Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

aktualizováno 
Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější verze oblíbených dobrot. Co třeba ubrat trochu cukru, nebo naopak přihodit na povzbuzení lžičku jemně mletého zeleného čaje matcha?

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem. | foto: Profimedia.cz

Pokud se na Velikonoce neobejdete bez tradičního poctivého mazance jako od babičky, osvědčený recept najdete zde. Recept na klasické jidáše, které na rozdíl od mazance nekoupíte, čtěte zde. Čtyři dny volna se ale dají využít i na vyzkoušení nových receptů.

Matcha velikonoční sušenky podle blogerky Jany Wertheimové (Cucinare con amore)
Ingredience: 250 g hladké mouky, 150 g změklého másla, 90 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 až 4 g matcha tea (jemně mletý zelený čaj) a kůru z citronu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Všechny suroviny smíchejte v hladké a lesklé těsto, zabalte ho do fólie a dejte odpočinout na dvě hodiny do lednice. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte plechy pečicím papírem.

Těsto vyválejte na dobře pomoučněné ploše a zpracovávejte ho vždy jen po kouskách, nikdy ne celé najednou, jinak zbytečně změkne.

Placka by měla být vyválená na tloušťku zhruba 3 až 4 milimetry. Poté už jen vykrajujte beránky, kuřátka, kačenky nebo jiné velikonoční tvary a opatrně je pokládejte na plech. V troubě sušenky pečeme zhruba 10 minut, než jim lehce zezlátnou okraje. K čaji i ke kávě budou výborné.

Vyzkoušet můžete i zeleného velikonočního beránka (recept zde):

Hrnkový velikonoční beránek podle Kateřiny Jurisové
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půl hrnku oleje, 3 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, rozinky, sušená švestka (použijte na oči a čenich beránka), sádlo, hrubá mouku na vysypání formy.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte vejce a olej, vše promíchejte a nakonec přilijte mléko. Vypracujte hladké těsto, které vlijte do předem vymazané a vysypané formy. Pečte podle velikosti formy 40 až 60 minut ve středně vyhřáté troubě. (Další recepty čtenářů najdete zde).

Velikonoční hnětýnky podle Karolíny Fourové
Ingredience:
250 g másla, 250 g tuku na pečení, 500 g cukru moučka, 500 g polohrubé mouky, 6 žloutků, sníh ze 6 bílků, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, rum na ochucení, tuhé sádlo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formiček, čokoládová nebo citronová poleva.

Nejprve utřete máslo spolu s cukrem a žloutky, přidejte trochu rumu, aby těsto vonělo, a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmíchejte sníh z bílků.

Formičky na bábovičky důkladně vymažte tuhým sádlem a vysypte hrubou moukou. Formičky plňte méně než do poloviny, jelikož těsto při pečení hodně nabyde. Pečte zhruba na 150 °C, dokud nejsou hnětýnky na povrchu zlaté a neodchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevírejte, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětýnky po vychladnutí ozdobte polevou.

Autor:

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Partner nechce být u porodu, mám ho přemlouvat?
Partner nechce být u porodu, mám ho přemlouvat?

Ahoj, prosím poraďte mi, jak se s tím srovnat.

Najdete na iDNES.cz