Fotografie jídla českého fotografa zazářily na World Food Photography Awards

Fotograf Marek Kučera má na kontě další velký úspěch. Se svou fotografií jídla se dostal mezi užší výběr finalistů prestižní světové soutěže World Food Photography Awards 2025. Výstava nejlepších snímků právě teď proběhla v Londýně.
Snímek Pizza, pesto, lunch, který bodoval v letošním ročníku soutěže.

Snímek Pizza, pesto, lunch, který bodoval v letošním ročníku soutěže. | foto: Marek Kučera

Soutěž, kterou založila Caroline Kenyon už v roce 2011, patří k nejvýznamnějším svého druhu na světě. Letos poprvé nese nový název World Food Photography Awards, který odráží její světový dosah a rostoucí prestiž.

Za více než deset let se do soutěže přihlásilo přes 100 000 fotografií z téměř 100 zemí. Hodnotí je mezinárodní porota, v jejímž čele stojí uznávaný fotograf David Loftus, známý jako dvorní fotograf Jamieho Olivera.

Čeští kuchaři uvařili na prestižní soutěži v Lyonu nejlepší vepřový chod

Pro Marka Kučeru se nejedná o první úspěch, do finále se dostal už v roce 2017, znovu o rok později a teď potřetí. Letos uspěl s fotografií vytvořenou pro magazín Prima FRESH, která nese název „Pizza, pesto, lunch“. Snímek zachycuje atmosféru letního oběda zaměřeného na domácí pesto a pokrmy s ním spojené.

„Když se dostanu do flow (stav optimálního prožívání a plného ponoření do činnosti, kdy se ztrácí pojem o čase a pozornost je plně zaměřena na samotnou aktivitu), všechno se děje přirozeně. Nemusím nic složitě promýšlet – světlo, prostor, jídlo mě vedou samy. Vnímám plasticitu, barvy, objem… všechno se propojí v jeden celek. V tu chvíli vlastně ani vědomě nefotím – jen cítím, co kam patří. Podprahově vím, na jaký podklad, barvu kompozici položit, z jakého úhlu ji zachytit, co k ní případně přidat,“ vysvětluje Marek.

„A když je hotovo, jsem vlastně opojen, spokojen, nasycen tím procesem. Můžu jít dál a věnovat se další fotografii, protože vím, že u té předchozí už nic lepšího nevymyslím. Ten systém – celý ten proces – je ve skutečnosti daleko inteligentnější, než já sám. Stačí mu důvěřovat a nechat se vést,“ dodává Kučera.

Fotografování jídla se věnoval už dříve, kdy z počátku šlo hlavně o reklamní snímky a fotografie na obaly. Zásadní zlom ale nastal ve chvíli, kdy se poprvé pustil do focení kuchařské knihy.

Podívejte se na fotky Marka Kučery

Největší inspirací mu byl australský časopis Donna Hay, který ho uchvátil a od té chvíle se snažil, aby i jeho vlastní snímky byly světelně, kompozičně a barevně na podobné úrovni.

„Jsem nesmírně vděčný za to, že mohu tvořit svobodně. Děkuji všem, kteří mi dali důvěru, prostor, příležitost i trpělivost. Bez toho by to nešlo,“ vzpomíná Marek Kučera.

Když v roce 2017 zjistil, že v porotě světové soutěže sedí právě Donna Hay, autorka stejnojmenného časopisu, přihlásil svou první fotografii a hned se dostal mezi nejlepší. Do finále se pak probojoval i v roce 2018 a nyní znovu, v roce 2025.

Místa si vybírám podle východu a západu slunce, říká fotograf z Instagramu

„Finále je nejlepších 28 fotografií, což je úžasné když si vezmete, že do té soutěže přijde každý rok kolem 12 tisíc fotek. Pak se vyberou z každé kategorie tři nejlepší, to jsou stupně vítězů. Tam jsem tedy ještě nebyl, ale i tak mi to připadá jako úspěch. Pro nás fotografy v oboru jídlo je to něco jako mistrovství světa,“ popisuje Marek Kučera.

Dnes říká, že umístění není to nejdůležitější, ale klíčové je pro něj vědomí, že se stále posouvá, vyvíjí se a neztrácí krok s tím, jakým směrem se svět food fotografie ubírá. Má z toho obrovskou radost a tento úspěch ho utvrdil v tom, že fotku má opravdu rád, že mu to jde a že v tom, co dělá, rozhodně není mimo.

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Úspěch Marka Kučery potvrzuje, že i z Česka mohou vzejít světově uznávané fotografické talenty. Jeho práce je důkazem toho, že když se spojí vášeň, cit pro detail a také touha posouvat se dál, může jídlo na fotografii vyprávět silné a krásné příběhy. Výstava finalistů v Mall Galleries v Londýně trvala do 25. května.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Mikrozávlaha šetří čas i vodu. Záhony zůstanou svěží celé léto

Horké letní měsíce dávají květinovým záhonům zabrat. Dopřejte jim dostatek vláhy prakticky bez námahy a ještě významně ušetřete. Jak na to? Pomůže vám mikrozávlaha. Tento moderní systém zavlažování...

15. června 2025

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

15. června 2025

Vhodný závlahový systém skleníku šetří vodu a zvětšuje úrodu. Zjistěte jak

S příchodem horkých letních měsíců se péče o skleník stává intenzivnější a spotřeba vody pro závlahu rostlin závratně roste. Chytrým řešením je efektivní a promyšlený závlahový systém, díky kterému...

14. června 2025

Dědeček se svými Rolls Royce motory. Jak se rodí nejrychlejší loď světa

David Aldred Lancashire, který se podílel na přestavbě legendárního rekordního hydroplánu Bluebird Donalda Campbella, staví novou loď, aby se pokusil dosáhnout nejvyšší rychlosti na vodě. Tentokrát...

14. června 2025

Kostival pomáhá při bolesti kloubů a svalů. Vyzkoušejte ho i vy

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je léčivá rostlina s fialovými zvonkovitými květy. Často ji najdeme růst podél vodních toků a na vlhkých loukách. Je pokladem lidového léčitelství a moderní...

13. června 2025

Položte travní koberec a udělejte si za pár hodin na zahradě zelený ráj

Pokládka travního koberce je efektivní způsob, jak rychle získat krásný a zelený trávník. Klíčem k úspěchu je důkladná příprava terénu a dodržení správného postupu.

13. června 2025

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

13. června 2025

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43

Záhony v horku trpí, ale jde jim pomoct. Stačí správně mulčovat

Mulčování je důležitou součástí péče o vaši zahradu. Potlačuje plevel, šetří vodu a zvyšuje kvalitu půdy. Navíc dodává záhonům upravený vzhled. Přestože se o mulčování nejvíce mluví na jaře, letní...

12. června 2025

Začíná houbařská sezona. Tato místa teď hlásí největší úlovky

Houbařská sezona začíná a s ní také nekonečné otázky. Rostou? A kde? Kam vyrazit, abychom se nevrátili s prázdným košíkem?

12. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

12. června 2025

Kolik vody potřebuje pes v létě? Průvodce pro odpovědné pejskaře

V letním a teplém počasí by měl každý pejskař dohlédnout, aby jeho pes důsledně dodržoval pitný režim. Stejně jako lidé i psí organismus potřebuje pravidelný přísun tekutin. Věděli jste, že ve velmi...

12. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.