Nakupujte s rozumem. Ujasněte si, jaké sladkosti letos upečete. Pak sepište seznam potřebných surovin a projděte aktuální zásoby. Chybějící sepište, a teprve poté vyrazte mezi regály.
Co se bude ještě hodit?
Do košíku nezapomeňte přihodit pár balení pečicího papíru, potravinovou fólii, alobal, papírové kuchyňské utěrky a igelitové sáčky.
Stavte se také ve specializovaných prodejnách, jako je papírnictví nebo domácí potřeby, a zakupte papírové košíčky, cukrářské sáčky, hladké a řezané trubičky. A především se poohlédněte po různorodém cukrářském zdobení, pokud ho máte rádi. Nezapomeňte ani na krabice či plastové boxy na cukroví různých velikostí, případně požádejte v supermarketu o vyřazené papírové krabice od potravin, poslouží úplně stejně.
V nákupním seznamu na nic nezapomeňte
Suché ingredience, které pravděpodobně budete potřebovat: hladká mouka, polohrubá mouka, moučkový cukr, krupicový cukr, vanilkový cukr, skořicový cukr, hnědý/třtinový cukr, kypřicí prášek do pečiva, jedlá soda, sušené droždí, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, perníkové koření, badyán nebo anýz, skořice mletá i vcelku, kardamom, holandské kakao, nesolené ořechy, sušené ovoce, kandované ovoce a kůra, tmavá a bílá čokoláda, instantní káva, marcipán, piškoty, strouhanka, pudinkový prášek, džem a marmeláda, povidla.
Z chlazených potravin: máslo, rostlinný tuk, margarín, vejce, mléko, tvaroh, smetanový jogurt, mascarpone a ricotta, smetana ke šlehání, čerstvé droždí.
Z ostatních potravin: tekutý med, alkohol – rum, griotka, likér, rostlinný olej, kondenzované mléko
Redakční tip pro dobrou pohodu při pečeníVytvořte si v kuchyni vhodné podmínky, které vás na vánoční cukrařinu správně naladí. Rozehřejte troubu, pusťte si koledy, uvařte si voňavý nápoj s kapkou alkoholu a nechte se unášet vánoční atmosférou... |
Rada nad zlato: sepište si i harmonogram
Nenechávejte nic náhodě a dopředu si rozvrhněte, kdy jaký druh cukroví začnete péct. Nezapomeňte, že většinu těst si můžete zadělat několik dní předem.
- Na Kateřinu – první pečení: cukroví a moučníky, které potřebují čas na rozležení, tedy perníky, pracny, vanilkové rohlíčky nebo tradiční štóla.
- Po Mikuláši – druhé pečení: plněné laskominy, jako je linecké, čokoládové dortíčky nebo pařížské rohlíčky.
- Na poslední chvíli: Kousky, které mají krátkou trvanlivost anebo nepotřebují dlouhý čas k přípravě či odležení. Převážně jde o nepečené dobroty, například vosí úlky nebo rumové kuličky. A nesmíme opomenout vánočku.
I nástrahy pečení vánočky určitě zvládnete, třeba podle Cuketky.
21. prosince 2017 |
Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvVánoční poleva 3x jinak
- Barevná s příchutí ovoce: 150 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce ovocné zavařeniny podle chuti a 2 lžíce vroucí vody. (Pokud vynecháte ovocnou zavařeninu, získáte bělostnou cukrovou polevu s jemnou citronovou příchutí, jako na snímku.)
- Kakaová s medem: 100 g kvalitního kakaa, 1 lžíce tekutého medu a 40 g másla nebo rostlinného tuku.
- Jemná kávová poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, půl lžičky citronové šťávy, půl lžičky instantní kávy a 1 lžíce vroucí vody.
A jak na přípravu vybrané polevy? Veškeré ingredience dejte do misky a metličkou je vymíchejte do hladké lesklé polevy. Následně ji ihned naneste na cukroví pomocí papírového kornoutku nebo cukrářského sáčku, nechte zatuhnout a cukroví uskladněte.
Buďte kreativní!
Jako finální dekoraci můžete použít například cukrářské zdobení (bílé, čokoládové, barevné stříbrné, zlaté...) nebo celé i strouhané ořechy. Ozdoby klaďte na ještě vlhkou polevu, následně nechte zcela ztuhnout.
- Barevný máček, perličky a jiné tvary
- Blanšírované pistácie
- Pražené kokosové lupínky
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky
Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.
Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.
Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.
Penam mouky Kváskování:
- žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
- žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
- pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
- pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta
Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.
Jak cukroví co nejlépe skladovat?
Perníky a sušenky
Uložte je do uzavíratelné keramické nádoby nebo papírové krabice, kterou vyložte alobalem. Vyskládejte cukroví, zakryjte alobalem a přiklopte.
Linecké a jiné plněné sladkosti
Postupujte podobně jako u perníčků s tím rozdílem, že ještě předtím, než je zakryjete alobalem, je poklaďte papírovými ubrousky.
Nepečená cukrátka a sněhové pečivo
Skladujte v uzavíratelných plastových či skleněných dózách. Před podáváním nechte chvíli odstát při pokojové teplotě.
TIP: Roztáhněte si Vánoce na celou zimuCukroví, které neobsahuje vysoké množství tuku (převážně ořechové), můžeme zamrazit v plastových krabičkách a spotřebovat ho v průběhu zimních měsíců. Nečekaná návštěva ho ke kávě jistě ocení. |