Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vinaři se mění, používají suchý led. Ošetřují hrozny od sklizně po zrání

Chystáte se letos na vinobraní a těšíte se, až si vychutnáte orosenou skleničku dobrého vína? K podzimu neodmyslitelně patří i návštěvy vinných festivalů, jejichž návštěvníci vidí obvykle už jen hotový produkt, ale za výrobou jedné sklenky vína se skrývá mnoho měsíců složité práce.
Část 1/5

Sklizeň vína

Víno absolvuje dlouhé výrobní procesy, při kterých vinařům pomáhají nejrůznější moderní technologie. V posledních letech se mezi vinaři stále častěji uplatňuje suchý led a to v celém procesu od sklizně až po zrání vína.

Sklizeň vína hraje prim

Sklízení hroznů je v podstatě nejdůležitější částí celého výrobního procesu, nejpodstatnějším faktorem týkajícím se kvality vína je totiž právě správná vyzrálost bobulí. Hrozny se sklízí buď ručně nebo za pomoci sklízecího stroje, přičemž oba způsoby mají své výhody i nevýhody.

Při ruční sklizni mají vinaři možnost pečlivě vybírat pouze zralé a zdravé hrozny, což vede k vyšší kvalitě suroviny. Na rozdíl od strojů se se sklizní i opatrněji zachází.

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Nevýhodou může být vyšší časová náročnost, což se promítne obzvláště ve větších vinicích. Naopak sklízení za pomoci strojů šetří čas a je efektivnější, nicméně vinaři používající tento typ technologie mají menší kontrolu nad kvalitou bobulí.

Už při sklizni lze využít pomocníka v podobě suchého ledu, tedy oxid uhličitý v pevné formě. Suchý led dokáže nahradit složité mechanické chladící systémy během přepravy čerstvých a zmrazených potravin a různých druhů výrobků rychle podléhajícím zkáze.

„Ve vinařském průmyslu se suchý led používá zejména k chlazení hroznů během sklizně při přepravě z vinohradů a ve skladovacích kádích před lisováním, aby se předešlo předčasnému kvašení, což je důležité zejména v teplých oblastech,“ uvádí Iordanis Paraskevopulos ze společnosti Siad.

„Neustále se snažíme výrobu vína zlepšovat a modernizovat, sledujeme nejnovější trendy ve vinařství, a i proto je u nás používání suchého ledu už několik let standardem,“ říká Radim Osička z Vinařství Šápara.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

U městského domu stačí zahrada jako dlaň a dá se vykouzlit venkovní obývák

Je na zahradu u rodinného domu 350 čtverečních metrů málo, nebo moc? Pokud budete jen sekat trávu a jinak nevystrčíte nos ze dveří, platí jednoznačně druhá varianta. Pokud využijete každý metr...

Když už nevrčí a rovnou kouše. Jak je možné pokazit psa, popisuje veterinářka

Premium

Je zkušenou veterinární lékařkou, zabývá se kromě jiného poruchami chování psů a koček a nebojí se říci nahlas, že je za nimi většinou nevhodné chování majitelů. Nebo chronická bolest. Psi podle ní...

Naučte se štrikovat. Zklidní vás to, zbaví stresu, zlepšíte koncentraci

Odedávna patřilo k základním dovednostem správné hospodyňky umět plést a háčkovat. Naše maminky měly jiné koníčky, ale dnešní dívky zase mají chuť se tyto tradiční techniky učit. Teenagery, a to...

Tohoto kouzelníka musíte mít doma. Vyčistí skvrny, odstraní rez i vlhkost

WD-40 je naprosto univerzální pomocník, kterého se vyplatí mít v každé domácnosti. Když nemůžete vyšroubovat zarezlou matici, vržou panty nebo drhne kování u dveří, malou nádobku se sprejem jako když...

Když si jaguářice nechce dát říct, umí se důrazně ozvat. A je z toho mela

Dramatické snímky z brazilské oblasti Pantanal při pokusu o páření jaguárů pořídil německý fotograf Alexander Ley.

14. ledna 2025

Semínka mandragory jsou výzvou pro trpělivé. Zahradník radí, jak na pěstování

Kdo začne s předpěstováním rostlin ze semínek, většinou rád experimentuje a objevuje další a další druhy zeleniny či rostlin pro radost. A tak se v nabídce semen logicky objevují nové výzvy. Třeba...

14. ledna 2025

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

13. ledna 2025

VIDEO: Mariňáci zachraňují ohrožené želvy pouštní. Chrání je před havrany

Želvy na vojenské základně byste nečekali. V Kalifornii se jim však věnují už 20 let a pokoušejí se ochraňovat místní želvu pouštní, která patří do místní přírody. A když začnou střelby, musí se...

13. ledna 2025

Zima nemá šanci: Jak hodnotíte ochranný krém HALLOHEBAMME?
Zima nemá šanci: Jak hodnotíte ochranný krém HALLOHEBAMME?

50 maminek mělo možnost otestovat HALLOHEBAMME Baby krém do větru a zimy, který slibuje hydrataci, ochranu a posílení citlivé dětské pokožky během...

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Miluna ze Slunce, seno nestárne. Schmalzová oslavila 30 let po boku milionáře

Petra Schmalzová (57), za svobodna Pyšová, se proslavila jako nezapomenutelná hostinská Miluna v trilogii Zdeňka Trošky...

Jako znásilnění, říká Shieldsová o intimní operaci, kterou si nepřála

Herečka, spisovatelka a modelka Brooke Shieldsová (59) se ve svém právě vycházejícím životopise svěřila mimo jiné se...

Sporťák Jan Smetana už má po odchodu z České televize novou práci

Na konci prosince oznámil, že po 23 letech končí v České televizi. Moderátor Jan Smetana (42) se stane novou posilou...

Po operaci jsem přibrala sedm kilo, ale cítím se nejvíc sexy, říká Pořízková

Modelka českého původu Pavlína Pořízková (59) po loňské výměně kyčelních kloubů přibrala. Všimla si toho, až když jí to...