Vaporizace je způsob, jak z bylinek včetně konopí dostat to nejlepší

aktualizováno 
V podstatě jde o tu nejúčinnější inhalaci, zapomeňte na hrnec s bylinkami spařenými vroucí vodou před obličejem a ručník na hlavě. „Moderní přístroje umožňují inhalování cenných látek uvolněných z bylinek za vysoké teploty, aniž byste se spálili,“ vysvětluje Daniel Prim, průkopník vaporizace v Česku.

První vaporizéry Dan přivezl ze zahraničí zhruba před pěti lety pro svoji potřebu. „Kouření pro mě nebylo to pravé, spaliny a dehet ovlivní chuť jakékoliv byliny, tabáku i konopí. Vaporizace, to už je jiný a naprosto nesrovnatelný zážitek. A nejsem jediný, kdo přešel z kouření na příjemnější vaporizér, znám pár dalších podobně ´vyléčených´ kuřáků cigaret,“ vysvětluje další praktické výhody využití.

Ovšem dodává, že i v případě tabáku musí jít o čistou nasušenou drogu (jak si vypěstovat vlastní tabák, čtěte zde, jak si poradit s jeho fermentací zde). 

Jak takový vaporizér pracuje a na co je dobrý

Technicky vzato je vaporizér (z latinského vapor, což znamená pára) v podstatě parní přístroj, který mění pevné či tekuté skupenství látek na plyn. Toho využívá jak aromaterapie, tak medicína - jako alternativy inhalace (zde o medicínské léčbě vaporizací konopí v rozhovoru s profesorem Lumírem Hanušem působícím v Izraeli, který bude v sobotu 8. 11. přednášet o konopí na veletrhu Cannafest). 

Fotogalerie

První vaporizéry byly skleněné, v těch se bylina přímo zahřívá plamenem, uživatel se ale musí rozloučit s možností regulace teploty. Dneska jsou těmi nejběžněji používanými přístroje plynové (většinu využívané pro své malé rozměry jako příruční, které si vezmete kamkoliv s sebou) a elektrické, z nichž ty nejlepší mají třeba v sousedním Německu certifikaci k medicínskému použití (a v prodeji jsou i u nás).

Některé z nich zahřívají vloženou bylinku v kovovém kalíšku, jiné jsou ještě šetrnější a prohřívají ji horkým vzduchem proudícím přímo přes ni. Vaporizací, tedy působením páry o vysoké teplotě, se z nich uvolní těkavé látky přeměněné na plyn, ať už jsou to éterické či esenciální oleje, silice či pryskyřice. A ty pak člověk vdechuje přímo do plic. „Nespálíte se, protože výpary vycházející z přístroje už horké nejsou,“ uklidňuje Dan.

Inhalovat výpary lze přímo z přístroje, třeba nasazenou hadičkou s náústkem, případně lze získané bylinné výpary lapit do jakéhosi zásobníku v podobě plastikového sáčku. I na ten se nasadí náústek a inhaluje se z něj podle potřeby.

Jaké byliny lze k vaporizaci využít a jak?

K vaporizaci se dají použít v podstatě veškeré léčivé byliny, které využívá i medicína. Ať je to léčebné konopí - pro nějž byl v Česku tento týden v úterý spuštěn registr receptů (více zde) - a se kterým se vaporizace spojuje asi nejčastěji, nebo máta, meduňka, tea tree či třeba heřmánek.

Bylinu je přitom potřeba nakrájet, nadrtit nebo jakkoliv jinak rozmělnit na co nejmenší části, aby skrz ně mohl horký vzduch co nejlépe procházet a uvolnit z nich co nejvíc silic a dalších prospěšných látek. Takto připravenou bylinku vložíte do zásobníku, přístroj zapnete, nastavíte teplotu potřebnou pro tu kterou bylinku a už můžete inhalovat její čisté výpary.

K uvolnění těkavých látek z byliny vaporizér využívá páru o teplotě zhruba 80 až 220 °C, podle druhu a konzistence byliny (tabulku těchto teplot lze najít na internetu například zde). Platí, že čím tvrdší jsou části vaporizované byliny, tím vyšší teplotu je potřeba použít. „Teploty jsou přitom nastavené tak, aby účinné látky z bylinek dostaly, ale nedošlo k jejich poškození. K určitému znehodnocení účinných látek naopak dochází například při kouření, protože je vdechujete spolu se zplodinami a rakovinotvornými látkami. To u vaporizace nehrozí,“ dodává Dan.

Bylinka se v zásobníku vaporizéru uzavře - naplněný zásobník vložíte do...
Poté na přístroj nasadíte sáček, do kterého se výpary odchytí, a spustíte...
Sáček se výpary postupně plní...
Bylinné výpary se ze sáčku vdechují p
                                    <div class=

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Najdete na iDNES.cz