Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Pastýřský koláč měl být jídlo ze zbytků, teď je z něj superpochoutka

aktualizováno 
Shepherds pie je směs mletého masa zapečená v troubě s bramborovou kaší. Původní anglický a irský recept ctil zákon spotřebovávání zbytků z kuchyně, v dnešním moderním pojetí se však připravuje z čerstvých surovin.

V provedení kuchaře Tomáš Vobořila z pražské restaurace Podolka, který miluje bylinky, pak dokonce může připomínat středomořskou kuchyni. Základ je totiž podobný klasickému italskému ragú z mletého masa.

Pokud jednou ochutnáte, založíte si tento recept do desek se „zlatými“ recepty. Je jednoduchý, celý proces i se zapečením trvá maximálně do hodinky. Odvážili jsme se dokonce pronést kacířskou myšlenku, že tím, jak se koláč krájí, a vznikne tak kompletní porce i s bramborami, byl by to potenciální favorit pro krabičkový oběd přinesený z domova. To Vobořila pobouřilo, protože představa, že by někdo jedl něco ohřátého z mikrovlnky ho netěší. Nicméně ne každý má na pracovišti restauraci s čerstvým a zdravým jídlem.

Fotogalerie

Na pekáček budete potřebovat tak 400 až 500 gramů mletého hovězího. Vepřové ne, protože by při restování pustilo tuk a pokrm by plaval v omastku.

Na másle orestujte čerstvou mrkev nakrájenou na nudličky. Můžete ji i nastrouhat, ale je pěknější, když je ta struktura ve výsledném pokrmu vidět. Zkuste si čichnout. Takové vůně a chuti ze zmražené mrkve nikdy nedosáhnete. Nebuďte proto líní a kupte si čerstvou.

Až se mrkev trošku zatáhne, přidejte cibuli, divoké koření a pár jehliček rozmarýnu. Tím se koření rozvoní. Nakonec ještě nezapomeňte na česnek a pak už můžete zarestovat mleté maso, osolit a opepřit. Se solí to nepřehánějte, až se zredukují všechny suroviny, bude směs docela aromatická.

Jakmile maso zhnědne, přidejte trochu drcených rajčat nebo pyré, nechejte vypéct a přilijte vývar a červené víno. Chvilku trvá, než se tekutina zredukuje tak, aby směs přestala být tekutá. Po vývaru a vínu zůstane jen chuť. Tím máme první patro „dortu“ připravené.

Zatímco jsme připravovali masovou směs, nechali jsme vařit brambory na kaši. „Všimněte si, že na videu v rámci urychlení používám špatný technologický postup. Když chcete mít kaši bez hrudek, nejdříve brambory nasucho rozšťouchejte a pak teprve přidejte máslo a mléko, ne naopak. Suché brambory mají vyšší tření, proto se lépe rozmělní,“ upozorňuje Tomáš Vobořil. Se solením to nepřehánějte, kaše by měla tvořit protipól masu doslova naplněnému chutí.

Kam pro další recepty?

Pastýřský koláč a další recepty najdete na Labužník.cz.

Do kaše můžete přidat trochu nastrouhaného parmezánu, ten kaši při zapékání zpevní. Můžete použít zapékací misky pro jednotlivé porce, nebo velkou mísu, ze které budete jednotlivé porce vykrajovat. Zhruba do třetiny mísu naplňte masem, zbytek kaší. Takový by měl být zhruba poměr masa k příloze, aby byla chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáčku posypejte opět sýrem, aby dostal nahnědlou kůrčičku.

Pečte zhruba 20 minut při 160 stupních Celsia.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Premium

U nás ochutnáte pravý italský bordel, říká Ital vyrábějící mozzarellu v Praze

Trojice Italů - Marco D’Amely Melodia, jeho žena Irene Tiziana Somma a mistr sýrař Michele Pacillo - zpracovává v...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz