Vzpomenete si na svůj první kávovar?
Začínal jsem na levném kávovaru z bazaru za tři stovky. Byl jsem rád, že tu kávu vůbec zvládl udělat. Po pár měsících mi vybouchl v ruce. Teprve tehdy přišel čas na nový a lepší.
Ale o kávu jsem se zajímal už na střední hotelové škole, kde jsem se dostal ke kurzu její přípravy. Tehdy přišel i sen o vlastní kavárně, který pořád trvá a aktuálně je v procesu naplňování. Jinak jsem samouk, který toho spoustu odkoukal na internetu a zkušenosti získával prací v kavárnách.
Začalo to tedy jako hobby. Co vás na kávě baví?
Pořád je to koníček. I když drahý. Teď jsem si oblíbil vinylové desky, takže jsem si moc nepolepšil. Fakt ale je, že na kávě mě fascinuje její komplexnost. Z turka jakožto hořkého a přepraženého kafe už nemáte šanci nic víc vymáčknout. U výběrové kávy je to naopak. Má nespočet proměnných a její chuť ovlivňuje spousta věcí od odrůdy kávovníku až po pražení a samotnou přípravu.
Je to takový malý trik zkušených baristů. Banány mají vysoký obsah draslíku, který se postará o rychlejší zpracování kofeinu v těle. A nejlepší je ještě ho zapít vodou.