Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe! Jako šéf byl tak drsný, že dokázal osazenstvo nejedné restaurační kuchyně rozplakat. Málokdo ovšem pamatuje, že se objevil už o deset let dříve v pořadu Mňam aneb Prima vařečka.

Úvodní archivní video nese všechny znaky své doby, vzniklo v roce 1998, a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v něm před kamerou Primy stojí pravděpodobně úplně poprvé. Tehdy jako šéfkuchař kuchyně hotelu  Radisson SAS, aby diváky naučil tři klasické dresinky: jogurtový (viz úvodní video), francouzský a vinaigrette. Jogurtový je samozřejmě naprosto banální: bílý jogurt prostě osolí, opepří a ochutí bylinkami. 

Jak na dresink francouzský? Pohlreich radil použít jako základ zhruba dvě lžičky dijonské hořčice, přidat trochu octa z červeného vína, pár kapek ořechového oleje (opravdu trošku, má výraznou chuť), špetku soli, trochu pepře a za neustálého šlehání pomalinku přidávat olej podobně, jako když děláte majonézu, až dosáhnete hustší konzistence. Použít můžete i mixér. Přidáte-li chilli, máte skvělou pikantní zálivku k avokádu nebo krevetám.

Před kamerou šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

A vinaigrette? Pohlreich jednoduše zalil na pánvi výpečky z restovaných kachních prsou 100 ml červeného vína a nechal jej téměř vyvařit. „Právě víno bude nositelem chuti v dresinku,“ popsal a přelil svařené víno do misky. Přidal balzamikový ocet a za stálého šlehání přiléval olivový olej, dokud dresink nezhoustl. „Pozor na poměr octa a oleje, měl by být zhruba 1:3,“ radil. Jako vložku doporučil přidat trochu najemno nasekané šalotky a červené cibule. Posléze s touto zálivkou servíroval salát cordifole (což není nic jiného než bylinka s názvem kosmatovník srdčitý, latinsky Aptenia cordifolia) s restovaným lilkem a plátky kachních prsou.

Zdeněk Pohlreich v pořadu Mňam nejen připravoval jídlo, ale byl tu také za odborného porotce. Spolu s Mojmírem Maděričem ochutnával jídlo amatérských kuchtíků a pomohl rozhodnout o tom, které bylo lepší. Pochvalou nešetřil, s kritikou byl opatrný, aby nebolela. 

To během natáčení Ano, šéfe! uměl být Zdeněk Pohlreich mnohem drsnější a své kolegy z oboru rozhodně nešetřil. Když se snažil jejich kuchyně a podniky pozdvihnout, musel ale vidět zájem a snahu. Nicméně jen jednou jedinkrát natáčení nedokončil, protože byl způsob restauračního podnikání zúčastněných za hranou. Byl to legendární díl o brněnské Bohémě

8. září 2011

Pořad o vaření z devadesátých let už je hodně retro a se současnou produkcí z oboru ho nelze srovnávat. Snad jen, pokud si chce člověk připomenout, jaké u nás byly dřevní počátky budování novodobého kultu jídla a vaření, což zrovna u pořadu Mňam aneb Prima vařečka opravdu lze. Navíc ho kanál Prima STAR právě vysílá v repríze každý den odpoledne. 

Vaříte pořád stejně jako před dvaceti lety, nebo se styl vašeho vaření od té doby výrazně posunul?

celkem hlasů: 902

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 29. září 2021. Anketa je uzavřena.

Máme oblíbená jídla, která nám zůstala. Hlavně díky pořadům o vaření jsme si na jídelníček zařadili spoustu nových surovin i receptů361
Když srovnám náš rodinný jídelníček z devadesátek a ten současný, úplně jsme ho překopali 174
Vaříme doma pořád stejně. Máme rádi klasiku, a to, na čem jsme vyrostli163
Náš jídelníček se mění v podstatě neustále. Sledujeme nové trendy, poznáváme nové suroviny150
Doma vůbec nevaříme54
Autor:
  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Letošek mezi velké ročníky nevstoupí. Hrozny byly dlouho jako šťovík, říká vinař

Premium Díky Marku Špalkovi a jeho bratrovi vyrábí rodina Špalkova v Novém Šaldorfu vína už po třetí generaci. Může se pyšnit...

Pohromy v domácnosti. Rady, jak předejít havárii vody a kde hledat jističe

Premium Voda, plyn a elektřina. Dobří služebníci, ale špatní páni – zvláště pokud se vymknou kontrole. A protože letitá...

Užijte si podzim, vyzkoušejte guláš z kance nebo jehněčí roládu

S podzimem je spojená sezona jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či...

VIDEO: Ovčí mozečky nebo vařené dršťky. V Madridu umějí vařit ze zbytků

Andrew Zimmern se rozhodl prozkoumat, jak se v jednotlivých lokalitách světa pokoušejí vrátit k tradičnímu způsobu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...