Pondělí 27. března 2023, svátek má Dita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. března 2023 Dita

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech pepřovníku betelového. Pepřovník lolot je bylina, která se hodně využívá ve vietnamské a thajské kuchyni, odkud také pochází.

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť. | foto: Štěpán Návrat

Jsou sytě zelené a mají srdčitý tvar velikosti dlaně. Listy pepřovníku lolot se konzumují syrové i tepelně upravené. Hodí se do salátů, jsou vhodné ke grilování i vaření.

Prvotní otázkou je, kde betel sehnat. Obyvatelům Prahy je hej, mají tu obří vietnamskou tržnici Sapa, kam si mohou dojít nakoupit. Jana Králíková se zabývá zdravou výživou a dokonce pořádá i exkurze do této tržnice, aby usnadnila zájemcům rychlou orientaci, kde co seženou. 

Téměř v každém městě však najdete vietnamského obchodníka, který mimo běžného „večerkového“ sortimentu nabízí i typicky východní speciality.

Čevabčiči na grilu
Vietnamské čevabčiči Bo la lot

„Vzhledem k tomu, že Vietnamci jezdí nakupovat do Sapy (nebo jiné vietnamské tržnice), často je možné se s nimi domluvit, aby bylinky v určitý den za konkrétní cenu přivezli. Většinou s tím nemají problém. Lidem to doporučuji na kurzech a funguje to. Když se znovu potkáme, hlásí mi, že jim jejich Vietnamec v menším městě už bylinky a další sortiment vozí a dokonce se z nich stali přátelé,“ popisuje vlastní zkušenost.

Posílejte grilovací recepty a vyhrajte gril

Chtějte po nich pepřovník lolot, můžete použít i vietnamskou formu „la lot“. Recept k přípravě připravil Štěpán Návrat, který vede síť asijských restaurací Café Buddha. O jeho cestě za gastronomií jsme psali zde

Ten využívá zdrojů, které má poblíž, tedy specializované obchody na Francouzské, ve Zlatnické nebo poblíž tramvajové zastávky Muzeum.

Ingredience: 600 g mletého hovězího masa, 3 stroužky česneku, 2 stonky citronové trávy, 20 g koriandru, 1 lžíce mletého pepře, 1 balení betelových listů, 1–2 ks velkého chilli (cayenne), 1 lžičku koření pěti vůní, 3 lžíce rybí omáčky

Postup: Najemno si nasekáme citronovou trávu, oloupaný česnek, chilli a koriandr. Dáme do mísy, přidáme mleté hovězí maso, dochutíme pepřem, kořením pěti vůní a rybí omáčkou. Vše důkladně promícháme, aby se chutě spojily. Dáme do chladu odpočinout.

Betelové listy si důkladně opláchneme a na utěrce osušíme. Až nám směs ztuhne, můžeme začít balit. Vezeme si dva listy, které otočíme hladkou tmavší stranou na pracovní plochu tak, aby se překrývaly. 

Ze směsi s masem si uděláme menší válečky (jako na čevapčiči) a zabalíme je do listů. Tímto způsobem umotáme i zbytek závitků. Namotaná vietnamská čevabčiči grilujeme podle potřeby z každé strany.

Hotové závitky můžeme servírovat jen tak jako předkrm nebo jako hlavní chod s rýžovými nudlemi a zeleninou.

Autor:

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Ikonický burger Juicy Lusy

VIDEO Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a...

Barbecue bůček je vrchol blaha, tvrdí mistr grilu. Podívejte se jak na to

BBQ bůček s bramborovým salátem a salátem coleslaw

VIDEO Jak na pořádný barbecue bůček? Jaké suroviny zvolit k přípravě příloh? Proč je důležité si jídlo...

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se vrací na místo činu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Alkohol, či oškrábat? Plísně hyzdí domovy a škodí. Zbavte se jich navždy

Premium Pokud vás někdo v poslední době pořádně vyplísnil, nebylo to asi nic příjemného. Většinou to však netrvá déle než pár...

Finsko není mistr světa ve vzdělání. Naopak. Mýtus, který trval 20 let, padá

Premium Ještě nedávno se do Finska jezdilo jako na safari, aby jiné země okoukaly tajemství tamního školství, nejlepšího na...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Moderní dezerty? Stejně všichni nejvíc chtějí buchty, říká cukrářka Burianová

Premium Vystudovaná právnička a rekvalifikovaná cukrářka Petra Burianová si v první řadě televizní soutěže Peče celá země...

Alkohol, či oškrábat? Plísně hyzdí domovy a škodí. Zbavte se jich navždy

Premium Pokud vás někdo v poslední době pořádně vyplísnil, nebylo to asi nic příjemného. Většinou to však netrvá déle než pár...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

Známe vítěze detektoru spotřeby plynu. Vyluštili kvíz na jedničku

Soutěž Soutěžili jste o tři elektronické senzory spotřeby plynu v domácnosti. Zvýšené ceny plynu mnohé z nás nutí sledovat...

Testování: Otestujte Buchtičky se šodó naruby
Testování: Otestujte Buchtičky se šodó naruby

Máte rádi buchtičky se šodó, ale nechcete se pouštět do jejich přípravy? Tak se přihlaste do testování novinky na trhu – buchtiček s vanilkovým...

Nervozita roste. Padající Deutsche Bank stáhla dolů korunu i pražskou burzu

Od záchrany problémové švýcarské banky Credit Suisse ještě neuplynul ani týden a investoři opouštějí další potenciální...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Herečka Jenovéfa Boková porodila, z Witowské je nevlastní babička

Jenovéfa Boková a její partner Adam Kolář v pátek odpoledne potvrdili, že herečka a hudebnice už porodila a šťastní...

Tom Cruise se dcerou Suri pyšnil. Už ho neviděla deset let, míří na vysokou

Tom Cruise se od roku 2006 do roku 2013 rád ukazoval na veřejnosti s dcerou Suri v náručí. Před deseti lety však ze...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...