Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

aktualizováno 
Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv budete pít jen vodu, díky senzorům stimulujícím smysly budete mít pocit, jako byste ochutnávali opravdový namíchaný drink.

Vocktail je speciální koktejlová sklenice, která dokáže oklamat lidské smysly se zaměřením na čich, chuť a zrak. 

Čich se ve speciální koktejlové sklenici ošálí tak, že v dolním zásobníku jsou tři druhy parfémových náplní, které se míchají podle potřeby a pumpou se vhánějí do trubičky vyvedené do horní části sklenice. Takže když se nakloníte k nápoji, máte pocit, že čicháte požadovanou tekutinu.

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle...

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle vlastního gusta.

„Můžeme jednoduše navrhnout nové vůně – podobně jako se mění kazety na inkoustové tiskárně. Pracujeme nejen na zvýšení počtu vůní, ale také na optimálním mechanismu jejich míchání a uvolňování,“ tvrdí vedoucí výzkumu Nimesha Ranasinghe.

Různé chutě výzkumník simuluje tím, že na horní okraj sklenice umístil dvě elektrody, které se při pití dotýkají jazyka. Posílají do něj drobné impulzy, které simulují různé chtě. Například pro kyselé chutě 180 mikroampérů, pro hořké chutě jen 80 mikroampérů.

Říká se, že potrava i nápoje se ochutnávají nejen jazykem, ale i očima. Aby se dosáhlo kýženého efektu, je sklenička svítící, takže může i vodu „obarvit“ podle očekávaného nápoje.

Vocktail se propojuje s mobilní aplikací, kde si můžete vybrat nápoj a všechny parametry se automaticky nastaví. Podle tvůrců experimentu je teoreticky možné dosáhnout jakékoliv kombinace barev a chutí.

Zatím není produkt komerčně dostupný, ale Ranasinghe tvrdí, že jednoho dne bude schopen ho představit v různých průmyslových odvětvích včetně hospod. „Často se mi v restauraci stalo, že jsem si objednal pití a nakonec mi nechutnalo. Kdybych už tehdy měl Vocktail, mohl jsem to napřed vyzkoušet a radši si objednat něco jiného,“ uvědomuje si možnost využití v praxi.

V budoucnu by chtěli simulovat další atributy nápoje, jako je teplota nebo šumivost. To by uživatelům dalo více možností experimentovat. Není jisté, zda tento způsob konzumace je budoucností, ale možná by barmanům mohl pomoci při vytváření nových originálních chutí.

Autor:

Tipy na jaro

Témata: nápady, Voda, nápoj, Pily

Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Jak vypadá sex po narození dětí? Realita je krutá, přiznávají rodiče
Jak vypadá sex po narození dětí? Realita je krutá, přiznávají rodiče

Je mi 20, jemu bude 30. Tvrdí ze ja mám sex na prvním místě, ale on už ne.. je pravda ze změnil práci. Je ridic. Predtim ale dělal náročnější práci a sex ještě byl několikrát týdne. Teď stěží jendou a to ještě on si nevzpomene ani měsíc…

Najdete na iDNES.cz