Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

aktualizováno 
V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší chuti i proto, že si váží citlivějšího chování zemědělců k půdě, napsal týdeník 5plus2.
Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Když se zeptáte jakéhokoliv sedláka nebo člověka z vesnice na srovnání chutě kuřat a vajec z farmy či z vlastního dvorku oproti těm z masových či klecových chovů, dostanete jednoznačnou odpověď. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Kuře či vejce z farmy je chutnější. Ekologičtí zemědělci vědí, že chuť je jeden ze základních pilířů značky bio. Sami mají často mlsné jazyky a chtějí to nejlepší pro sebe a svou rodinu. 

Zároveň jim je jasné, že biozemědělství je šetrnější ke zvířatům i půdě. Biovýrobu zakládají přesto, že ceny bioproduktů jsou často vyšší, a tudíž si zákazník dobře rozmýšlí, zda za ně platit. 

Vyšší cena má své důvody

U chovů drůbeže, skotu či prasat je to ten důvod, že zvířata v ekologickém zemědělství musejí mít k dispozici volný výběh a pastvu, možnost se protáhnout, být v kontaktu ve skupinách, dostávat kvalitní ekologické krmivo, nesmí se jim bez povolení odstraňovat rohy nebo krátit ocásky. 

Prostě se musí mít dobře, což se o slepicích namačkaných v klecových chovech říct nedá. 

Měsíc biopotravin: akce pro veřejnost

  • 8. 9. Dožínky na Letné (Praha)
  • 9. 9. Biodožínky (Nenačovice)
  • 15. 9. Zažít město jinak (Praha–Karlín)
  • 16. 9. Den otevřených dveří (Biopekárna
  • Zemanka, Sedlčany)
  • 22. 9. Biozemědělský den na farmě
  • Sasov (Jihlava)
  • 23. 9. Jablečná slavnost Hostětín
  • 28. 9. Svatováclavská výstava koz
  • a ovcí (Farma Pěnčín)
  • 6. 10. BIO jarmark (Národní zemědělské
  • muzeum, Praha)

Při pěstování nesmí ekozemědělec užít agrochemii a průmyslová hnojiva, hnojí či hubí škůdce pouze povolenými látkami na přírodní bázi, což může být dražší a pracovně i časově náročnější. Zároveň ví, že krajinu a okolní ptactvo, hmyz či členovce nezatíží pesticidy, díky čemuž se mu večer lépe usíná. 

Je mu jasné, že může zanechat kvalitní půdu dalším generacím. Že jeho děti nejedí umělé konzervanty, syntetická barviva a další „éčka“.

Kde se vyplatí nakupovat?

Pokud máte v okolí bydliště nějakou biofarmu, máte vyhráno. Jezděte nakupovat tam, protože sedláci prodávají biopotraviny nejlevněji. 

Dražší už je mívají v supermarketech, nejdražší pak ve specializovaných obchodech, kde je však větší výběr. Zároveň platí, že většina biopotravin vypěstovaných v Česku se v republice také spotřebuje a tento šetrný způsob zemědělství bude v budoucnu stále narůstat.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz