Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Veganské Vánoce: místo kapra cizrna s mořskou řasou a majonéza bez vajec

aktualizováno 
Bramborový salát se sojanézou, místo kapra nori karbanátek s vločkami z mořských řas, zelňačka dochucená uzenou paprikou nebo uzeným tofu a bezvaječný „vaječný“ koňak. I jako vegan se na Vánoce můžete rozšoupnout, jakkoliv se to masožroutům nezdá.

Minulý víkend to předvedli na akci Veggie Vánoce v Mánesu, pořádané neziskovou organizací Vegan Fighter a Českou veganskou asociací.

Ochutnávat se tu mělo to nejlepší z české vegan gastronomie a k tomu se prodávaly „ke zvířatům a planetě ohleduplné“ dárky. Kameru iDNES.cz ovšem nejvíc zajímala veganská štědrovečerní tabule.

Ta se skládala ze štědrovečerní zelňačky, bramborového salátu a nori karbanátků z cizrny, které mají veganům nahradit tradičního vánočního kapra. Nechyběl ani obvyklý vánoční štrúdl, nějaké sendviče a dokonce ani originální veganský „vaječňák“.

V čem je veganský jídelníček zásadně jiný?

Vegani v kuchyni nepoužívají žádné živočišné produkty, takže ve veganských receptech nenajdete maso, mléko ani vejce, jejich strava je čistě rostlinná.

Fotogalerie veganského vánočního menu:

Nicméně chutě zůstávají, takže i mnozí, kteří přešli na veganskou kuchyni, zatouží pocítit na jazyku tradiční chuť něčeho, na co byli dříve zvyklí. „Já se snažím dochutit veganská jídla tak, aby chutnala v podstatě stejně jako běžná jídla. Vařil jsem zhruba deset let v normálních restauracích, takže někdo ani nepozná rozdíl,“ říká veganský šéfkuchař Anton Mesároš.

Uzené nebo klobásu v zelňačce prostě nahradí uzeným tofu nebo uzenou paprikou. Karbanátkům z cizrny zase dodají chuť ryby mořské řasy nori.

A jeho recept na veganský bramborový salát? Místo majonézy jednoduše připraví sojanézu ze sojového mléka. „Připravuje v podstatě stejně jako běžná majonéza - k sojovému mléku přidáte olej a šleháte, až se to krásně spojí a má to konzistenci majonézy,“ vysvětluje veganský šéfkuchař. Vařená pokrájená vajíčka vegani do salátu samozřejmě také nepřidávají.

Vegani pro sebe vymýšlejí stále něco nového

Na veganském festivalu se dalo ochutnat i „nemlíko“, jehož složení vychytávala vychytávala autorka receptu Amálie Koppová několik měsíců. „Určené je pro lidi, které mléko nemohou neb nechtějí pít a používat se dá všude, kde v kuchyni používáte mléko.“ I když je doslazené datlemi, není prý problém použít ho i do slaných omáček.

„Novinkou je nemlíko ochucené vanilkou a kávou s kampaní na hithitu. Tu jsme spustili proto, abychom mohli začít vyrábět i makové nemlíko, které je složitější na technologii, takže budeme rádi za příspěvek,“ říká Koppová.

A jaký si dá vegan o Vánocích „vaječňák“? Přece bezvaječný, což je vanilkový pudink uvařený v sojovém mléce, s tuzemským rumem a černou solí se sirnou příchutí, která připomíná vajíčka. „Chuť překvapila, protože až moc připomíná vajíčka a vegani jsou podezřívaví,“ usmívá se jeho autorka Nikola Hurychová, vegan food blogerka, která ochutnávajícím musela zdůrazňovat, že v něm vajíčka opravdu nejsou.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky
Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz