Díky Ano, šéfe! mohl mít Ostrov boží bistro. Škoda nevyužitého potenciálu

Autor:
„Asi před rokem jsme s kolegou Orlíkem otevřeli bistro, kde chystáme hlavně flammkuchen a burgery, ale nechodí nám sem lidi. Zdeňka vidím jako zachránce z Hvězdných válek, tak snad poradí,“ vybalil na štáb pořadu Ano, šéfe! kuchař Mirek Malina, když spolu se Zdeňkem dorazil minulou zimu do bistra FlammBeef v Ostrově nad Ohří na natáčení.

Spolumajitel zvaný Orlík se jako jediný v tu chvíli tvářil a vypadal zodpovědně, zbytek týmu si klidně dál dával přímo před bistrem pauzu na cigárko. Celkem to tak nějak zapadalo k místním kulisám. „Tady lidi spočítáš na prstech jedné ruky,“ neviděl to totiž šéf nijak slavně už před příjezdem na místo. A glosoval, že na tomhle místě on by si restauraci otevíral nerad. Nicméně Mirek s Orlíkem do toho šli.

Z burgerů se suchou houskou, které údajně měly být vyhlášené, šéf tedy rozhodně nijak nadšený nebyl, a mistička s kukuřicí z konzervy tomu nepřidala. K doporučenému steaku chyběl dotaz, jak ho chce připravit, hranolky byly studené. Alsaský slaný koláč zvaný flammkuchen nebo také alsaská pizza, Pohlreichovo jinak oblíbené jídlo, měl být pěkně křupavý, voňavý, a z domácího, ne kupovaného těsta. Není divu, že týmu v kuchyni řekl šéf do očí, že se tam odehrává něco, čemu se říká líné vaření.

Ano, šéfe v bistru FlammBeef v Ostrově nad Ohří

„Za sebe vám můžu slíbit, že aby to mohlo být lepší, bude to nejdřív pořádnej sajgon. Není to nic osobního, ale musíme to udělat,“ řekl trojici aktérů na rovinu šéf. A druhý den je ještě nechal vykoupat v zátěžovém testu, kdy jim jejich bistro naplnil jako restauraci, aby si naostro vyzkoušeli, že tak, jak to mají nastavené, to šlapat prostě nebude.

Najednou bylo po klídku. V kuchyni i na place vládl absolutní chaos, obsluhující Orlík nebyl schopen kuchyni pořádně přetlumočit objednávky hostů, rostlo napětí, dělaly se chyby a všichni byli naštvaní. Šéfovi to dokreslilo stav bistra a jasně ukázalo, co jsou tu schopni zvládnout.

Přišlo mu to škoda, protože bistro i kuchyně jsou vybavené tak, že by se to dalo rozjet ve větším, volné prostory v objektu k tomu jsou. Původně totiž měl Mirek s Orlíkem provozovat hotelovou kuchyni a starat se i o snídaně. Válka na Ukrajině ovšem původní záměr pohřbila, protože z hotelu se stala ubytovna, proto přešli na koncept bistra.

Šéf se fakt snažil, ale zabrat musí Mirek s Orlíkem

„Jednoznačně nejste v této sestavě schopni vydávat a dělat víc jídel. Menu je komplikovaný. Jsi hrdina, že jsi neutekl, ale asi jsem si poopravil mínění. Nejste líní, jste pohodlní. Ke škodě podniku. Navíc tu máte možnost rozšíření. Udělejte ten byznys tak, ať je to větší zábava,“ lákal šéf oba společníky a jejich pomocnou sílu v kuchyni k větší rozhodnosti, nadšení a cílevědomějšímu tahu na branku. Chtějí přece přežít, když už do svého projektu nastrkali milion.

A tak Zdeněk Pohlreich oblékne zástěru a začne předávat v praktickém balení své rady, jak a co efektivně využít v téhle kuchyni, jak dělat burgery, jak je udělat zajímavé tak, aby si je lidé fotili a sdíleli je na Instagram, i jak jednoduše, ale poctivě a s láskou udělat vyhlášený flammkuchen neboli alsaskou pizzu se sýrem a cibulí, aby měli hosté pěkně boule za ušima. Orlík při ochutnávání zaslzí, protože takhle si to vysnil a takhle by to chtěl.

