Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

aktualizováno 
Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv budete pít jen vodu, díky senzorům stimulujícím smysly budete mít pocit, jako byste ochutnávali opravdový namíchaný drink.

Vocktail je speciální koktejlová sklenice, která dokáže oklamat lidské smysly se zaměřením na čich, chuť a zrak. 

Čich se ve speciální koktejlové sklenici ošálí tak, že v dolním zásobníku jsou tři druhy parfémových náplní, které se míchají podle potřeby a pumpou se vhánějí do trubičky vyvedené do horní části sklenice. Takže když se nakloníte k nápoji, máte pocit, že čicháte požadovanou tekutinu.

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle...

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle vlastního gusta.

„Můžeme jednoduše navrhnout nové vůně – podobně jako se mění kazety na inkoustové tiskárně. Pracujeme nejen na zvýšení počtu vůní, ale také na optimálním mechanismu jejich míchání a uvolňování,“ tvrdí vedoucí výzkumu Nimesha Ranasinghe.

Různé chutě výzkumník simuluje tím, že na horní okraj sklenice umístil dvě elektrody, které se při pití dotýkají jazyka. Posílají do něj drobné impulzy, které simulují různé chtě. Například pro kyselé chutě 180 mikroampérů, pro hořké chutě jen 80 mikroampérů.

Říká se, že potrava i nápoje se ochutnávají nejen jazykem, ale i očima. Aby se dosáhlo kýženého efektu, je sklenička svítící, takže může i vodu „obarvit“ podle očekávaného nápoje.

Vocktail se propojuje s mobilní aplikací, kde si můžete vybrat nápoj a všechny parametry se automaticky nastaví. Podle tvůrců experimentu je teoreticky možné dosáhnout jakékoliv kombinace barev a chutí.

Zatím není produkt komerčně dostupný, ale Ranasinghe tvrdí, že jednoho dne bude schopen ho představit v různých průmyslových odvětvích včetně hospod. „Často se mi v restauraci stalo, že jsem si objednal pití a nakonec mi nechutnalo. Kdybych už tehdy měl Vocktail, mohl jsem to napřed vyzkoušet a radši si objednat něco jiného,“ uvědomuje si možnost využití v praxi.

V budoucnu by chtěli simulovat další atributy nápoje, jako je teplota nebo šumivost. To by uživatelům dalo více možností experimentovat. Není jisté, zda tento způsob konzumace je budoucností, ale možná by barmanům mohl pomoci při vytváření nových originálních chutí.

Autor:
Témata: nápady, Voda, nápoj, Pily

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Najdete na iDNES.cz