Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v Chrudimi v rámci svého pořadu 24 hodin do pekla a zpět. V podniku jako by se zastavil čas před padesáti lety. A to přesto, že majitel a personál jsou mladí lidé.

Majitel hospody U Václava Kuba je zoufalec, který tráví v restauraci celé dny na úkor své rodiny. Zanedbává manželku i dceru. Navíc jeho snaha nepřináší téměř žádné finanční výsledky. „Chci mít normální hospodu, žádný hogo fogo podnik,“ omlouvá se sedmadvacetiletý Jakub.

Z tohoto průšvihu se ho pokusí při své čtyřiadvacetihodinové misi vysvobodit Zdeněk Pohlreich, který se tentokrát převlékl za instalatéra. I když upřímně – kdo ho jenom trošku zná, asi by si ho určitě nespletl.

Personál si Jakuba chválí, je prý skvělý a hodný šéf. Ale jak se podle prvního průzkumu zdá, v tom je také první problém, na který Šéf naráží. Celá hospoda totiž vypadá a páchne jako v dobách před padesáti lety, jako by se tu zastavil čas. A personálu to vlastně nevadí, jsou spokojeni. Dokud dostávají výplatu, je všechno v pořádku.

Na jídelním lístku je to, co známe z doby socialismu. Holandský řízek, olomoucké tvarůžky, katův šleh a podobné laskominy. „Na tom menu není ani špetka invence,“ komentuje Pohlreich. „Ti lidi jsou mladí, ale dělají to postaru a blbě. Já bych si neuměl představit, že bych vytvořil ziskové podnikání tak, že bych nabídl polévku za deset korun,“ šklebí se.

Přitom Jakub vůbec není líný a o restauraci se stará, vypomáhá nejen v kuchyni, ale i za výčepem, v podstatě v restauraci tráví celý čas. Ale jako by už v takovém mladém věku trpěl provozní slepotou. Do hospody mu chodí pár štamgastů, ale nedokáže rozjet kuchyni, která by ho dokázala udržet nad vodou a přilákala nové hosty.

Není se co divit. Jídla z lístku nabízejí smažené polotovary, které už dnes jiného než náhodného hosta nedokážou přilákat, a navíc neúměrně prodražují provoz. Bohužel ani jeho kamarád kuchař, který vede kuchyni, není schopen mu poradit, jak celý chod zefektivnit.

Znáte v Chrudimi hostinec U Václava? Jak se to tam změnilo po misi Zdeňka Pohlreicha?

celkem hlasů: 431

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. února 2020. Anketa je uzavřena.

Radikálně lepší
Radikálně lepší 242
Interiér sice prokoukl, ale kuchyně a obsluha se nezlepšila
Interiér sice prokoukl, ale kuchyně a obsluha se nezlepšila 141
Za čas to sklouzlo do starých kolejí
Za čas to sklouzlo do starých kolejí 48

Při průzkumu kuchyně je Pohlreich šokovaný tím, jak si kuchař ulehčuje práci. Třeba tím, jak si klasický trojobal ulehčuje směsí těstíčka se zbytky vajec (kuchař se přiznal, že by to tak nikdy doma nedělal), ale i tím, že nakupují už naporcované zmražené suroviny. Takže jako obvykle následuje kurz porcování kuřete a následná přednáška o ekonomice podniku.

Podstatné je hospodárně využít suroviny, které lidem chutnají. Ale Zdeněk to vidí jinak: „Kecy, kecy a zase jen kecy. Oni si snad vůbec neuvědomují, že jim jde o jejich existenci.“ Dobře to shrnují postřehy lidí, kteří pracují poblíž, ale nikdy by sem na oběd nezašli. O podniku se traduje, že to tam páchne přepáleným olejem, interiér zamrzl dávno v minulosti.

Když se celý kolotoč přeměny restaurace rozjede, přijede jeho pekelná kuchyně na kolečkách s kuchaři, kteří Zdeňkovi pomáhají, a předvedou místní osádce, jak je možné uvařit snadno, rychle a levně. A ve velkých porcích, jaké jsou v místních končinách požadované.

Přitom i zaměstnanci jsou si vědomi, že není všechno tak, jak by to vlastně chtěli, ale nejsou schopni vystoupit ze zajetých kolejí. A tomu odpovídá i stav podniku. Vypadá to, že pohled zvenčí jim trochu otevřel oči a poznali, že budou muset převrátit zajeté zvyky, pokud chtějí získat nové strávníky a zároveň si zajistit budoucnost v oboru.

Na internetu však hostinec stále ještě žije. A zdá se, že tu zlepšili i svoji prezentaci, například na Facebooku zveřejňují denní lístek, aby všichni strávníci věděli, na co se těšit.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...