Vánoční hvězda miluje hýčkání

aktualizováno 
Živá vánoční hvězda – jakou si vybrat a jak se o ni starat, aby byla dlouho krásná, nebo dokonce vykvetla i příštím rokem?

S hvězdou si můžete vyhrát, kombinovat ji s dalšími rostlinami, vytvářet krásná zátiší… | foto: Hobby.cz

Ačkoli pochází z dalekého Mexika, patří vánoční hvězda, Euphorbia pulcherrima, neodlučně i k našim Vánocům.sph Kombinace jasně červené a tmavozelené barvy slavnostně září, však také pulcherima znamená překrásná. Květ je ale maličký a nenápadný, barevnou nádheru mají na starosti listeny pod ním. I když vás při vybírání budou přecházet oči právě z nich, zkuste si všimnout i kvítku. Pokud je sotva rozkvetlý, nebo ještě čeká v poupatech, bude vám hvězda zdobit pokoj dlouho. Pokud již odkvétá, ani barevné listeny nebudou atraktivní dlouhé týdny.

Červené, či pastelové?

Nejčastěji jsou listeny jasně červené – to je vánoční klasika. Ale vyšlechtěny jsou i jiné tváře této rostliny, můžete si vybrat hvězdu s listeny růžovými, broskvovými, krémovými, či sněhově bílými. Pokud se nemůžete rozhodnout, existují i variety vícebarevné.

Listeny mohou být navíc i rozmanitě tvarované, vroubkované, zvlněné. Využijte různorodé krásy při tvoření útulné vánoční krásy a pohody, krásná jsou i seskupení více různobarevných rostlin. Také velikosti se liší. Na stůl je ideální miniaturní, zakrslá forma, jako solitér v pokoji zaujme vánoční hvězda na kmínku.

c460

Hvězdné nároky

Protože pochází z teplých krajin, svědčí vánoční hvězdě stálá teplota, která by měla dosahovat nejméně 20 °C. Květináč nedávejte na chladný parapet, kam skrze netěsnící okno natahuje zima ledové prsty. Pokud však okno těsní dobře a pod parapetem hřeje topení, je naopak místem ideálním - vánoční hvězda potřebuje mnoho světla. Raději má však rozptýlené, nežli přímé sluneční paprsky. Na citlivost vůči chladu myslete i při přenosu z květinářství a hvězdu důkladně zachumlejte do balicího papíru.sph

A jak nejlépe zalévat? Zásadně odstátou, vlažnou vodou. Pokud máte po ruce dešťovou, je pro všechny rostliny bezesporu nejlepší. V zalévání platí zlatá střední cesta – substrát by neměl být trvale mokrý, ani vyschlý. Zalévejte pravidelně a pokuste se rovněž zvlhčit vzduch v okolí rostliny, nebo ji každodenně roste rozprašovačem na květiny. Pro posílení do zálivky občas (podle návodu) přidejte hnojivo na kvetoucí pokojové rostliny.

Hvězda na věky

Vánoční hvězda není nutně pouze na jedno použití – musíte však vědět, jak na to, aby vám dělala radost i v létech příštích. Po odkvětu rostlině dopřejte přibližně měsíční odpočinek - přemístěte ji na mírně chladnější místo, snižte zálivku i vzdušnou vlhkost. V předjaří ji seřízněte (u středně velké klidně i o 10 cm). Prýštící mléko zastavíte ponořením řezné rány do teplé vody.

Na jaře hvězdu přesaďte, přes léto jí dopřejte dostatek vody i výživy.

Pozor

Jako i u řady dalších pryšcovitých rostlin je mléko, prýštící z poraněné rostliny, jedovaté a může i popálit pokožku.

Od konce května až do babího léta může být venku, čerstvý vzduch jí prospívá. Barevné listeny však v další zimě vytvoří, pouze když jí k tomu dopomůžete malým trikem. Od poloviny října rostlinu zatemňujte nejméně na 12 hodin denně (například opatrně tmavým papírovým pytlem), a to zcela pravidelně. Pro tvorbu květů, a tedy i barevných listenů, potřebuje hvězda stimulaci krátkými dny a dlouhými nocemi, jaké u nás na podzim ještě nenastávají.

gal

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Najdete na iDNES.cz