Pondělí 10. srpna 2020, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 10. srpna 2020 Vavřinec

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

aktualizováno 
Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech pepřovníku betelového. Pepřovník lolot je bylina, která se hodně využívá ve vietnamské a thajské kuchyni, odkud také pochází.

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť. | foto: Štěpán Návrat

Jsou sytě zelené a mají srdčitý tvar velikosti dlaně. Listy pepřovníku lolot se konzumují syrové i tepelně upravené. Hodí se do salátů, jsou vhodné ke grilování i vaření.

Prvotní otázkou je, kde betel sehnat. Obyvatelům Prahy je hej, mají tu obří vietnamskou tržnici Sapa, kam si mohou dojít nakoupit. Jana Králíková se zabývá zdravou výživou a dokonce pořádá i exkurze do této tržnice, aby usnadnila zájemcům rychlou orientaci, kde co seženou. 

Téměř v každém městě však najdete vietnamského obchodníka, který mimo běžného „večerkového“ sortimentu nabízí i typicky východní speciality.

Čevabčiči na grilu
Vietnamské čevabčiči Bo la lot

„Vzhledem k tomu, že Vietnamci jezdí nakupovat do Sapy (nebo jiné vietnamské tržnice), často je možné se s nimi domluvit, aby bylinky v určitý den za konkrétní cenu přivezli. Většinou s tím nemají problém. Lidem to doporučuji na kurzech a funguje to. Když se znovu potkáme, hlásí mi, že jim jejich Vietnamec v menším městě už bylinky a další sortiment vozí a dokonce se z nich stali přátelé,“ popisuje vlastní zkušenost.

Posílejte grilovací recepty a vyhrajte gril

Chtějte po nich pepřovník lolot, můžete použít i vietnamskou formu „la lot“. Recept k přípravě připravil Štěpán Návrat, který vede síť asijských restaurací Café Buddha. O jeho cestě za gastronomií jsme psali zde

Ten využívá zdrojů, které má poblíž, tedy specializované obchody na Francouzské, ve Zlatnické nebo poblíž tramvajové zastávky Muzeum.

Ingredience: 600 g mletého hovězího masa, 3 stroužky česneku, 2 stonky citronové trávy, 20 g koriandru, 1 lžíce mletého pepře, 1 balení betelových listů, 1–2 ks velkého chilli (cayenne), 1 lžičku koření pěti vůní, 3 lžíce rybí omáčky

Postup: Najemno si nasekáme citronovou trávu, oloupaný česnek, chilli a koriandr. Dáme do mísy, přidáme mleté hovězí maso, dochutíme pepřem, kořením pěti vůní a rybí omáčkou. Vše důkladně promícháme, aby se chutě spojily. Dáme do chladu odpočinout.

Betelové listy si důkladně opláchneme a na utěrce osušíme. Až nám směs ztuhne, můžeme začít balit. Vezeme si dva listy, které otočíme hladkou tmavší stranou na pracovní plochu tak, aby se překrývaly. 

Ze směsi s masem si uděláme menší válečky (jako na čevapčiči) a zabalíme je do listů. Tímto způsobem umotáme i zbytek závitků. Namotaná vietnamská čevabčiči grilujeme podle potřeby z každé strany.

Hotové závitky můžeme servírovat jen tak jako předkrm nebo jako hlavní chod s rýžovými nudlemi a zeleninou.

Autor:

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Soutěž Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept....

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Medová žebírka

Soutěž Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

Podívejte se, jak se pečou hověží žebra v americkém stylu

VIDEO V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Tomahawk po naservírování na talíř

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což...

  • Nejčtenější

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Řeka Ohře rozkvetla, díky vhodným podmínkám ji rozzářily ostrůvky lakušníku

Řeku Ohři zdobí v těchto dnech na řadě míst ostrůvky něžně kvetoucího lakušníku štítnatého. Této jindy nenápadné vodní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

Jsme posedlí česnekem a kmínem, říká kuchař Michal Hromas o české kuchyni

Premium Jako kuchař začínal v restauračním byznysu, pak ale půl roku strávil na poušti při natáčení filmu Tobruk. Tahle...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

Dceři i synovi jsem gastronomii jako profesi zakázal, říká Jiří Babica

Premium Někdo ho miluje, jiný uvěřil jeho konkurentům, že je patlal. Jiří Babica má však za sebou ohromnou profesní minulost. A...

Mobilní klimatizace v případě nouze pomůže, ale zázraky od ní nečekejte

Premium Podle statistik se poptávka po klimatizacích zvedá zhruba posledních pět let, kdy je teplotní nárůst v letních měsících...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Jaromír Jágr poprvé ukázal na sociálních sítích novou přítelkyni

Hokejista Jaromír Jágr (48) a modelka Dominika Branišová (26) už několik týdnů tvoří pár. Absolvovali spolu několik...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je tatínkem. Miminku dali s manželkou neobvyklé jméno

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi (40) a jeho ženě Lydii (37) se v úterý večer narodil syn. Novopečený tatínek se s...

Škoda nebude žádnou montovnou, říká Babiš. Nový šéf musí na kobereček

Premium Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboleslavskou...