Pečete si domácí cukroví? Je čas nakoupit suroviny a nahodit harmonogram

  • 2
Časopis Vaříme krok za krokem dal dohromady nákupní seznam, díky kterému se nebudete muset víckrát vracet do obchodu. Najdete na něm nejen nejdůležitější položky pro sváteční pečení, ale i něco málo navíc, co je dobré mít vždy po ruce. A přidal i harmonogram, kdy ideálně péct jednotlivé druhy.

Do pečení perníčků se klidně pusťte s dětmi. Budou šťastné, že mohou pomáhat.

Nakupujte s rozumem. Ujasněte si, jaké sladkosti letos upečete. Pak sepište seznam potřebných surovin a projděte aktuální zásoby. Chybějící sepište, a teprve poté vyrazte mezi regály.

Co se bude ještě hodit?
Do košíku nezapomeňte přihodit pár balení pečicího papíru, potravinovou fólii, alobal, papírové kuchyňské utěrky a igelitové sáčky.

Stavte se také ve specializovaných prodejnách, jako je papírnictví nebo domácí potřeby, a zakupte papírové košíčky, cukrářské sáčky, hladké a řezané trubičky. A především se poohlédněte po různorodém cukrářském zdobení, pokud ho máte rádi. Nezapomeňte ani na krabice či plastové boxy na cukroví různých velikostí, případně požádejte v supermarketu o vyřazené papírové krabice od potravin, poslouží úplně stejně.

Když si napíšete nákupní seznam, nic nezapomenete.

V nákupním seznamu na nic nezapomeňte

Suché ingredience, které pravděpodobně budete potřebovat: hladká mouka, polohrubá mouka, moučkový cukr, krupicový cukr, vanilkový cukr, skořicový cukr, hnědý/třtinový cukr, kypřicí prášek do pečiva, jedlá soda, sušené droždí, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, perníkové koření, badyán nebo anýz, skořice mletá i vcelku, kardamom, holandské kakao, nesolené ořechy, sušené ovoce, kandované ovoce a kůra, tmavá a bílá čokoláda, instantní káva, marcipán, piškoty, strouhanka, pudinkový prášek, džem a marmeláda, povidla.

Z chlazených potravin: máslo, rostlinný tuk, margarín, vejce, mléko, tvaroh, smetanový jogurt, mascarpone a ricotta, smetana ke šlehání, čerstvé droždí.

Z ostatních potravin: tekutý med, alkohol – rum, griotka, likér, rostlinný olej, kondenzované mléko

Redakční tip pro dobrou pohodu při pečení

Vytvořte si v kuchyni vhodné podmínky, které vás na vánoční cukrařinu správně naladí. Rozehřejte troubu, pusťte si koledy, uvařte si voňavý nápoj s kapkou alkoholu a nechte se unášet vánoční atmosférou...

Užijte si už vlastní pečení jako součást přípravy na Vánoce. Vytvořte si příjemnou atmosféru včetně osvětlení, pusťte si k tomu hudbu...

Rada nad zlato: sepište si i harmonogram

Nenechávejte nic náhodě a dopředu si rozvrhněte, kdy jaký druh cukroví začnete péct. Nezapomeňte, že většinu těst si můžete zadělat několik dní předem.

  • Na Kateřinu – první pečení: cukroví a moučníky, které potřebují čas na rozležení, tedy perníky, pracny, vanilkové rohlíčky nebo tradiční štóla.
  • Po Mikuláši – druhé pečení: plněné laskominy, jako je linecké, čokoládové dortíčky nebo pařížské rohlíčky.
  • Na poslední chvíli: Kousky, které mají krátkou trvanlivost anebo nepotřebují dlouhý čas k přípravě či odležení. Převážně jde o nepečené dobroty, například vosí úlky nebo rumové kuličky. A nesmíme opomenout vánočku. 

I nástrahy pečení vánočky určitě zvládnete, třeba podle Cuketky.

21. prosince 2017

Polevy se hodí nejen na cukroví, ale i na vánoční dorty.

Vánoční poleva 3x jinak

  • Barevná s příchutí ovoce: 150 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce ovocné zavařeniny podle chuti a 2 lžíce vroucí vody. (Pokud vynecháte ovocnou zavařeninu, získáte bělostnou cukrovou polevu s jemnou citronovou příchutí, jako na snímku.)
  • Kakaová s medem: 100 g kvalitního kakaa, 1 lžíce tekutého medu a  40 g másla nebo rostlinného tuku.
  • Jemná kávová poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, půl lžičky citronové šťávy, půl lžičky instantní kávy a 1 lžíce vroucí vody.

A jak na přípravu vybrané polevy? Veškeré ingredience dejte do misky a metličkou je vymíchejte do hladké lesklé polevy. Následně ji ihned naneste na cukroví pomocí papírového kornoutku nebo cukrářského sáčku, nechte zatuhnout a cukroví uskladněte.

Zdobit můžete celými ořechy, madlovými lupínky, nasekanými pistáciemi,...

Buďte kreativní!

Jako finální dekoraci můžete použít například cukrářské zdobení (bílé, čokoládové, barevné stříbrné, zlaté...) nebo celé i strouhané ořechy. Ozdoby klaďte na ještě vlhkou polevu, následně nechte zcela ztuhnout.

  • Barevný máček, perličky a jiné tvary 
  • Blanšírované pistácie 
  • Pražené kokosové lupínky
Komerční sdělení
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky

Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.

Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.

Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.

Penam mouky Kváskování:

  • žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
  • žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
  • pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
  • pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta

Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.

Jakmile jsou cukrátka hotové, uskladněte je do papírových či plechových krabic,...

Jak cukroví co nejlépe skladovat?

Perníky a sušenky
Uložte je do uzavíratelné keramické nádoby nebo papírové krabice, kterou vyložte alobalem. Vyskládejte cukroví, zakryjte alobalem a přiklopte.

Linecké a jiné plněné sladkosti
Postupujte podobně jako u perníčků s tím rozdílem, že ještě předtím, než je zakryjete alobalem, je poklaďte papírovými ubrousky.

Nepečená cukrátka a sněhové pečivo
Skladujte v uzavíratelných plastových či skleněných dózách. Před podáváním nechte chvíli odstát při pokojové teplotě.

TIP: Roztáhněte si Vánoce na celou zimu

Cukroví, které neobsahuje vysoké množství tuku (převážně ořechové), můžeme zamrazit v plastových krabičkách a spotřebovat ho v průběhu zimních měsíců. Nečekaná návštěva ho ke kávě jistě ocení.