Není náhoda, že jejich jádra svým vzhledem připomínají mozek. Jsou totiž výborným zdrojem serotoninu a neurotransmiterů, které nutně potřebujeme pro duševní pohodu, a ta se dnes vyvažuje zlatem. Neméně významný je vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které mimo jiné fungují jako přírodní antidepresivum.
Vlašské ořechy je nejlepší konzumovat samotné, třeba jako zdravou svačinku. Výborně chutnají i v salátech nebo ovesných kaších. Mají ale hodně kalorií, takže to s nimi nepřehánějte, jedna hrst denně je ažaž.
Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek |
Navracejí mládí a brání zánětům
Vlašské ořechy vykazují také vyšší antioxidační aktivitu než jakékoli jiné ořechy, a to díky značnému podílu vitaminu E, hormonu melatoninu a rostlinným sloučeninám zvaným polyfenoly.
Jak asi víte, antioxidanty brání zhoubnému řádění volných kyslíkových radikálů, a tím chrání tělo před celou řadou nemocí a předčasným stárnutím. Náš organismus také produkuje antioxidanty, avšak v omezeném množství. Proto je tak důležité doplňovat je pomocí vhodné stravy.
A jak už bylo řečeno, vlašské ořechy jsou velmi bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a to konkrétně omega-3, které mají silné protizánětlivé účinky, podporují zdravé cévy a snižují riziko kardiovaskulárních chorob.
Kromě toho působí jako prevence proti chronickým zánětům, podporují mužskou plodnost a také zdravý prenatální vývoj během těhotenství.
Med umí ráno nastartovat den, večer spánek. Recept, jak pomůže s hubnutím |
Nedávné výzkumy prokázaly, že jejich pravidelná konzumace rovněž chrání plíce před poškozením. Tyto látky si však naše tělo nedokáže samo vytvořit, proto je musíme přijímat z potravin.
Co všechno ještě vlašské ořechy umějí?
|