládání do vodního skla

Před použitím se vodní sklo ředí v poměru 1:9, tedy na 100 ml roztoku 900 ml vody. Seženete ho běžně v drogeriích. Směsí se zalijí vejce naskládaná do sklenice podobně jako v předchozím případě. Je třeba zabránit vysychání, takže sklenici dobře uzavřete.

Vejce opět uskladníme v chladu a temnu. Takto konzervovaná vejce vydrží až 12 měsíců. Při manipulaci s vodním sklem dbejte na ochranu očí a čtěte upozornění na obalu.

3.Konzervace pomocí minerálního oleje

Tuto metodu údajně používali američtí preppeři. Do dlaní si nakapete minerální olej a vejce v něm opatrně obalíte. 

Pak je uložíte do běžných obalů na vejce a uskladníte v chladu a temnu. Ošetřená vejce podle nich vydrží rok.

4.Zmrazování

Zmrazování vajec je možné, ale nepočítejte s tím, že si je ještě někdy uděláte třeba na hniličku. Do těst však budou vhodná. Musí se oddělit žloutky a bílky a zmrazit zvlášť. Můžete je nalít třeba do tvořítek na led a pak před pečením nechat rozmrazit jednotlivé porce.

Bílky se zmrazují bez úpravy, ovšem žloutky se možné podle budoucího způsobu užití mírně osolit nebo osladit.

5.Do pšenice

Mezi hospodyňkami se dokonce traduje, že je možné vejce skladovat v pšenici. Do bedničky se nasype vrstva pšenice, do ní se vloží vejce tak, aby se nedotýkala, a bednička se dosype zbytkem pšenice. 

Podle tradice by vejce měla vydržet v temné a chladné místnosti celý rok a dokonce by měla být bez různých pachutí. Konzistencí by měla připomínat čerstvá vejce.

Na internetu se diskusí o nakládání vajec účastní tři skupiny lidí. První tento způsob zcela zavrhuje, tvrdí, že jsou vejce po tomto způsobu skladování nechutná. Druhá skupina tvrdí, že vejce lze použít naprosto běžným způsobem jako čerstvá, třetí proti nakládání nic nemá, ale vejce používá jen pro pečení.

Jaké zkušenosti s konzervací vajec máte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Wagyu, japonský poklad chovají i v Česku. Ale nesmí se jmenovat Kobe

Wagyu z farmy Krontorádových

Opravdoví znalci říkají, že kus wagyu steaku v puse vás zaplaví štěstím. Z řeznického pultu na vás doslova svítí jeho...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

Vinný ocet, stejně jako olivový olej vpravo, lze jednoduše ochutit třeba...

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je dokonce pije jen...

Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku

Upečenou bublaninu posypejte práškovým cukrem.

Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz