Vyrobte si zvířátka z ovčího rouna, půvabnou dekoraci nejen na Velikonoce

aktualizováno 
Blíží se Velikonoce a je čas připravit výzdobu. Plstěná neboli filcová zvířátka se z ovčího rouna vyrábějí ručně, suchou technikou plstění čili filcování, pouze za pomoci plstící jehly. Jejich výsledná podoba záleží jen na vaší fantazii a šikovnosti.

Z ovčího rouna lze vytvořit naprosto originální dekorace nejen pro velikonoční svátky. | foto: Jana Svobodová

Ovčí rouno je samo o sobě pro tvorbu nejrůznějších dekorací jako stvořené. Zvládnete-li podle našeho návodu základy vytváření trojrozměrných tvarů, nemusíte se nutně pouštět zrovna do zvířátek. Princip výroby zůstává stejný, i když budete chtít vytvářet figurky, ploché či trojrozměrné květy apod.

5 praktických rad pro suché plstění: - Počítejte s tím, že se během plstění, tedy během tvarování rouna plsticí jehlou, velikost plstěného tvaru postupně zmenší zhruba o třetinu. - Bílé ovčí rouno používejte jako základ pro trojrozměrné části zvířátek či postaviček. Menší detaily, případně kytičky, lístečky a podobně, tvarujte rovnou z barevného rouna. - Pokud chcete vytvořit zvířátko či figurku s pohyblivými končetinami, zapomeňte na připevnění plstěním, tedy pomocí vpichů jehlou. To, co má být pohyblivé, k tělu pouze jednoduše přišijte. - Pokud chcete vyrobit několik kusů stejných zvířátek stejné velikosti, nejprve si najednou připravte všechny základy tělíček, případně končetin, vymodelované z bílého rouna. - Barevným rounem můžete základnímu tvaru vymodelovanému z nebarveného rouna podle potřeby přidávat objem do nekonečna (během práce s plsticí jehlou jednoduše přidáváte další a další vrstvy.

Materiál potřebný pro suché plstění:

Přírodní (nebarvené) ovčí rouno, barevné ovčí rouno, hrubá i jemná jehla na plstění (speciální jehly určené pro tuto techniku), podložka na plstění (nejlépe molitan, který ovšem můžete nahradit i starým polštářem, popřípadě kouskem polystyrenu), špejle, korálky na dozdobení (skleněný rokail), tavná pistole či jiné lepidlo.

postup Výroby plstěného ptáčka: 1/ Základ ptačího těla vytvořte tak, že kus bílého ovčího rouna namotáte na špejli do tvaru kapky, a přitom ho pevně utahujte. Když jste s tvarem a velikostí spokojeni, sejměte základ tělíčka ze špejle. 2/ Na řadu přijde vlastní plstění pomocí plstící jehly tak, že si základ tělíčka na podložce podle potřeby otáčíte a opakovanými vpichy jehlou ho tvarujte tak, aby bylo co nejkompaktnější. 3/ Stejným způsobem připravte i hlavičku ptáčka. Vždy použijte nejprve hrubou jehlu pro zpevnění a vytvarování základního tvaru. Pak teprve přijde na řadu jemná jehla, kterou základní tvar podle potřeby doladíte. 4/ Pak celé tělíčko, stejně jako hlavičku, obalte jemnou vrstvou barevného rouna, aby zcela překrylo bílou barvu základního tělíčka. Přitom platí, že lepší je namotat více slabších vrstev než jednu silnou. 5/ Vrstvu barevného rouna je pak nutné pečlivě spojit se základem tělíčka, rychlými opakovanými vpichy jemné jehly. (Tělíčko může být i vícebarevné, kousky barevného rouna můžete navzájem překrývat, tedy jakoby zapouštět do sebe.) 6/ Stejně dotvořte i hlavičku a pomocí jehly ji tzv. „připlstěte“ k tělíčku. Přechod mezi tělíčkem a hlavou můžete podle potřeby kolem dokola vyplnit smotkem stejně barevného rouna, které pomocí jehly opět pečlivě zapracujete. 7/ Z chomáčku červeného rouna vytvarujte pomocí jehel (nejprve hrubé, potom jemnější) patřičně velký zobáček. Zobáček k hlavě připevněte opět pomocí plsticí jehly. Vpichy opakujte tolikrát, kolikrát je potřeba, aby pevně držel. 8. Pak si připravte křidýlka tak, že si na podložku položíte dva kousky rouna (podle velikosti ptáčka) a vymodelujete z nich pomocí jehel dvě křídla. Opět je pomocí plsticí jehly připevněte k tělíčku. 9/ Oči můžete ptáčkovi vytvořit z chomáčku tmavého rouna, které na patřičné místo připevníte několika vpichy plsticí jehlou. Můžete je ovšem vytvořit i z korálků, které jednoduše přišijete jehlou a nití. Na větvičku plstěné ptáčky připevníte pomocí tavné pistole. Případně je můžete jednoduše napíchnout na špejli a volně zasunout do květináče.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí
ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí

Začátek nového života přináší do rodiny spoustu radosti, ale i starostí. Doprovází ho obavy o zdraví, změna režimu a zařizování nezbytné výbavičky pro miminko. Pomoc přichází z nejrůznějších stran. Od rodiny, přátel. Víte ale, že Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí maminkám až 3 000 Kč?

Najdete na iDNES.cz