Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe! Jako šéf byl tak drsný, že dokázal osazenstvo nejedné restaurační kuchyně rozplakat. Málokdo ovšem pamatuje, že se objevil už o deset let dříve v pořadu Mňam aneb Prima vařečka.

Úvodní archivní video nese všechny znaky své doby, vzniklo v roce 1998, a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v něm před kamerou Primy stojí pravděpodobně úplně poprvé. Tehdy jako šéfkuchař kuchyně hotelu  Radisson SAS, aby diváky naučil tři klasické dresinky: jogurtový (viz úvodní video), francouzský a vinaigrette. Jogurtový je samozřejmě naprosto banální: bílý jogurt prostě osolí, opepří a ochutí bylinkami. 

Jak na dresink francouzský? Pohlreich radil použít jako základ zhruba dvě lžičky dijonské hořčice, přidat trochu octa z červeného vína, pár kapek ořechového oleje (opravdu trošku, má výraznou chuť), špetku soli, trochu pepře a za neustálého šlehání pomalinku přidávat olej podobně, jako když děláte majonézu, až dosáhnete hustší konzistence. Použít můžete i mixér. Přidáte-li chilli, máte skvělou pikantní zálivku k avokádu nebo krevetám.

Před kamerou šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

A vinaigrette? Pohlreich jednoduše zalil na pánvi výpečky z restovaných kachních prsou 100 ml červeného vína a nechal jej téměř vyvařit. „Právě víno bude nositelem chuti v dresinku,“ popsal a přelil svařené víno do misky. Přidal balzamikový ocet a za stálého šlehání přiléval olivový olej, dokud dresink nezhoustl. „Pozor na poměr octa a oleje, měl by být zhruba 1:3,“ radil. Jako vložku doporučil přidat trochu najemno nasekané šalotky a červené cibule. Posléze s touto zálivkou servíroval salát cordifole (což není nic jiného než bylinka s názvem kosmatovník srdčitý, latinsky Aptenia cordifolia) s restovaným lilkem a plátky kachních prsou.

Zdeněk Pohlreich v pořadu Mňam nejen připravoval jídlo, ale byl tu také za odborného porotce. Spolu s Mojmírem Maděričem ochutnával jídlo amatérských kuchtíků a pomohl rozhodnout o tom, které bylo lepší. Pochvalou nešetřil, s kritikou byl opatrný, aby nebolela. 

To během natáčení Ano, šéfe! uměl být Zdeněk Pohlreich mnohem drsnější a své kolegy z oboru rozhodně nešetřil. Když se snažil jejich kuchyně a podniky pozdvihnout, musel ale vidět zájem a snahu. Nicméně jen jednou jedinkrát natáčení nedokončil, protože byl způsob restauračního podnikání zúčastněných za hranou. Byl to legendární díl o brněnské Bohémě

8. září 2011

Pořad o vaření z devadesátých let už je hodně retro a se současnou produkcí z oboru ho nelze srovnávat. Snad jen, pokud si chce člověk připomenout, jaké u nás byly dřevní počátky budování novodobého kultu jídla a vaření, což zrovna u pořadu Mňam aneb Prima vařečka opravdu lze. Navíc ho kanál Prima STAR právě vysílá v repríze každý den odpoledne. 

Vaříte pořád stejně jako před dvaceti lety, nebo se styl vašeho vaření od té doby výrazně posunul?

celkem hlasů: 902

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 29. září 2021. Anketa je uzavřena.

Máme oblíbená jídla, která nám zůstala. Hlavně díky pořadům o vaření jsme si na jídelníček zařadili spoustu nových surovin i receptů361
Když srovnám náš rodinný jídelníček z devadesátek a ten současný, úplně jsme ho překopali 174
Vaříme doma pořád stejně. Máme rádi klasiku, a to, na čem jsme vyrostli163
Náš jídelníček se mění v podstatě neustále. Sledujeme nové trendy, poznáváme nové suroviny150
Doma vůbec nevaříme54
Autor:
  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když se doma ozve: Fuj, krysa! bude to nejspíš potkan, říká deratizér

Pokud se z vašeho domu, chodby, sklepa či dokonce zahrady ozve zapištění „fuj, krysa“, tak se většinou jedná o jiného...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Od perfekcionisty Contadora k Pogačarovi bez nepřátel. Hvězdy očima Kreuzigera

Premium Zažil vládu Contadora i Frooma, řádění Sagana, razantní nástup Pogačara. Během šestnácti let profikariéry se vedle...

  • Další z rubriky

Masterchef musí umět v kuchyni využít odřezky zeleniny i zvířecí hlavy

Naše babičky z kuchyně nic nevyhodily, nemohly si to dovolit. Každý kousek masa či cokoliv ze zahrádky se zpracovalo...

Vaření na ohni je opravdu umění, uznali Kašpárek s Punčochářem

„Jeřabiny si vem, já si vezmu maso,“ reagoval otevřeně Radek Kašpárek na obdiv Honzy Punčocháře nad tepelně upravenými...

Chcete uchvátit ženu gastronomií? Vyzkoušeli jsme kurz, který vás na to připraví

Premium Nejsem žádný velký a vlastně ani malý kuchař. Vařím leda tak sobě. Jen za lockdownu jsem předstíral, že vařím dcerám....

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

Nenechte si ujít TÝDEN SOUTĚŽÍ SE SEBAMED BABY!
Nenechte si ujít TÝDEN SOUTĚŽÍ SE SEBAMED BABY!

Po celý týden soutěžte o kosmetiku oblíbenou dětmi i maminkami. Vyhrajte tu nejjemnější péči, která je vhodná pro potřeby citlivé dětské pokožky a...

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...