náhledy
Smíšená rojnice tuctu mužů a žen hází víno do kbelíků, ze kterých se pak sesypává do plastových kontejnerů na návěsu za traktorem.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Kdy přesně začít sbírat hrozny, poznají vinaři podle moštoměru. „Pár hroznů natrháme do kbelíku, pomačkáme, změříme cukernatost a hned vidíme, jestli už je čas,“ vysvětluje technolog u lisu.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Sběrači hroznů hází víno do kbelíků, ze kterých se pak sesypává do plastových kontejnerů na návěsu za traktorem.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Vinohradem BMVinařství ve Tvrdonicích u Břeclavi pomalu kráčejí postavy vyzbrojené kleštičkami.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Vinobraní: Sběr hroznů není jen práce, ale i povídání, legrace, pohyb na čerstvém vzduchu… Prostě zážitek.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Po sběru se hrozny nejprve musí zbavit stopek.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Moštování. Bobule bez stopek putují do lisu, kde se z nich stlačeným vzduchem uvolní mošt.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Kvašení. Mošt se mění v burčák, a později ve víno, v ocelových tancích při regulované teplotě.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Čím jsou hrozny cukernatější, tím kvalitnější víno se z nich dá vyrobit.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Cukernatost moštu závisí na zralosti a měří se moštoměrem.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Vinaře nejvíc zajímá obsah cukru v moštu.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA
Do které jakostní a tedy i cenové kategorie bude víno zařazeno, to závisí mimo jiné i na obsahu cukru v moštu, ze kterého bylo vyrobeno.
Autor: Anna Vavríková, MAFRA