Jenže chtít nestačí. Vlastně ani divák tohoto premiérového dílu Ano, šéfe! nemá šanci zjistit, jak to v Ostrově vlastně mají. Opravdu by makali, ale osud jim hází pod nohy klacky v podobě bolavých zad a podobně?

Zašli byste se po zhlédnutí Ano, šéfe! do ostrovského bistra FlammBeef najíst?

celkem hlasů: 553
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 17. října 2025. Anketa je uzavřena.

Rozpačitý, a hodně, je ze všeho i šéf, když se po pár týdnech zastaví na neohlášenou návštěvu. „Posledně, když jsem odjížděl, neměl jsem dobrej pocit, zdálo se mi, že je to každému tak trochu jedno. Tak to zkontrolujeme,“ nechá se slyšet než nakráčí do prázdného bistra.

V kuchyni je jen Pepina, kuchař v nemocnici, Orlíkovi nejede auto. I tak si objedná, jako by to udělal každý jiný host, který by přišel do otevřeného podniku. A je to tragédie, Pepina pokazí, co se dá, a ještě se tváří, že ji všichni obtěžují. Šéf tedy ochutná aspoň hamburger a flammkuchen. „Maso upečené k smrti, houska suchá, flammkuchen úplná komedie. Tři jídla ze čtyř jsou nepoživatelná. Pepina je ale statečná, že mě neposlala někam,“ uznává, že provoz si mají uhlídat především majitelé.

Škoda ztracené varty, do které se snažil nalít novou šťávu a rozběhat ji. „Tohleto nemám rád. Když se pro hospodu udělá maximum, a pak se na to někdo vyprdne. Tady je opuštěný gastronomický ostrov. Úplně vyhaslej. Třeba to ale dopadne někdy jindy. Já to totiž nevzdám nikdy,“ loučí se s bistrem na kraji světa – které klidně mohlo být opravdu vyhlášené – zklamaný šéf.

A jak se daří bistru FlammBeef aktuálně?

„Myslím, že se nám daří normálně, jen Pepina s námi už nepracuje. Jsme jen my dva. Ale i tak to jde. Hosty máme,“ komentuje současný stav svého bistra pro televizi Prima jeho spolumajitel zvaný Orlík.

„Pořadem jsme si prošli, samozřejmě jsme si něco vzali, Zdeňkovi za jeho tipy děkujeme, ale jestli to nějak zásadně ovlivnilo naši budoucnost, to si nejsem tak jistý. Navíc si nemyslím, že by mělo smysl hlásit se do pořadu, byť za jiných okolností, znovu. Ale znovu chci zdůraznit, že celá spolupráce se Zdeňkem a týmem byla skvělá,“ uzavírá za sebe Orlík.

Jsem ojetější, hodný ale nebudu, láká Pohlreich k Ano, šéfe! Řekl, na co je alergický

Vstoupit do diskuse (9 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Kotek na své farmě honí hodně zajíců najednou. Průšvihy si ho vychutnají

Farma Votky Kotka, 4. díl

Ne, nechcete slyšet, že jste do odvodňovacích kanálů položili trubky bez drenážních otvorů. Ani to, že vám z lomu místo 300 tun písku navezli stejné množství materiálu s ostrými kamínky, do kterého...

Osmero nejchutnějších hub. Určitě je znáte a poslední úlovky máte v mobilu

8 nejchutnějších hub

Také máte takovou radost, když v lese narazíte na rodinu hříbků? Na to člověk rád vzpomíná i po sezoně. A zdaleka nemusí jít jen o ně, za pozornost stojí celá řada dalších druhů – redakce Tiny pro...

KVÍZ: Růžový panter nebo Srdce oceánu: Jak dobře znáte slavné filmové diamanty?

Diamant Sancy byl údajně nalezen v žaludku mrtvého muže.

Filmové dějiny jsou plné drahokamů – skutečných i fiktivních. Ověřte si, jak se vyznáte v nejslavnějších „diamantových“ scénách, postavách a titulech. Soutěžit o voucher na Chytrý Kvíz můžete do 20....

