Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich griluje Ameriku ve spreji. A vyučuje hovězí zeměpis

Zdeněk Pohlreich se v sezoně nemůže vyhnout grilování. V pátém dílu pořadu Vařte jako šéf! začíná zbožíznalectvím a prozkouší své pomocníky ze znalostí hovězího masa. Ale řada dojde i na vepřovou panenku, která je daleko cenově dostupnější než "profláknutá" svíčková.

Na svíčkovou samozřejmě dojde taky, dokonce se jí začíná. Nejde tu o speciální receptury, cílem je ukázat, jak budou vypadat v praxi jednotlivé stupně propečení. Ne všem třem pomocníkům se to povede na jedničku. Vzhledem k tomu, že jsou to vlastně profesionálové, nemusíte se stydět za vlastní odchylky. Až jich denně budete dělat padesát, určitě to dostanete "do ruky".

Pohlreich se rozhodl demonstrovat, jak je důležité nějakou tu minutku počkat s krájením masa. Pro pokus zvolil flanksteak neboli pupek. Je to ploché maso, které se griluje v celku a krájí se na tenké proužky. Jeho obliba spočívá v tom, že sice není tak křehké jako svíčková, ale po dobré úpravě je vynikající a hlavně – je podstatně levnější.

Ugrilovaný kus rozříznou a udělají tlakovou zkoušku. Měří množství šťávy, která se vylisuje z masa rozříznutého ihned po tepelném zpracování a z masa, kde se chvíli s řezáním počká. Výsledky není třeba komentovat. Ale stojí za to podívat se, jakým způsobem to zkouší: tři lidé, kteří si jeden druhému vylezou na záda, aby dosáhli co největšího tlaku na maso. Takže jakýsi živý lis.

A proč Amerika ve spreji? To si jenom Pohlreich neodpustil jeden ze svých oblíbených vtípků. Ukáže svůj hovězí burger extra super speciál. Spojí dva plátky hovězího mletého a mezi ně dá bylinkové máslo. A protože je to symbol grilování v Americe, jak známe Zdéňu, nemůže to nazvat normálně.

Jak Pohlreich marinuje nadvakrát

Vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče.

Stačí jen lžička medu, aby se maso při grilování nepřipékalo.

Přidejte nakrájené dva stroužky česneku.

Ač je Zdeněk Pohlreich známý tím, že dává přednost jednoduchosti, pro grilovanou panenku si vybral dvojí marinádu s pomerančovým základem. Pro první marinádu vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče, přidejte lžičku medu, nakrájejte dva stroužky česneku a přidejte pepř. Do směsi ponořte rozpůlenou panenku, přikryjte a nechte přes noc v lednici.

Maso dejte přes noc do lednice.

Panenku grilujte pod poklopem, aby se propeklo i zevnitř.

Po upečení panenku obalte v druhé marinádě.

Během grilování panenky (pod poklopem, aby se propekla i vevnitř) si bleskově připravíte druhou marinádu. Stačí jen olivový olej, pár lístků šalvěje, trochu rozmarýnu, tymiánu a trošku nastrouhané pomerančové kůry.

Na talíři nakrájenou panenku ozdobte zbytky bylinkové marinády.

Až je maso opečené, obalí se ve druhé marinádě, nechá se odpočinout a může se krájet. Nakonec se může ozdobit zbytky bylinkové marinády.

Pátý díl pořadu na téma grilování Vařte jako šéf! uvidíte ve ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Prodej byt 2 + 1, 64m2, Benátky nad Jizerou, Benátky nad Jizerou I
Prodej byt 2 + 1, 64m2, Benátky nad Jizerou, Benátky nad Jizerou I

Dr. Nováka, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou I, okres Mladá Boleslav
3 990 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...