Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

aktualizováno 
V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší chuti i proto, že si váží citlivějšího chování zemědělců k půdě, napsal týdeník 5plus2.
Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Když se zeptáte jakéhokoliv sedláka nebo člověka z vesnice na srovnání chutě kuřat a vajec z farmy či z vlastního dvorku oproti těm z masových či klecových chovů, dostanete jednoznačnou odpověď. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Kuře či vejce z farmy je chutnější. Ekologičtí zemědělci vědí, že chuť je jeden ze základních pilířů značky bio. Sami mají často mlsné jazyky a chtějí to nejlepší pro sebe a svou rodinu. 

Zároveň jim je jasné, že biozemědělství je šetrnější ke zvířatům i půdě. Biovýrobu zakládají přesto, že ceny bioproduktů jsou často vyšší, a tudíž si zákazník dobře rozmýšlí, zda za ně platit. 

Vyšší cena má své důvody

U chovů drůbeže, skotu či prasat je to ten důvod, že zvířata v ekologickém zemědělství musejí mít k dispozici volný výběh a pastvu, možnost se protáhnout, být v kontaktu ve skupinách, dostávat kvalitní ekologické krmivo, nesmí se jim bez povolení odstraňovat rohy nebo krátit ocásky. 

Prostě se musí mít dobře, což se o slepicích namačkaných v klecových chovech říct nedá. 

Měsíc biopotravin: akce pro veřejnost

  • 8. 9. Dožínky na Letné (Praha)
  • 9. 9. Biodožínky (Nenačovice)
  • 15. 9. Zažít město jinak (Praha–Karlín)
  • 16. 9. Den otevřených dveří (Biopekárna
  • Zemanka, Sedlčany)
  • 22. 9. Biozemědělský den na farmě
  • Sasov (Jihlava)
  • 23. 9. Jablečná slavnost Hostětín
  • 28. 9. Svatováclavská výstava koz
  • a ovcí (Farma Pěnčín)
  • 6. 10. BIO jarmark (Národní zemědělské
  • muzeum, Praha)

Při pěstování nesmí ekozemědělec užít agrochemii a průmyslová hnojiva, hnojí či hubí škůdce pouze povolenými látkami na přírodní bázi, což může být dražší a pracovně i časově náročnější. Zároveň ví, že krajinu a okolní ptactvo, hmyz či členovce nezatíží pesticidy, díky čemuž se mu večer lépe usíná. 

Je mu jasné, že může zanechat kvalitní půdu dalším generacím. Že jeho děti nejedí umělé konzervanty, syntetická barviva a další „éčka“.

Kde se vyplatí nakupovat?

Pokud máte v okolí bydliště nějakou biofarmu, máte vyhráno. Jezděte nakupovat tam, protože sedláci prodávají biopotraviny nejlevněji. 

Dražší už je mívají v supermarketech, nejdražší pak ve specializovaných obchodech, kde je však větší výběr. Zároveň platí, že většina biopotravin vypěstovaných v Česku se v republice také spotřebuje a tento šetrný způsob zemědělství bude v budoucnu stále narůstat.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

Advantage Consulting, s.r.o.
MISTR / MISTROVÁ - POTRAVINÁŘSTVÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 28 000 - 32 000 Kč

Najdete na iDNES.cz