Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

Diskuse k článku

Vzniká nová sociální síť. Místo fotek si lidé vyměňují chlebový kvásek

Nízká kvalita pečiva prodávaného v obchodech žene stále víc lidí k pečení vlastního chleba. Ale vyrobit vlastní kvásek není jednoduché a s hotovým se každý pekař jen tak nepodělí. Proto vznikla iniciativa, ve které si lidé snaží pomoci navzájem sami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P25a34v48e44l 96O12d83r24a74z83i94l 6864729827920

Jak správně voní kvásek? Někde píšou, že NESMÍ po acetonu, jinde, že výborný kvásek je cítit právě po acetonu / ovoci (někdy aceton při kvašení ovoce vzniká).

Každopádně kvásek mám při cca 23°C, což je obecně málo, doporučuje se 30°C, což doma mám jen na settopboxu a tam bych škopek s kváskem dával trochu nerad...;-)

0/0
3.1.2013 13:43

K84a52m73i27l 34S10c33h39w89a71g76e19r 3853786645316

Si myslím, že ten router byl geniální nápad, ale chce to víc dotáhnout. Vyrobit nějaký visutou nádobu (třeba dřevěnou krabičku - ikea, hornbach mají tam i uzavíratelné) a hodit to na nožičky, tak aby byla mezi routerem a krabičkou mezera třeba 1cm a neomezovalo to jeho chlazení. Do krabičky pak strčit samotnou menší nádobu s kváskem. Pak jenom dovnitř strčit čidlo teploměru a zavřít víko větší krabičky. Teď už je jenom je otázka, na kolik by to takto router vytopil. Asi zkusím a pak dám vědět ;-D

0/0
4.1.2013 12:35

P60a98v63e51l 36O43d82r37a72z34i68l 6624759207800

Já na tom měl tvarůžkovou pomazánku (tvarůžky, cibule, černý pivo). Protože to kvasí málo a upouštěl jsem přetlak, problém nenastal. Ten nastal až na pivní akci, když jsem to otevřel mezi lidma ;-)

0/0
4.1.2013 13:05

V49l38a93d81i32m53í40r 32S46o24j10k18a 4543347341736

Mně když kvas vyhladoví v teple a čerstvě jej otevřu, je cítit silně alkoholem, což je odpadní produkt přítomných kvasinek. Myslím, že si to někdo plete s acetonem, protože se to mísí zároveň s kyselou vůní kyseliny mléčné (přítomné bakterie mléčného kvašení).

S teplotou si hlavu nelamte,  prokvasí v lednici, při pokojové teplotě i ve vyhřáté troubě na 30 °C, rozdílná je jen doba. Máte-li dostatečně dospělou násadu s vyváženým poměrem kultur, poradí si sama.

0/0
8.1.2013 9:24

P38a95v29e72l 36O72d29r50a57z19i90l 6884609757640

No, dělal jsem to vždy od startu, tedy voda + mouka a děj se vůle Páně.

Je fakt, že ten druhej mohl být víc hladovej, že ta mouka je nějaká "slabší?"

-----

Teď jsem dělal dva ze dvou různých mouk (obě žitné celozrnné) a včera dělal celožitný chléb (2 díly kvásku 2 díly mouky 1 díl vody). Oba kvásky byly 5 dní od založení.

Kvásek 1: jemná vůně, bubliny cca 6-8 mm. Poslední zvětšení objemu asi 20%

Kvásek 2: ostrá vůně, bubliny téměř žádné (resp. byly, ale nepraskaly). Poslední zvětšení objemu asi 30%. Konzistence znatelně řidší, než jednička. Umatlané malé vzorky těsta celkem v pohodě, díky konzistenci dvojky je druhý vzorek řidší (šlo by zahustit nepřidáním toliko vody). Výsledné chlebíky OK, mohly víc nakynout, ale taky 90 minut kynutí je celkem málo. Vnitřní konzistence u obou podobná tradiční Moskvě. Oproti předchozímu pš-ž s kvasnicemi (pokus) podstatně lepší vůně i chuť.

