Víno absolvuje dlouhé výrobní procesy, při kterých vinařům pomáhají nejrůznější moderní technologie. V posledních letech se mezi vinaři stále častěji uplatňuje suchý led a to v celém procesu od sklizně až po zrání vína.
Sklizeň vína hraje prim
Sklízení hroznů je v podstatě nejdůležitější částí celého výrobního procesu, nejpodstatnějším faktorem týkajícím se kvality vína je totiž právě správná vyzrálost bobulí. Hrozny se sklízí buď ručně nebo za pomoci sklízecího stroje, přičemž oba způsoby mají své výhody i nevýhody.
Při ruční sklizni mají vinaři možnost pečlivě vybírat pouze zralé a zdravé hrozny, což vede k vyšší kvalitě suroviny. Na rozdíl od strojů se se sklizní i opatrněji zachází.
Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor![]() |
Nevýhodou může být vyšší časová náročnost, což se promítne obzvláště ve větších vinicích. Naopak sklízení za pomoci strojů šetří čas a je efektivnější, nicméně vinaři používající tento typ technologie mají menší kontrolu nad kvalitou bobulí.
Už při sklizni lze využít pomocníka v podobě suchého ledu, tedy oxid uhličitý v pevné formě. Suchý led dokáže nahradit složité mechanické chladící systémy během přepravy čerstvých a zmrazených potravin a různých druhů výrobků rychle podléhajícím zkáze.
„Ve vinařském průmyslu se suchý led používá zejména k chlazení hroznů během sklizně při přepravě z vinohradů a ve skladovacích kádích před lisováním, aby se předešlo předčasnému kvašení, což je důležité zejména v teplých oblastech,“ uvádí Iordanis Paraskevopulos ze společnosti Siad.
„Neustále se snažíme výrobu vína zlepšovat a modernizovat, sledujeme nejnovější trendy ve vinařství, a i proto je u nás používání suchého ledu už několik let standardem,“ říká Radim Osička z Vinařství Šápara.