Češi mají tradiční polévky jako bramboračku či dršťkovou. Když ale přejedeme sousední hranice, narazíme na domácí klasiky, jako je wodzianka, Schwarzsauer nebo třeba demikát. Znáte nejpopulárnější polévky Slovenska, Německa, Rakouska a Polska?
Základem dobrého oběda jsou v mnoha zemích polévky. Vždyť na to poukazuje i české přísloví „polévka je grunt a maso je špunt“.
Polévkové recepty se po celé Evropě během staletí promíchaly kvůli vojenským tažením či obchodu, a tak jsou často v mnoha zemích podobné. Někde něco přidali, jinde ubrali, často vznikaly krajské variace i polévky zcela ojedinělé. Mnohde jsou dodnes nejznámější ty polévky, které zachránily tamní obyvatelstvo před hladem.
To platí třeba pro Polsko. Když přijdete do restaurace a otevřete menu, jedna z prvních nabídek pod heslem zupy (polévky) bude rosół, tedy klasický známý vývar.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Méně častá, zato oblíbená je wodzianka, slezská regionální polévka, chudší příbuzná české česnečky. Někdy se jí říká sznelka či snelka, z německého schnell, čili rychlá polévka.
Základem je starý chléb nakrájený na kostky, tuk a česnek, vše se pouze zalije horkou vodou a dochutí.
Zámožnější rodiny přidávaly osmahnutou uzeninu nebo smetanu. Wodzianka zachránila v době nedostatku tisíce rodin od hladu, i proto se na ni dodnes s chutí vzpomíná.