Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

aktualizováno 
V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší chuti i proto, že si váží citlivějšího chování zemědělců k půdě, napsal týdeník 5plus2.
Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Když se zeptáte jakéhokoliv sedláka nebo člověka z vesnice na srovnání chutě kuřat a vajec z farmy či z vlastního dvorku oproti těm z masových či klecových chovů, dostanete jednoznačnou odpověď. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Kuře či vejce z farmy je chutnější. Ekologičtí zemědělci vědí, že chuť je jeden ze základních pilířů značky bio. Sami mají často mlsné jazyky a chtějí to nejlepší pro sebe a svou rodinu. 

Zároveň jim je jasné, že biozemědělství je šetrnější ke zvířatům i půdě. Biovýrobu zakládají přesto, že ceny bioproduktů jsou často vyšší, a tudíž si zákazník dobře rozmýšlí, zda za ně platit. 

Vyšší cena má své důvody

U chovů drůbeže, skotu či prasat je to ten důvod, že zvířata v ekologickém zemědělství musejí mít k dispozici volný výběh a pastvu, možnost se protáhnout, být v kontaktu ve skupinách, dostávat kvalitní ekologické krmivo, nesmí se jim bez povolení odstraňovat rohy nebo krátit ocásky. 

Prostě se musí mít dobře, což se o slepicích namačkaných v klecových chovech říct nedá. 

Měsíc biopotravin: akce pro veřejnost

  • 8. 9. Dožínky na Letné (Praha)
  • 9. 9. Biodožínky (Nenačovice)
  • 15. 9. Zažít město jinak (Praha–Karlín)
  • 16. 9. Den otevřených dveří (Biopekárna
  • Zemanka, Sedlčany)
  • 22. 9. Biozemědělský den na farmě
  • Sasov (Jihlava)
  • 23. 9. Jablečná slavnost Hostětín
  • 28. 9. Svatováclavská výstava koz
  • a ovcí (Farma Pěnčín)
  • 6. 10. BIO jarmark (Národní zemědělské
  • muzeum, Praha)

Při pěstování nesmí ekozemědělec užít agrochemii a průmyslová hnojiva, hnojí či hubí škůdce pouze povolenými látkami na přírodní bázi, což může být dražší a pracovně i časově náročnější. Zároveň ví, že krajinu a okolní ptactvo, hmyz či členovce nezatíží pesticidy, díky čemuž se mu večer lépe usíná. 

Je mu jasné, že může zanechat kvalitní půdu dalším generacím. Že jeho děti nejedí umělé konzervanty, syntetická barviva a další „éčka“.

Kde se vyplatí nakupovat?

Pokud máte v okolí bydliště nějakou biofarmu, máte vyhráno. Jezděte nakupovat tam, protože sedláci prodávají biopotraviny nejlevněji. 

Dražší už je mívají v supermarketech, nejdražší pak ve specializovaných obchodech, kde je však větší výběr. Zároveň platí, že většina biopotravin vypěstovaných v Česku se v republice také spotřebuje a tento šetrný způsob zemědělství bude v budoucnu stále narůstat.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

ROZHOVOR: Dceřino onemocnění nám více dalo, než vzalo
ROZHOVOR: Dceřino onemocnění nám více dalo, než vzalo

V roce 2016 se Elišce Hladové a jejímu partnerovi narodila Beátka. Až do té chvíle netušili, že dcerka nebude v pořádku. Přišla však na svět s Treacher Collinsovým syndromem...

Najdete na iDNES.cz