VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

aktualizováno 
Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro.

Recept s videem zpracoval a upekl foodbloger Martin Kuciel, na veřejnosti známý jako pan Cuketka. V době, kdy video natáčel, nebylo po kopřivách ještě ani vidu, tak použil místo tradiční zelené „náplně“ čerstvý špenát. Ale dnes, když už jaro vykukuje, klasickou náplň určitě seženete. 

Fotogalerie

A ani nemusíte využívat služeb některých supermarketů, které kopřivy začaly nabízet komerčně, což si zasloužilo pozornost na sociálních sítích. Už jenom proto, že kopřivy, které rostou u každého plotu, se nabízejí za cenu vyšší než hovězí svíčková.

Stejně tak je však možné využít jakoukoliv mladou jarní bylinku. Přestože se recept liší rodina od rodiny, princip je naprosto jednoduchý a rozdíl je jen v drobnostech. Někde místo mléka přidávají vývar z uzeného masa, liší se i poměr kopřiv a petržele. V podstatě jde o recept ve stylu: nádivku udělám z toho, co najdu doma.

Budete potřebovat:

  • 5 rohlíků nebo housek
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 75 g másla
  • 2 hrsti zelených listů (špenát, kopřivy)
  • 1 hrst listové petržele
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo na vymazání formy

Postup:

1. Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C. Tuto fázi klidně můžete přeskočit tím, že necháte housky „zestárnout“. Jde o to, že se zatvrdlé housky po zalitím mlékem nerozpadnou na kaši. Ale záleží na rodinných zvyklostech. Někde se preferuje varianta nádivky s rozmělněnou houskou, někde mají radši, když jsou jednotlivé kostičky zřetelně rozlišitelné.

2. Zelené listy spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.

3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.

4. Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5. Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte (jasně to uvidíte na videu). Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a u pečte dozlatova (asi 30 minut).

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Drony jsou stvořené pro zachraňování životů, říká Čech, který s nimi závodí

Jan Mittner je průkopník a nejlepší český závodník s drobnými létajícími...

Můžeme mu směle říkat český král dronů. Jan Mittner s drony závodí a prodává je. V rozhovoru pro magazín Víkend zároveň...

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Najdete na iDNES.cz