Vánoční hvězdy rozsvítí každou adventní výzdobu i štědrovečerní stůl

aktualizováno 
Patří k absolutním hvězdám mezi pokojovkami v adventním čase, protože jen málokdo odolá barevným listenům ve tvaru hvězdy kontrastujícím s temně zelenými listy. Jak dobře vybrat poinsettii neboli vánoční hvězdu, jak o ni pečovat a jak ji využít do vánočních aranžmá přinesl magazín DOMA.

Poinsettie jsou vděčnou součástí adventních i vánočních aranžmá, ať jsou v jakémkoliv stylu. Výběr barevnosti je na vás. | foto: Stars for Europe

Díky snadné dostupnosti, nízké ceně a atraktivnímu vzhledu si poinsettie  vydobyly místo v adventní výzdobě téměř každé domácnosti. V subtropickém klimatu Mexika, odkud pocházejí, rostou jako přibližně metr vysoké keře.

Tipy na hvězdné dekorace

Odrůdy snášející pokojovou teplotu byly vyšlechtěny až v 50. letech minulého století a do dneška se z nich podařilo vypěstovat řadu nenáročných a odolných kultivarů. Jak se o ně starat, aby se ve zdraví dočkaly aspoň Štědrého dne?

Předpoklady jsou dva: vhodné místo a přiměřená zálivka. Nejlépe se poinsettii daří na teplém světlém místě, které je chráněno před průvanem. Vyhovuje jí pokojová teplota mezi 15 až 22 °C.

Na co pozor při nákupu?

Aby rostlina neopadala už pár dní po nákupu, ujistěte se, že v prodejně stála na teplém místě bez průvanu, substrát v květináči není přeschlý ani příliš mokrý a rostlina má na pohled nepoškozené listy i barevných listeny. Na cestu domů si ji nechte pořádně zabalit.

Slunečné stanoviště nevadí, protože v zimních měsících není záření příliš silné. Při zálivce se držte pravidla, že méně je více. Zalévejte až v případě, že je kořenový bal jen mírně vlhký, zhruba jednou za tři dny. Vodu, která zůstane po zálivce v misce, vylijte, rostliny jsou totiž velice citlivé na přemokření.

Vyrobte na sváteční stůl osobní květinové jmenovky

Potřebovat budete: pro každého stolovníka mini hvězdu v květináčku - v barvě podle svého výběru a prázdnou čistou plechovku. Dále dřevěné kolíčky,  barevný provázek, pero nebo fix, lepicí pistoli, případně i barvu ve spreji.

Plechovka by měla být čistá, s odstraněnými štítky a každopádně bez jakýchkoliv ostrých hran. Postupně na ni po troškách nanášejte lepidlo a lepte na něj kolíčky jeden po druhém po celém obvodu tak, aby spodní část kolíčku směřovala dolů. Nechte zaschnout, pak kolíčky můžete přestříkat barvou.

Na výrobu originální rozkvetlé jmenovky vám stačí čistá plechovka, kolíčky a...
Lepidlo jednoduše nanášíte na plechovku a lepíte na něj dřevěné kolíčky kolem...
Originální rozkvetlá jmenovka je na světě.

Tyto originální květináče nakonec převažte barevným provázkem, na kolíčky napište jména hostů a do každé takto upravené plechovky opatrně vložte poinsettii v plastovém květníku. Půdu jí pak můžete udržovat vlhkou rosením. 

Autoři:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Najdete na iDNES.cz