Jako vždy je zásadní vybrat si kvalitní suroviny. Pro hovězí skočte k prověřenému řezníkovi nebo farmáři. Pro houby si můžete dojít do lesa nebo na farmářský trh.
Houby můžete vybrat, jaké máte rádi. Klidně si můžete udělat omáčku z lišek, pravých hřibů nebo směsi hub. „Osobně bych volil směs hub. Omáčka bude více vonět lesem. Vybral bych si hřiby pravé, takzvané poddubáky, lišky i křemenáče. To je skvělá kombinace pro omáčku k roštěné,“ doporučuje šéfkuchař Patrik Bečvář, který pro Asociaci kuchařů a cukrářů připravil tento recept a jeho přípravu natočil na video.
Roštěná na houbách
Suroviny pro 4 lidi:
- 1 kg hovězí roštěné
- 200 g cibule
- 200 g lesních hub
- 2 ks větších pravých hřibů
- 500 ml hovězího vývaru
- 50 g slaniny
- 30 ml oleje
- 3 ks bobkový list
- sůl, pepř, kmín
Rýže:
- 2 hrnky
- 50 g másla
- sůl
Postup:
Hovězí roštěnou nakrájejte na stejně silné plátky. Mírně ji naklepejte. Maso osolte a opepřete. Zprudka ji opečte na oleji.
Vaříme s profesionályVzdělávací platforma www.varimedobre.eu byla vytvořena Plzeňským krajem ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR v rámci projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko. |
Ve výpeku po masu si připravíme cibulový základ. V polovině restování cibule přidejte slaninu nakrájenou na stejné velké kostičky. Základ musí mít krásně zlatou barvu. Připravujeme světlejší tmavý cibulový základ.
Do základu přidejte bobkový list a nakrájené houby. Houby ještě krátce orestujte. Základ zalijte hovězím vývarem. Omáčku nalijte na roštěnou. Pekáček zakryjte poklicí nebo alobalem.
Maso vložte do trouby a pečte ho na 150 °C zhruba 120 minut.
Měkké maso vyjměte z pekáčku a nechte ho na teplém místě. Omáčku svařte, aby měla ideální hustotu omáčky. Vyjměte bobkový list.
Hříbky
Hříbky nakrájejte a pečte je na másle. Osolte je a opepřete.
Rýže
Rýži můžete připravit mnoha způsoby. Mnoho z nás má doma rýžovar. S ním vykouzlíte senzační rýži. Můžete ji taky péct v troubě, vařit klasicky na sporáku, prostě tak, jak jste zvyklí.
Když se rozhodnete pro troubu, rýži dobře properte. Vložte ji do pekáčku a zalijte ji 3,5 hrnky vody. Přidejte sůl, máslo a klidně trochu dobrého oleje. Rýži vložte do trouby vyhřáté na zhruba 100 °C. Pečte ji 45 minut.
Po uvaření ji prohrábněte vidličkou. Přesně tak to vidíte ve videu, jak ji běžně kuchaři připravují v restauraci v konvektomatu ve velkém, ale stejně tak ji připravíte i v domácí troubě, když už ji máte zahřátou po pečení masa.
Na sporáku je příprava podobná. Rýží vařte do vyvaření tekutiny. Následně ji dejte klidně do peřin a nechte ji ještě 10 minut dojít.
Servírování
Maso vložte na talíř. Polijte ho omáčkou a naskládejte na ně opečené hříbky. Hříbky posypejte nakrájenou pažitkou. K masu na talíř umístěte rýži.