0/0
8.1.2013 10:37

P76a23v60e95l 69O57d84r82a98z17i68l 6404149227430

P.S. díky za komentář.:-)

0/0
8.1.2013 10:38
Foto

L74e82n48k98a 93K33ř79i90v17á22n65k73o40v73á 7442482

Existuje i kvásková mapa: https://maps.google.com/maps/ms?msid=204541157950830525121.0004d1125674336c93749&msa=0&ll=50.091829%2C14.367945&spn=0.001903%2C0.005284&iwloc=0004d11281050c0a6b96f

Lenka

0/0
3.1.2013 2:42

O42t85t48o 44S40t41r72o38h14s79c21h46n73e28i13d87e46r 9454759256162

co porad mate s tim chlebem.

Udelat kvasek a upect chleba je jednoduche. Na to neni potreba zadny socialni site.

Problem je s moukou, tu si radeji nekupujte, vyrobte si svoji. To je take celkem jednoduche, my to delame pravidelne uz nekolik let.

0/−6
2.1.2013 21:38

O22l75d70ř52i43c69h 87H56o91r20á52k 2344729301965

Na Babišovo pečivo (stejně tak MEŘO, bioethanol a monopol se státní dotací, stejně tak i na iniciativu ANO 2011) je jediná odpověď - iniciativa Hodně Opravdu Velmi Naštvaní Občané. Zkratku nechť si vytvoří každý sám, určitě by neprošla redakčním systémem. Ta je zároveň odpovědí na nákup jeho tricatelových potravin.

+14/0
2.1.2013 19:48

T28a72d97e44á50š 74V70i89k53t67o54r43ý92n 9618849920388

A co setkávat se za účelem výměny kvasinek?

+6/−1
2.1.2013 19:00

K67a33m36i72l 72S72c86h97w13a50g56e87r 3113936485556

;-D;-D;-D Tak teď jsme mě dostal R^

+4/0
4.1.2013 12:36

M82a90r27e72k 76Z80e64l47e14n80y 1986756248533

to se deje po tisicileti

+1/0
6.1.2013 1:28

T62o39m34á58š 95K14a96p70l54a10n 8343569523703

Hele, možná blbý dotaz, ale jak potom ten chleba pečete? Nechci "pekárnu chleba", protože mi z ní chleba nechutná (nebo jsem jen možná neměl štěstí, ale ty co jsem měl byly vždy takové jakoby příliš "vlhké" a "utemované").

Spíš jsem přemýšlel, že bych jej udělal normálně v troubě, kde si občas upeču třeba banketky. Je to normální elektrická trouba, nevím ale jak dlouho péct, při jaké teplotě, jestli zezdola či ze shora a jestli se zapnutým větrákem, jestli ten chleba dát do něčeho (vím že někdo peče v nějaké "misce" upletené z nějakého ratanu či co, nebo v nějakém hranatém udělátku), či jestli dát do trouby nějaký velký kámen (to je dobré pro pizzu) atp.

A druhý dotaz - chtěl bych si někdy upéct chleba, jako jsem měl v Itálii - bílý podélný chleba, co měl ohromné bubliny a byla to mňamka i když byl třeba jen politý olivovým olejem. Jak na takový dobrý bílý chleba?

0/0
2.1.2013 18:53

V30l42a64d65i60m94í47r 78S93o75j65k90a 4513707351676

Obojí naleznete na stránkách Pečempecen.cz (tedy u pana Cuketky). Jak francouzské pšeničné bílé pečivo, tak klasickou Šumavu. Automatická pekárna nikdy neutvoří kondukcí tak pěknou kůrku, ta se vypeče jen konvekcí v klasické troubě. Pšeničnožitný chleba na plný kotel 250 °C i s ventilátorem 40 minut (ke konci trochu povolit), pšeničný o dost opatrněji. Na klasickém plechu. Plynová trouba složitější, nutno vyskládat kvůli distribuci tepla šamotkami nebo podobným vhodným stavebním materiálem.

0/0
2.1.2013 20:42

O91t86t32o 88S95t92r58o75h44s51c51h85n29e72i71d51e34r 9224759836482

Ja se priznam, ze nevim, co je to "samotkami". Mam plynovou troubu a chleba pravidelne pecu. Zadnym stavebnim materialem jsem to nevyskladal a muZu rict, ze peceni neni nijak slozite...

