Středa 5. října 2022, svátek má Eliška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 5. října 2022 Eliška

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení kuchyně. V dalším dílu pořadu Rozpal to, šéfe! mimo jiné ukázal, že i ve skromných podmínkách lze připravit výborné jídlo.

Grilování vždy probíhá v porovnání s kuchyní v trochu spartánštějších podmínkách. „Určitě se vyplatí volit trochu jednodušší postupy, ne že by to mělo být odfláknuté, ale přece jenom jsou možnosti trochu omezené,“ doporučuje Zdeněk Pohlreich.

I když to právě teď neříká, podle jeho celoživotních postojů je jasné, že tím mimo jiné myslí zvláště výběr surovin a jejich kvalitu. 

A tak si k přípravě tortilly vybral to nejlepší, s čím lze v polních podmínkách snadno a rychle pracovat bez nebezpečí, že by to nemuselo dobře dopadnout. Tedy vepřovou panenku.

Nemusíte mít ani grilovací Rolls-Royce, stačí když tam bude dost místa pro ugrilování masa i zeleniny, obojí najednou. Pohlreich na opékání zeleniny s oblibou používá speciální pánev na gril, ale stejně vám může posloužit i obyčejná kovová pánev. Ideální je, když má odnímatelnou rukojeť, aby bylo možné obojí – maso i zeleninu – přiklopit víkem.

A když se podíváte na video, uvidíte, že se s grilováním ani tak moc nemusíte mazat.

Okořeníte maso, dáte na gril a pak na pánev přidáváte postupně zeleninu tak, jak ji stačíte krájet: cibuli, klidně bílou i červenou, pak papriky, chilli papričku, koření, bylinky.

A aby se člověk nespletl s určováním stupně propečení panenky, klidně ji uprostřed grilování prokrojí napůl a rozevře na plocho. Tady to vůbec nevadí, stejně ji nakonec nakrájíte na kousky a smícháte se zeleninou a troškou zakysané smetany. A pak už stačí jenom plnit do tortillové placky.

Suroviny:

  • vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • žlutá paprika
  • červená paprika
  • červená cibule
  • bílá cibule
  • jarní cibulka
  • sušený medvědí česnek
  • chilli paprička
  • čerstvý koriandr
  • zakysaná smetana
  • sýr čedar

Postup:

Maso řádně osolte a opepřete. Dejte ho na rozpálený gril, a než se ze všech stran opeče, připravte si teplou zeleninu. Na oleji začněte restovat obě cibule nakrájené na proužky. 

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Přidejte větší kousky paprik a jarní cibulku. Ochuťte solí, pepřem a sušeným medvědím česnekem. Nasekejte k zelenině jednu chilli papričku a pak do ní vmíchejte zakysanou smetanu a čerstvý koriandr.

Panenku můžete v průběhu opékání ještě rozříznout, otevřít a dát znovu na gril, aby byla rychleji hotová. Před dopečením ji pokapejte olivovým olejem. Pak nakrájejte maso na kousky a přidejte ho k zelenině. 

Tortillu dejte změknout na gril, naplňte ji připravenou teplou směsí a pečlivě zabalte. Navrch položte plátky čedaru a dejte tortillu ještě na chvíli na gril. Jakmile sýr povolí, můžete podávat.

Autor:

KVÍZ: Jak se vyznáte v grilování? Zasedněte do lavic Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

Grilování je celosvětový fenomén a způsob přípravy pokrmů nejen pro obyčejné nasycení žaludku, ale...

Picanha na grilu zní exoticky, ale je to vlastně jenom hovězí kýta se salsou

Picanha bude králem každé grilovačky.

VIDEO Seriál Ten kus masa zná každý, kdo někdy ochutnal rakouskou specialitu tafelspitz. Spodní šál zadní hovězí...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

VIDEO Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

VIDEO Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

Nestárnoucí klasika: norimberské klobásky, špekáčky a cibule

Soutěž Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit...

  • Nejčtenější

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kutil pracuje „na koleně“, přesto vyrábí jako nejlepší umělecký truhlář

Seriál Jiří se občas v důchodu trochu nudí, a tak se promění v uměleckého truhláře. Protože se mu líbí historický nábytek,...

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Během rybářského závodu King of the Lake chytili výjimečné štiky a candáty

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Ten mnozí považují za nejlepší...

Většina vlád selže. Mladí se do deseti let chopí revoluce, soudí Cílek

Premium Václav Cílek, geolog a klimatolog, věří, že se blížíme k civilizačnímu zlomu. Ústí k němu nabalující se krize a vidina...

Jak přestat chrápat. Pomoct může i tenisový míček, říká primář Jirák

Premium Chrápání postihuje zhruba 57 procent mužů a 40 procent žen. Kdy může být chrápání signálem vážného problému? A co to je...

Mužské sny. Po čem muži doopravdy touží a co si radši nechají ujít

Premium My ženy si ve svých hlavách dokážeme utvořit dokonalé scénáře a domněnky, které jsou ovšem mnohdy vzdálené realitě....

Punčochářovy kapří hranolky a škvarky versus Forejtův kapr po japonsku

Kapr na talíři? Tak maximálně o Vánocích, má to nastaveno většina z nás. Přitom se kapr v české kuchyni dřív docela...

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a...

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Vařit v profi kuchyni je jiné než při soutěži, říká exporotce Masterchefa

Premium Úkolem Marka Fichtnera je udržet v bezchybném chodu kuchyni prestižní pražské restaurace Červený jelen. V pozici...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...

Z odebrání titulu jsem šokovaný a smutný, říká dánský princ Nikolai

Dánská královna Margrethe II. (82) se tento týden rozhodla odebrat tituly všem potomkům svého druhorozeného syna, kteří...

Rus streamoval plynový hořák, aby se vysmál Evropanům. Twitch zasáhl

Zatímco se Evropané kvůli nedostatku plynu připravují na tuhou zimu, Rusové je provokují tím, že na internet vysílají...

Značka Lindt má ochranu, soud nařídil Lidlu zničit zásoby čokoládových zajíčků

Čokoládoví zajíčci od společnosti Lindt & Sprüngli si zaslouží ochranu před napodobeninami. Rozhodl o tom ve čtvrtek...