Velikonoční beránek s brusinkami a bílým krémem krok za krokem

aktualizováno 
Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci. Vyzkoušet však můžete i následující netradiční variantu s brusinkami.

Budete potřebovat:

  • Doba přípravy - 60 minut
  • 1 porce obsahuje 1875 kJ/448 kca
  • Počet porcí/kusů - 15

Na 15 porcí (1 beránka) si připravíme:
100 g sušených brusinek
40 ml tuzemského rumu
250 g másla + na vymazání
250 g polohrubé mouky + na vysypání
200 g medu
3 vejce
250 g měkkého tvarohu
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
50 g holandského kakaa
100 g brusinkového kompotu
50 g hořké čokolády
Na krém:
500 g mascarpone
70 g moučkový cukr

Postup:

1. Sušené brusinky namočíme 12 hodin předem do rumu. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

2. Povolené máslo vyšleháme s medem, dokud se nespojí. Postupně pak přidáváme vejce a směs vyšleháme do pevné pěny.

3. Do hotové pěny přimícháme měkký tvaroh o pokojové teplotě. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem.

4. Čokoládu nasekáme nadrobno. Brusinky scedíme a spolu se scezeným kompotem a nasekanou čokoládou ochutíme těsto.

5. Hotové těsto naplníme do připravené formy. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 60 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout a až poté vyklopíme z formy.

6. Vychlazené mascarpone vyšleháme s cukrem a pomocí cukrářského sáčku a řezané trubičky zdobíme beránka kudrlinkami.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

OBRAZEM: Na Velikonoce zvolte živé květiny, atmosféra bude dokonalá

Královnou svátečního stolu se může stát i bábovka. A opět živé květy a...

Velikonoce patří cibulovinám a jsou ideální příležitostí, jak si jejich křehkou krásu, barvy i vůně opravdu užít. Je...

Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou je snadný na přípravu a má lahodnou chuť. Na...

Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo byste ho rádi...

Velikonoční beránek s brusinkami a bílým krémem krok za krokem

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci....

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci. Vyzkoušet však můžete i následující...

Najdete na iDNES.cz