+1/0
3.1.2013 7:10

Š44t19ě63p58á25n 60F40r82a40n23c54l 8104299414420

Šamotky jsou šamotové cihly - mají výhodu že dlouho drží teplo a rovnoměrně ho uvolňují, nevýhodou jsou pak rozměry :-) Nám se osvědčily 2 klasické střešní tašky, položené na mřížku v horní části trouby. Před pečením je ale pak potřeba troubu déle rozehřívat...

0/0
3.1.2013 13:08

M30a81r33t49i15n 88V25o52j94á91č73e13k 9922488278577

myslím si ,že na ten italský bílý chleba najdete recept na vaříme s italem ,myslím ,že to vařil

0/0
3.1.2013 10:25

P58a83v53e51l 22O34d46r76a97z45i61l 6214389407290

Mno, tak zrovna včéra jsem pek něco pš-ž 5/1 z návodu zde v diskusi, na 200°C bez horkovzduchu a za 30 minut to bylo tmavohnědý, čili na 250°C horkovzduch by z toho byl uhel.

Asi bych měl ověřit, na kolik ta moja trouba vlastně hřeje :-)Protože je to pak nedopečený uvnitř, že.

0/0
3.1.2013 13:18

J52a40n 18Č63e90r93n59ý 9974390290470

Nebo třeba tady http://nizkosacharidovdieta.blogspot.cz/2010/05/kvaskovy-chleb.html

0/0
2.1.2013 23:06

I15v30a67n 65M79a47r73e37k 6514698572

Tak výroba opravdového chleba je zde vyřešena,domácí máslo z dostatečného množství smetany se dá vyrobit v pohodě taktéž,teď ještě sehnat recept na výrobu pravých Olomouckých tvarůžků poněvadž jak byly za komančů jídlem chudoby v dnešních časech se pomalu svou cenou stávají stejně jako pravý kaviár pochoutkou pro horních 10 000  ! R^

+4/−1
2.1.2013 17:18

P88a27v17e56l 85O71d17r53a62z41i66l 6604549597610

Ach jo.

;-)

+1/0
2.1.2013 18:25

H39o62n66z64a 33V54r22á92n85a 5411567394791

Na tvarůžky se recept dá sehnat celkem snadno...

http://jaknato.webpark.cz/html/syrecky.html

+1/0
2.1.2013 19:52

P81a72v63e13l 76O82d81r29a46z83i46l 6734369317750

Manželka na mě právě vrhla pohled kobry před útokem... nechápu proč...;-)

0/0
6.1.2013 20:36

K84a73m62i17l 20S29c84h44w74a84g14e34r 3443146245696

Tak sice se zdražily, ale zas tak hrozné mi to nepřide - když si je hodíte na dva tři krajíce s máslem, tak myslím se do ceny běžného poledního menu bez problému vlezete, nebo spíš ušetříte ;-)

0/0
4.1.2013 12:39

P54e24t77r 72P79a67l13a57v76a 1750780209250

No docela lidi chapu, problem je ale imho i v tom kde sehnat kvalitni mouku, protoze jako vsechno tak i mouka jde mym laickym pohledem s kvalitou do pekla. Takze domaci kvasek resi jen cast problemu nebo se pletu ?

0/0
2.1.2013 10:56

P82a27v58e27l 90O27d11r66a93z31i69l 6614879297380

To bych rád věděl, jak poznáte "laickým pohledem," že jde mouka do pekla.;-)

+2/0
2.1.2013 12:33

V91l78a57d83i41m68í76r 28S22o52j12k14a 4153597591426

Bane, není to velký problém. Mouka žitná chlebová za 24 korun a pšeničná hladká za 12 ze supermarketu perfektně vyhovují. Jinak nenáviděný Penam mi prostě dlouhodobě dává skvělé výsledky.

Zkusil jsem drahou pšenici špaldu bio a rozdíl nebyl žádný. Jen v korunách.

+1/−1
2.1.2013 15:28

B53o15h33u58š 12S85t74e27j23s96k68a86l 9290551138274

Používám mouku z pekárny a vyjde mě v průměru na 12 kaček, k tomu koupím špaldu za 24. Nedá se to srovnat s moukou z prodejny, je to nebe a dudy.

0/0
30.5.2013 21:35

R79i82c28h83a96r31d 35K82á23b50a 8409148470240

Zalozit doma kvasek zadnou zvlastni vyzvu nepredstavuje, jedine co potrebujete je spravna mouka. Mezi pekari existovalo od nepameti pravidlo, ze pokud se jednomu zkazil kvasek, prisel a dostal cas kvasku, takze tohle je jen takova lidska obdoba, netreba demonizovat. Spise je treba upozornovat na to, ze pecivo (vetsina), ktere se u nas prodava je opravdu k nicemu a je dobre, ze si lidi pecou doma lepsi.

+11/0
2.1.2013 10:33

K96a61m43i71l 36P18y81t94e78l89a 8912820661289

a spravna mouka je jaka?

zkousel jsem to se zitnou. nekolikrat. po pocatecnim rozvoneni my vzdycky zkysnul.

+1/0
2.1.2013 11:33

P71a18v41e91l 95O97d85r34a75z40i57l 6564839967740

Máte dost vyčištěnou nádobu? Máte převařenou vodu? Navíc, není žitná jako žitná.

+2/0
2.1.2013 11:52

K88a44m44i22l 75P81y70t35e85l83a 8762190971879

uz nemam nic. je to par let. premyslim li to zkusit znova, nebo vyuzit tohoto zajimaveho napadu. ale napada me jedine ta voda. ted uz si totiz nevzpomenu, jestli jsem ji prevaroval nebo ne. mouka byla celozrnna.

0/0
2.1.2013 12:36

P48a93v14e47l 68O64d50r42a98z21i50l 6254209367670

No, kvasím taky z necelozrnné, to není podmínka. A taky to nevyjde vždy. Někdy mi vyskočí druhý a třetí den a pak je po něm prd. Každopádně, pokud je dostatečný zájem, to chce zkusit i víc mouk.

0/0
2.1.2013 13:45

V41l77a60d96i96m14í11r 57S47o53j52k89a 4463157161226

Zkysnout ale kvas má. Musí v něm být rovnováha kvasinek (produkují alkohol a CO2) a bakterií mléčného kvašení (produkují kyselinu mléčnou). Kyselina mléčná zajišťuje správně kyselou chuť a přirozený konzervant. Kvas nesmí chytit ale zhoubné bujení dřív, než se tam rozhostí kyselé prostředí. To pak normálně shnije. Jakmile je pH dostatečně nízké, už se kvas nezkazí, leda že by zašel na hlad. Nádobu nemusím mýt několik měsíců a nic špatného se tam nerozjede. Šumava je jedna báseň.

+1/0
2.1.2013 15:33

P31a75v36e86l 90O63d52r45a38z20i47l 6114459107350

No já to pochopil, jakože se mu to zkazí (jednou jsem měl krásné černé paličky nějaké plísně). Že to zkysne je vpravdě žádoucí... :-)

0/0
2.1.2013 16:07
Foto

M65i60l97o27š 52B98l57e10c90h44t92a 9569982257229

No a časem by jsme se mohli setkat někde "uprostřed" jak to bývalo kdysi, co vesnice to pekárnička a co město tak pivovárek....R^

+12/0
2.1.2013 10:28

J59o95s92e15f 37V93o43m10á79č49k23a 5183614683924

Až se napraví nesmyslné přerozdělování daní v rámci rozpočtového určení daní ve prospěch větších měst, pak možná zbude i na vesnicích a menších městech lidem dost prostředků na to, aby se tam ty pekárny a pivovary uživily...

+1/−1
2.1.2013 13:22

P62a55v12e52l 27O34d84r17a88z69i32l 6284359957550

Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak souvisí s rodinnými rozpočty vesničanů to, kolik dostává vesnice na hlavu?8-o

+5/0
2.1.2013 13:46
Foto

V70l94a45d23i97m86í15r 51V94o96l71k26o 6960472127849

infrastruktura:-P;-)

0/0
5.1.2013 10:37

P49a48v32e51l 39O11d96r71a93z35i20l 6854269677710

Infrastruktura způsobí, že "... zbude i na vesnicích a menších městech lidem dost prostředků na to, aby se tam ty pekárny a pivovary uživily..."

Mimochodem, kvalitní pekárny a pivovary jsou ZEJMÉNA v menších městech...

0/0
5.1.2013 12:26
Foto

V25l73a82d93i52m22í25r 54V93o74l49k59o 6560292617689

logistická dostupnost, přepravní náklady...nic?

0/0
6.1.2013 21:26

P19a50v66e46l 77O86d73r14a41z93i48l 6504139617930

Nic. Mezi obcemi se o silnice stará kraj, nebo ŘSD.

0/0
7.1.2013 10:39

P78e39t98r 10J32a63n18d42a 9363327764561

Podle meho to je presne naopak. Drive byla pekarna a pivovar v kazdem mestecku proto, ze nebylo mozne, aby jeden pekar zasoboval velke uzemi. Proste to neslo. Dnes prave diky infrastrukture to mozne je. A samozrejme z toho profituji velci a silni hraci na trhu.

0/0
10.1.2013 4:36

P63a60v46e25l 74O72d51r75a74z10i34l 6464869197890

Ano. To, a rozvoj průmyslových pekáren a pivovarů...

0/0
10.1.2013 8:33

G21a28b76r14i89e23l55a 92K76o89b61l67í85ž85k58o14v51á 6632951564767

Mně to přijde místy zbytečně složité a nepřehledné. Mám raději tenhle postup http://www.vaclavkrejci.cz/poctivy-domaci-chleb. Je to srozumitelně popsáno a chleba perfektní.

Začínám teď i trochu experimentovat a dávám podmáslí, brambory a škvarky. Když se povede základ, dát si tam pak můžete už téměř cokoli.

0/0
2.1.2013 10:04

J43i11ř34í 38V87o52g89e14l 6382742636458

Já pekl podle tohoto receptu: http://www.ptacek.name/Zachyceno-v-letu/Upekli-jsme-si-chleba-a-o-recept-se-podelime.html

+1/0
2.1.2013 10:07

P54a28v31e18l 55K71r66a49m14e52r 9473837209835

Problém lze přitom jednoznačně pojmenovat:

1) pekárny v ČR začal skupovat slovenský tzv."podnikatel" Andrej Babiš a "kvalita" pečiva se tím sjednotila

2) starý rozemletý chléb (cca 1/10 objemu) se nepřidává do kvásku ale přímo do těsta

3) některé druhy hladké mouky v obchodech nejsou vyrobeny z potravinářské nýbrž z krmné pšenice (chybí složení na obalu), což má docela podstatný vliv na vykynutí.

http://www.vlastovicka.cz/cz/pekarina/detail/mouka-%28dil-ii.%29-%E2%80%93-serial-clank%C5%AF--o-pekarske-kvalite-mouk/150

Tak se ptám: Jaká je vlastně pracovní náplň Státní zemědělské a potravinářské inspekce ? :-)

+13/0
2.1.2013 10:00

M89a87r50t29i94n 32S22i42k43o83r74a 7785611358131

Veskere kontrolni a regulacni organy v CR zcela selhavaji, ba navic povoluji a dopomahaji okradacum statu, prislusni lide by meli za sve chyby sedet!!

+2/0
2.1.2013 10:44

V13l71a60d86i14m50í41r 39S82o43j18k34a 4893367381586

Čerstvý kvasový chleba, který prošel řádnou fermentací (v ideálním případě retardovanou v chladničce) nezpůsobuje nadýmání, právě proto, že vše je předtráveno kvasinkami, bakteriemi a amylázou. To je to, proč si chleba děláme sami - víme co v něm je, nenahrazujeme kyselinu mléčnou jinými konzervanty, výrobu nezkracujeme, neubíráme žito na úkor dnes tolik populární (ač méně výživově hodnotné) pšenice.

+6/−1
2.1.2013 9:51

V85l54a76d67i98m26í86r 54S68o22j41k84a 4863337791916

Po přihlášení se nepřeneslo, že toto byla reakce, takže to teď vypadá jako vytržené z kontextu. Ale aspoň se někdo dozví naše pohnutky, proč se s tím patláme a nejdeme do marketu. Patřit mezi elitu hezky voní a ještě líp chutná.

0/0
2.1.2013 9:55

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

Najdete na iDNES.cz