Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Zanesená studna kontaminuje vodu a může zničit i čerpadlo

aktualizováno 
Studna by se měla jednou za dva až tři roky vyčistit, anebo alespoň důkladně zkontrolovat. Kdo najde na dně velkou vrstvu kalů, riskuje, že nejenže pije kontaminovanou vodu, ale může si tak zničit i čerpadlo domácí vodárny.

Studna pro zalévání | foto: Mojestudna.cz

Podle studnařů hodně lidí, kteří jsou odkázáni na vlastí zdroj vody, pravidelnou údržbu studny zanedbává. Zavolají až v případě, kdy jim začne z kohoutku téct kalná voda anebo neteče vůbec. Pak s hrůzou zjistí, že se úplně ucpal sací koš nebo dokonce spálili čerpadlo. "Není výjimkou, že pak najdeme koš ponořený do bahna na dně," tvrdí Karel Alfery z firmy Unisan, která kope, rekonstruuje a čistí studny.

Proč čistit

Každá studna s pramenem strhává do výkopu i drobné nečistoty, které se pak usazují na dně. Záleží na složení půdy, ve které je kopaná. Studny ve tvrdých horninách toto nebezpečí přinášení méně, kdo má studnu kopanou do běžné hlíny, by si to měl víc hlídat.

Schéma kopané studnyVelkým nebezpečím velkých vrstev kalů na dně je pravděpodobnost kontaminace bakteriemi, které se do studny mohou dostat nejen s vodou, ale třeba i netěsným zaklopením studny. V kalu se jim daří, každý, kdo chce vodu využít i na pití, by toto měl mít na paměti.

Vyčištěním se také často obnoví prameny ucpané vrstvami bláta. Studnaři se často setkávají s tím, že při čištění zdánlivě "mrtvé" studny se objeví přítok vody, o kterém majitel už dávno neměl ani tušení.

"Nelze obecně říct, v jakém intervalu čistit, obecně to stačí jednou za dva až tři roky, u studny v kamenném podloží to může klidně být i déle. Podmínkou je ale kontrola stavu studny tak dvakrát za rok. Když je vidět, že kalů nepřibývá a že se na stěnách neusazují řasy či mechy, není nutné to řešit," vysvětluje Alfery.

Mnoho lidí s čištěním studny nepospíchá už jen kvůli ceně, které se u klasických kopaných studen do pěti metrů hloubky pohybuje od pěti tisíc korun výš.

Rozbory rovnou dva

Rozbor vodyPro lidi, kteří studnu používají jako jediný zdroj vody, tedy i k pití, by měl být samozřejmostí pravidelný rozbor vody. Kompletní rozbor mineralogický i bakteriologický stojí 1 500 až 2 000 korun.

Určitě by se měl udělat týden až dva po samotném čištění, kdy se obnoví pramen a voda ve studni ukazuje už jen to, co teče z pramenů. Nemá význam zkoušet vodu těsně po čištění, kdy je desinfikovaná chlorovými prostředky.

Když už ale člověk investuje do čištění, nemusí být špatné udělat jeden rozbor před a jeden až po čištění. Lze tak porovnat rozdíl mezi kvalitou vody a lze tak i určit kvalitu pramenu. Kdo měl před čištěním vodu kontaminovanou a po něm ne, má jistou záruku, že pramen poskytuje pitnou vodu. A podle toho usoudit, že pouze zanedbal pravidelnou údržbu.

Tam, kde se kontaminace objeví i čtrnáct dní po čištění, je to horší. Voda je evidentně závadná a pokud by se měla používat k pití, musí se vyhledat specialista na filtraci vody a připravit se na mnohatisícové vydání.

Sám nebo s firmou?

Do hlubokých studen je třeba použít provazový žebříkČištění studně není nic obtížného pro toho, kdo se nebojí těžké a špinavé práce. Měl by ale dodržet několik hlavních zásad.

Nikdy nebýt u čištění sám. Zvláště u hlubokých studní hrozí, že u dna bude vrstva jedovatých plynů. Proto je třeba, aby nešťastník, který na sebe vezme úkol vlézt do hlubiny, byl zajištěn lanem. V případě nebezpečí ho může kolega vytáhnout.

