Vyzkoušejte upéct vepřové ocásky. Jedná se o velmi aktivní sval na zvířeti, proto je tam maso velice křehké a měkké. Dodnes ho někteří řezníci nabízejí, většina receptů radí ho upéct. Ale při troše šikovnosti z něj lze udělat klidně i řízky. Koupíte je už za čtyřicet korun za kilogram.
Mnozí řezníci je dřív považovali v běžném prodeji za neprodejné a nosili si je domů. Z vynikajícího masa vykouzlili totéž, jako z jejich dražších „příbuzných“, třeba z kotlety, plecka nebo kýty.
Když je očistíte, můžete je zpracovávat jako s vepřovým ořezem. Uvaříte třeba vepřový nebo segedínský guláš či maso na mrkvi. Fantazii se meze nekladou. A mistři z oboru, když šikovně říznou, udělají klidně i vepřové řízky.
Tady je recept na to nejjednodušší zpracování bez dlouhé operace s vykosťovacím nožem.
S knedlíky a špenátem
Suroviny na maso:
- 2 vepřové ocásky
- 1 velká cibule
- 1 palice česneku
- sůl
- 1 lžíce celého kmínu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 jablko (nemusí být)
- 1 lžička sádla
Na špenát:
- 400 g mraženého sekaného špenátu
- 1 lžíce másla
- 100 ml smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička hladké mouky
Na chlupaté knedlíky:
- 300 g vařených brambor typu C ve slupce
- 600 g syrových brambor typu C
- 1 vejce
- asi 250 g hrubé mouky
- sůl
Postup:
Nejprve si dáme péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažeme sádlem. Na měsíčky nasekáme cibuli a dáme ji do hrnce, přidáme na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Maso omyjeme, osušíme a vrstvu tuku nakrojíme do mřížky. Důkladně ho osolíme, dáme do hrnce na cibuli, posypeme kmínem, přidáme rozmarýn a přiklopíme poklicí.
Maso dáme péct do horkovzdušné trouby na 170 stupňů na zhruba 100 až 120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečení ho přeléváme výpekem.
Během pečení masa si připravíme chlupaté knedlíky. Na rozdíl od klasických bramborových knedlíků se dělají ze směsi uvařených a syrových brambor a nehněte se z nich celá šiška, ale vaří se ve formě menších noků.
Tři sta gramů brambor dáme vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijeme a necháme zcela zchladnout.
Šest set gramů syrových brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zamícháme do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendáme do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkáme a zbavíme vody.
Vymačkané brambory dáme do mísy a přidáme k nim uvařené brambory, které buď také nastrouháme nebo namačkáme přes drtič brambor. Přidáme vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamícháme. Vznikne lepivá směs.
Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvoříme noky, které ve třech várkách vaříme v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujeme, aby si zachovaly charakteristickou „chlupatost“). Vždy, když vyplavou na hladinu, vaříme je ještě asi dvě minuty.
Špenát si připravíme následovně (je ideální, když ho necháme předem trochu rozmrazit): V hrnci na másle zpěníme na plátky nasekaný česnek. Přidáme k němu rozmrazený špenát a pod pokličkou ho dusíme na mírném ohni asi 5 minut. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a vlijeme ji do špenátové směsi. Znovu společně provaříme a nakonec špenát osolíme podle chuti.
Na medu
Suroviny:
- 2 ks vepřových ocásků
- 3 lžičky medu
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule.
Postup:
Ocásky marinujeme ve směsi lisovaného česneku, soli, kmínu, sladké papriky, mletého pepře a medu. Podlijeme vodou a pečeme ve 200 stupních 20 minut, pak je otočíme, zasypeme krájenou cibulí a pečeme další hodinu.
Patřičně podléváme. Servírujeme s knedlíkem a zelím. Nebo jen s chlebem a křenem.