Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

aktualizováno 
V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné pokračovat až do minus pěti stupňů pomocí zimní malty nebo takzvané systémové zdicí pěny. Po zdění však nesmí čtrnáct dnů klesnout teplota pod tuto hranici, takže sledujte předpověď počasí.

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou. | foto: Heluz

Zdění cihel na cementové malty má být prováděno při teplotě nad +5 °C a naopak za teplot nižších než -5 °C je zakázáno. Ale co dělat v mírné zimě, kdy lze očekávat průměrné teploty mezi nulou a +5 °C? 

Fotogalerie

Pro zdění v zimním období (to je zpravidla mezi 1. listopadem a 31. březnem) nabízí mnoho výrobců takzvané zimní malty. Jsou to zimní varianty všech maltových směsí, ať už je to tenkovrstvá celoplošná malta, malta zakládací, nebo i klasické zdicí malty. 

Pytle s maltou se zimní úpravou se dodávají ve stejném obalu jako běžné malty, jen na boku mají jehličkovým tiskem kromě data výroby vytištěný ještě jeden řádek s textem „zimní do -5 °C“. Mezi výrobce patří Cemix, Heluz, Ytong, KM Beta a další. „Kouzelné“ vlastnosti maltě dodává přísada Betodur F, která umožňuje tvrdnutí malt i za velmi nízkých tepot. Tento přípravek umožňuje tvrdnutí až do teploty -5 °C.

Další možností je využít v zimním období zdění na systémovou zdicí pěnu, při které nedochází k přenášení vlhkosti z pojiva do cihel, neboť na rozdíl od klasických vápenocementových malt pěna neobsahuje vodu. Zdivo vyzděné na PUR pěnu dosahuje menších pevností zdiva, proto nelze bez konzultace s projektantem zaměnit tenkovrstvé malty za pěnu.

V uzavřené stavbě lze pokračovat uvnitř

„Pokud je to na stavbách jen trochu možné, doporučujeme počkat se zednickými pracemi, jako je zdění obvodových stěn, vnější omítky nebo betonování stropu až na jaro. Pracovat lze na stavbách, které jsou temperované,“ doporučuje Zuzana Hejlová, autorizovaná statička ze společnosti Heluz.

Ti, kdo si staví svépomocí, mohou „zimní ušetřený čas“ věnovat přípravě (tvorbě prováděcí dokumentace, která dořeší návaznosti konstrukcí a harmonogram jednotlivých profesí), čímž se následně na stavbě bude předcházet chybám a v konečném důsledku se ušetří čas, nervy, materiál a peníze.

„Je-li stavba na zimu již uzavřená, to znamená, že jsou vyzděné obvodové stěny, je hotový strop a jsou zakryté stavební otvory, pak teplota uvnitř objektu zpravidla neklesá pod 8 °C, a lze tudíž pokračovat ve stavebních pracích uvnitř objektu. Ze zednických prací lze provádět například zdění příček, vnitřní omítky apod.,“ dodává Hejlová.

Při zdění v zimním období je nutné dodržet tyto zásady:

1. Materiál se musí chránit proti nepříznivým povětrnostním vlivům. Rozbalené palety cihel, jednotlivé výrobky komínů a pytle s maltou musí být uskladněny v suchu za teploty nad -5 °C, to znamená v krytých skladech. 

Zdicí pěna se musí skladovat alespoň v temperované stavební buňce, neboť teplota samotné dózy s pěnou musí být nad 10 °C (ale zároveň méně než +30 °C).

2. Při zdění nesmějí být na cihlách zbytky námrazy nebo sněhu ani nesmějí být zaprášené či jinak znečištěné. Veškerý zdicí materiál musí být suchý a při zdění se cihly nesmějí namáčet (cihly se doporučuje namáčet od teploty 10 °C).

3. Teplota vzduchu v průběhu zpracování a tuhnutí malty nesmí klesnout pod -5 °C. Pokud se zimní malty zpracovávají při teplotách nad 0 °C, není nutné záměsovou vodu předehřívat, při zdění pod bodem mrazu (tzn. od 0 °C do -5 °C) musí být pro přípravu zimních malt ohřátá i záměsová voda na cca 30 °C. Zároveň platí u zimních malt omezení, že je lze zpracovávat do teploty +15 °C (na tzv. zimní malty není možné zase zdít v létě).

4. Čerstvě vyzděné zdivo musí být chráněno před povětrnostními vlivy (deštěm, sněžením) nepromokavou fólií a teplota nesmí klesnout v průběhu 14 dnů po vyzdění pod -5 °C. Pokud se pod ochrannou fólii naskládá beze spár kolem celé zdi polystyrén v minimální tloušťce 5 cm, může teplota krátkodobě klesnout až na -10 °C. 

Z toho vyplývá, že při očekávaných nižších teplotách než -5 °C se již nemá vyzdívat zdivo na cementové malty a je třeba počkat na příznivější předpověď.

5. Období teplot pod 5 °C se nezapočítává do nutné technologické přestávky před statickým zatížením zdiva nebo před omítáním (čili o tuto dobu se musí prodloužit technologická přestávka).

6. Pokud je stavba na zimu již „uzavřená“, to znamená, že jsou vyzděné obvodové stěny, je hotový strop a zakryté stavební otvory, pak teplota uvnitř objektu zpravidla neklesá pod 8 °C, a lze tudíž pokračovat ve stavebních pracích uvnitř objektu. Ze zednických prací lze provádět např. zdění příček, vnitřní omítky apod.

7. Jakékoliv podcenění zimních teplot může vést k dodatečným vícenákladům. Při práci v zimě nejenže jde práce pomaleji, ale je také obtížnější dodržet kvalitu stavebních prací a i to má dopad na finální velikost deformace konstrukcí vlivem objemových změn (jako je smršťování, roztažnost, dotvarování).

Zvláště pro vznik vad v důsledku změn teploty je rozhodující počáteční teplota při vlastním provádění zdiva nebo stropu. Čím je teplota při provádění nižší, tím se zvyšuje pravděpodobnost vzniku nějakých trhlin, ať už potom v omítkách, nebo i v samotné nosné konstrukci.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Sedmdesátiletá babička hvězdou internetu. Úspěšně předává tradiční recepty

Jelena Petrovičová je atypická důchodkyně. Každý den točí kuchařská videa.

Jelena Petrovičová ze Srbska je atypická důchodkyně. Každý den stráví celý tím, že společně s manželem vaří, natáčí...

Pletení posiluje mysl a zlepšuje motoriku nejen v dílně Hladce obrace

Nepravidelná setkání skupiny jménem „Hladce obrace“ může zdarma navštívit...

I zdánlivě banální aktivita, jakou je pletení, je pro seniory vhodnou preventivní metodou, jak udržovat bystrou mysl....

Najdete na iDNES.cz