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Připravte zahradní jezírko na zimu. Ochraňte ryby i techniku

Jezírko na koupání

S příchodem chladných dní není radno zapomenout na zahradní jezírko. Přinášíme postup zazimování pro mělké plastové jezírko i velkolepé koupací jezírko s rybami. Jaké jsou osvědčené tipy a jakým...

16. listopadu 2025

Ztracený obr a triumfální úlovek. Kouzlo lovu okounů, které přebíjí i sumce

Soutěž
36centimetrový okoun Františka Šonky

Poslední příspěvek v soutěži Můj nejlepší rybářský úlovek, který publikujeme, poslal František Šonka. Tento den na vodě přinesl nejen silné souboje s krásnými okouny, ale také cenné rybářské lekce o...

16. listopadu 2025

Kotek na své farmě honí hodně zajíců najednou. Průšvihy si ho vychutnají

Farma Votky Kotka, 4. díl

Ne, nechcete slyšet, že jste do odvodňovacích kanálů položili trubky bez drenážních otvorů. Ani to, že vám z lomu místo 300 tun písku navezli stejné množství materiálu s ostrými kamínky, do kterého...

15. listopadu 2025

Hlasujte pro roztomilé listopadové mazlíčky, hrají o prémiové české krmivo

A co váš mazlíček? Vyšlete jeho foto do listopadového fotoduelu?

Anketa o nejroztomilejší mazlíky měsíce listopadu odstartovala. Čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo získá krmivo z nové řady Brit Premium by Nature, a to v kočičí nebo psí variantě. Pokud nechcete...

3. listopadu 2025,  aktualizováno  14. 11. 9:23

Zvířata umějí být architekty. Staví podmořské metropole i ptačí paneláky

Co to? I když může a dokáže to, po mořském dně povětšinou nepluje, ale...

Obří města malých hlodavců, kolonie chobotnic s komplikovanými vztahy mezi obyvateli nebo spořádaně fungující ptačí činžáky v povětří – my lidé nejsme zdaleka jedinými tvory, kteří spolu staví, bydlí...

14. listopadu 2025

Zvídavý akrobat Kawi slaví sedmnáctého 5 let. Zve na oslavu za orangutany

Orangutan sumaterský, pětiletý Kawi

Sameček vzácného orangutana sumaterského, geneticky cenný Kawi, svým narozením před pěti lety udělal obrovskou radost chovatelům přesně na výročí Sametové revoluce. Oslavy jeho 5. narozenin v Zoo...

14. listopadu 2025

O stará křesla jsem se málem poprala. Redesignérka dává nábytku druhou šanci

Premium
Lucie Šafářová, upcyklátorka vintage nábytku (5. května 2025)

Nábytek, který sloužil předchozím generacím, dostává díky Lucii Šafářové druhou šanci. Křesla oživí novým čalouněním a svěží tvář dodá i komodám. „Nejsem restaurátorka. Mým cílem není držet se...

13. listopadu 2025

Vzácný brouk na Šumavě prospívá, těší vědce. Letošní pozorování kazilo počasí

Trnoštítec horský se nejčastěji nachází v tlejících souších, pařezech, nebo...

Na Šumavě se daří vzácnému brouku trnoštítci horskému. Potvrdil to letošní výzkum vědců. Brouk o velikosti až 3,5 centimetru žije po celém území národního parku od Nové Pece na Prachaticku po...

13. listopadu 2025  11:27

Osmero nejchutnějších hub. Určitě je znáte a poslední úlovky máte v mobilu

8 nejchutnějších hub

Také máte takovou radost, když v lese narazíte na rodinu hříbků? Na to člověk rád vzpomíná i po sezoně. A zdaleka nemusí jít jen o ně, za pozornost stojí celá řada dalších druhů – redakce Tiny pro...

13. listopadu 2025

KVÍZ: Růžový panter nebo Srdce oceánu: Jak dobře znáte slavné filmové diamanty?

Diamant Sancy byl údajně nalezen v žaludku mrtvého muže.

Filmové dějiny jsou plné drahokamů – skutečných i fiktivních. Ověřte si, jak se vyznáte v nejslavnějších „diamantových“ scénách, postavách a titulech. Soutěžit o voucher na Chytrý Kvíz můžete do 20....

vydáno 13. listopadu 2025

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.