Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelský student navrhl potraviny, které uvaříte během praní v pračce

Iftach Gazit z Izraele se zamyslel nad životním stylem lidí, kteří nemají čas na vaření, ale také bezdomovců, kteří si nemají jídlo kde uvařit. Vymyslel proto sáčky, které si mohou přidat přímo do várky při praní v samoobslužné prádelně. Na bázi vaření metodou sous-vide tak vyprodukoval své pytlíčky s jídlem Sous La Vie.
Fotogalerie2

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami obsahují piktogramy s návodem k vaření. | foto: Profimedia.cz

„Pokud potřebujete vařit zeleninu, zvolte program praní bavlny na krátké praní. A když potřebujete vařit masité potraviny, zvolíte program na syntetiku na dlouhé praní. Takže po dobu dvě a půl hodiny se budou vařit při teplotě 58 stupňů Celsia,“ vysvětloval.

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami najdete piktogramy s návodem k vaření.

Gazil studuje na Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzalémě na katedře průmyslového designu. Potravinu vakuově umístí do takzvaného tyvek papíru, což je syntetický materiál, který propustí vodní páru, ale vodu nikoliv. Díky tomu se do potravin během praní nemohou dostat žádné saponáty.

Součástí prototypu balení potravin je i podrobný návod, jak s nimi zacházet. Na každém sáčku je napsáno, jaký program má uživatel zvolit, aby tomu odpovídala i teplota a délka vaření.

„Myslím, že by to nemuseli využít nejen bezdomovci, ale třeba i studenti nebo všichni, kteří nechtějí ztrácet čas vařením. Je to pořad lepší, než se krmit průmyslově zpracovanými potravinami, což běžně z nedostatku času děláme,“ dodává Gazit.

Metoda sous-vide vaření je systém, kdy se zavakuovaná potravina dlouze vaří při nízké teplotě a díky tomu neztrácí šťávu a zůstává křehká. V restaurační praxi se k tomu používají speciální hrnce, které dokážou přesně udržovat stálou teplotu, podobně si restauratéři pomáhají například konvektomatem, kde sous-vide vaří v páře. Ve výsledku tak mohou mít připraveno například sto křehkých prsíček, které (když přijede zájezd) jen bleskově „obarví“ na pánvi a mohou vydávat.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

Jedna zálivka bakterií promění i vaši květinu v čističku vzduchu

Las Vegas (Od zpravodaje Technet.cz) Biotechnologický startup Neoplants předváděl na veletrhu CES výsledek šestiletého výzkumu. Bakteriální zálivku Power Drops, která má dokázat znásobit schopnost rostlin čistit vzduch od škodlivých...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku

Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...

17. ledna 2025

Vyrobte si domácí levandulové voňavé mýdlo. Možností je celá řada

Udělejte radost vlastnoručně vyrobeným voňavým mýdlem sobě nebo někomu druhému. Není to zase tak složité, v zimě je na takové tvoření víc času a je to vlastně takový aktivní relax, navíc k tomu...

16. ledna 2025

Osm tipů, jak udržet koberec stále jako nový

Koberce různých tvarů a velikostí najdete v každé druhé domácnosti. Zútulní prostor, ale dá se s nimi dělat i víc, jen musí být dokonale čisté.

16. ledna 2025

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...

Sebevraždu jsem měl naplánovanou do detailů, líčí lékař Tomáš Šebek

Premium Kdyby nešel na medicínu, možná by letěl chirurg Tomáš Šebek na Mars. Tvrdí, že si umí zorganizovat čas, baví ho...