Pátek 24. března 2023, svátek má Gabriel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 24. března 2023 Gabriel

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus zvolil kombinaci žeber a jablečné omáčky, jež jim dá nezaměnitelnou chuť. Mistr grilu ukáže, jak na ně, aby byla šťavnatá a zároveň měkká.

„Na grilu mají vepřová žebírka snahu zesládnout už tím, že na ně během grilování rozstřikujeme směs jablečného octa s jablečným džusem, chutě tak vyvažujeme,“ říká Kortus.

Jako první se musí vepřová žebra zbavit blanky, kterou jsou v zadní části obalena. Martin používá na odblanění vykosťovací nůž, který je tenký a má ostrou špičku. 

„Díky tomu se lehce dostanu pod blanku, začínám ve středu každého žebra, jakmile se mi ji podaří chytit, lehce ji stáhnu,“ dodává, když vepřová žebra půlí tak, aby se lépe vešla na mřížku grilu. A zároveň odhaluje jeden za základních fíglů, které lidé často zanedbávají a pak se zbytečně diví, proč jejich žebra připomínají podešev.

Koření nesmí chybět

Do nakrájených žeber pak šéfkuchař zapracuje připravenou směs koření. Ten, kdo nechce s jejím mícháním ztrácet čas, koupí si ji už hotovou. Na trhu je mnoho směsí s označením Ruby, kde jsou opravdu jen bylinky a další ingredience v čistém stavu, bez přidaných látek.

„Nesmíme zapomenout ani na směs jablečného octa a jablečného džusu v poměru jedna ku třem, kterou budeme žebírka postřikovat během grilování. To musí být nepřímé a teplota se nesmí dostat nad sto dvacet stupňů. Žebra v grilu necháme čtyři až šest hodin, každou hodinu je nejen postříkáme, ale do uhlí přidáme i jablečné peletky,“ říká šéfkuchař.

Směs jablečného džusu a octa má podle něj i další funkce – nejen vyvažování chutě vepřového. Maso díky dodaným tekutinám nevysychá a také se na něm nepřipaluje koření, v němž jsme ho obalili.

Jednoduchá marináda

Zatímco se žebra grilují při sto dvaceti stupních (i tentokrát Kortus zvolil gril Kamado ve tvaru vajíčka ze speciální keramiky, která uvnitř přesně drží zvolené teplo, ale zvenku zůstává pec chladnější, a nikdo se tak o ni nepopálí), připravíme si jablečnou marinádu. 

Na marinádu:

  • 2 lžičky granulovaného česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • kečup
  • jablečný džus

Krátce povařit

Ingrediencí je jenom pár: granulovaný česnek, chilli, černá sojová omáčka, co nejkvalitnější kečup a jablečný džus. Vše zamícháme a krátce povaříme.

A už jdeme do finále. „Změklá žebra potřeme marinádou, zabalíme do pečícího papíru a poté do alobalu. Vše ještě další hodinu grilujeme při 120 stupních, na posledních dvacet minut žebra rozbalíme, znovu potřeme marinádou a grilujeme klidně i při vyšší teplotě,“ radí Martin Kortus.

K poslední fázi grilování dodává šéfkuchař ještě několik rad:

1. Žebra se dávají nejdřív do pečicího papíru, aby se nedostala do přímého kontaktu s hliníkovou folií.

2. Alobal dáme tak, aby jeho lesklá plocha byla na vnitřní straně, tak totiž udrží teplo. Matná plocha naopak umožňuje, aby teplo unikalo ven.

3. Pokud máte slabý alobal, nebojte se žebra zabalit do více vrstev. Důležité je, aby balíček s masem byl co nejlépe uzavřen.

„Je to skvělý, a přitom jednoduchý recept, tak se nebojte do vepřových žeber s jablečnou marinádou pustit,“ doporučuje kuchař Kortus.

Autor:

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Ikonický burger Juicy Lusy

VIDEO Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a...

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou vám dodá sílu v novém roce

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou

VIDEO V novém roce budeme potřebovat hodně energie, proto si dnes s mistry grilu připravíme...

Ochutnejte pstruha marinovaného v bourbonu. Tajný tip Grilovací akademie

Marinovaný pstruh s caponatou

Seriál Čerstvá ryba, kvalitní zelenina, dobrý destilát a samozřejmě výkonný gril. To vše dohromady vytvoří...

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se vrací na místo činu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní...

  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel František Prosecký, velký bystřický sběratel s tatrováckým srdcem

Rodina a přátelé se jen těžko vyrovnávají se zprávou o úmrtí Františka Proseckého z Bystřice nad Pernštejnem. Známý...

Finsko není mistr světa ve vzdělání. Naopak. Mýtus, který trval 20 let, padá

Premium Ještě nedávno se do Finska jezdilo jako na safari, aby jiné země okoukaly tajemství tamního školství, nejlepšího na...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

Recept na lahodné brownie plné čokolády, jak ho peče Josef Maršálek

Kdo by nemiloval čokoládu, užít si její plnou chuť je prostě pro většinu z nás zážitek. Ne náhodou jsou kakaové boby...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Být nahý před diváky není žádná kratochvíle, ale ani hrůza, říká Zounar

Herec Martin Zounar (55), který v Ordinaci hraje doktora Bobo Švarce, se opět svlékne. Poprvé se před kamerami objevil...