Do hluboké studny se nedostanete po štaflích, je potřeba sehnat provazový žebřík. Nepočítejte s tím, že se podaří studnu vyčerpat malým kalovým čerpadlem z hobbymarketu za tisíc korun. Mnohdy se stane, že pramen je tak vydatný, že ani profesionální čerpadla nevysají studnu "dosucha". A to jsou přístroje v cenách až za 40 tisíc korun s třífázovým elektromotorem.

Pak nezbývá než využít půjčovnu nářadí, ceny se pohybují od 250 do 500 korun na den, je ale třeba počítat se složením kauce kolem 10 tisíc. Je pak na zvážení každého, zda raději nevyužít specializovaných služeb.

Jak na to

- půjčte si profesionální kalové čerpadlo s hadicí
- vyčerpejte vodu ze studny do zahrady
- vyberte ze dna kaly
- tam, kde jsou silné prameny snášející do studny nečistoty, vysypává se dno vrstvou kačírku, aby se nekalila voda
- oškrábejte ze stěny veškeré pavučiny, mechy, řasy...
- vyčistěte tlakovou vodou
- zkontrolujte vyspárování skruží, případně opravte cementovou mazaninou (obvykle do tří metrů pod povrchem, kde by mohla pronikat povrchová voda)
- zkontrolujte, zda nejsou ve skružích praskliny, případně vymažte
- k obvyklé hranici hladiny natřete cementovým mlékem s chloraminem (zamezení nového nárůstu řas)
- znovu vyčerpejte všechnu vodu
- do natékající vody přidejte kalíšek sava
- počkejte alespoň do druhého dne, kdy se usadí zbytky kalů a písku na dně, pak je možné začít používat vodu jako užitkovou
- poté, co vyprchá účinek sava (dle údajů na etiketě obvykle 12-24 hodin), lze studnu využívat

Odstrašující příklad

Se studnaři jsme se vypravili k čištění, které majitelé zanedbali po dlouhých 15 let.

Stará studna bez obsypání

Stará studna v 200 let starém objektu. Původní otvor byl sice osazen skružemi, na zásyp kačírkem kolem ale nikdo nemyslel. Staré klenby a vyzdění se už začaly hroutit, zbytky omítek padají přímo do studny. Tady je nejvyšší čas začít s rekonstrukcí.

První čerpání

Několik metrů od studny byla servisní šachta kanalizace, tam se odváděla voda.

Čerpadlo teď už saje jen vodu z pramenu

Majitelé domu mají štěstí na pramen, i po vyčerpání dává tak silný proud, že čerpadlo sotva stíhá. V této situaci si člověk připomene, že amatérská čerpadýlka by neměla šanci.

Studnařům se kouslo čerpadlo

Studnařům se "kouslo" čerpadlo, naštěstí silné profesionální stroje lze velmi snadno rozebrat a vyčistit, nezničí se.

Nejhorší práce: ručně po kbelících vybrat kaly

Asi po půlhodině čerpání ze dna se začalo s vybíráním kalů, odvezla se asi tři kolečka.

Po chvíli se studna začala plnit

Po chvíli se pak začala studna plnit, následovalo čištění tlakovou vodou a kontrola skruží. V tomto případě bylo vše kupodivu v pořádku, bez prasklin, bez mechů a vydrolených spár mezi skružemi, takže se nemusely dělat žádné opravy.

Poslední vyčerpávání

A poslední vyčerpání. Tyto práce stály asi pět tisíc korun, majitele domu ale ještě čeká: nechat přivézt asi kubík kačírku nebo štěrku na obsypání studny. Je třeba ze zavalené části vytáhnout všechna poloshnilá prkna zabraňující dalšímu rozvalení původní kamenné konstrukce studny, která mohou kazit vodu. Pak obsypat a zvednout asi o metr úroveň zhlaví studny tak, aby bylo nad úrovní podlahy. A zaklopit, aby dovnitř nemohly padat nečistoty. Zvlášť proto, že studna je pro majitele jediným zdrojem vody a používají ji i k pití. Studnaři se zároveň domluvili, že za týden přijedou a odeberou vzorky vody a domluví termín dalších prací, které sice v tomto případě přijdou na několik dalších tisíc, ale v tomto případě je to investice, která se vyplatí.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Najdete na iDNES.cz