Veganské Vánoce: místo kapra cizrna s mořskou řasou a majonéza bez vajec

aktualizováno 
Bramborový salát se sojanézou, místo kapra nori karbanátek s vločkami z mořských řas, zelňačka dochucená uzenou paprikou nebo uzeným tofu a bezvaječný „vaječný“ koňak. I jako vegan se na Vánoce můžete rozšoupnout, jakkoliv se to masožroutům nezdá.

Minulý víkend to předvedli na akci Veggie Vánoce v Mánesu, pořádané neziskovou organizací Vegan Fighter a Českou veganskou asociací.

Ochutnávat se tu mělo to nejlepší z české vegan gastronomie a k tomu se prodávaly „ke zvířatům a planetě ohleduplné“ dárky. Kameru iDNES.cz ovšem nejvíc zajímala veganská štědrovečerní tabule.

Ta se skládala ze štědrovečerní zelňačky, bramborového salátu a nori karbanátků z cizrny, které mají veganům nahradit tradičního vánočního kapra. Nechyběl ani obvyklý vánoční štrúdl, nějaké sendviče a dokonce ani originální veganský „vaječňák“.

V čem je veganský jídelníček zásadně jiný?

Vegani v kuchyni nepoužívají žádné živočišné produkty, takže ve veganských receptech nenajdete maso, mléko ani vejce, jejich strava je čistě rostlinná.

Fotogalerie veganského vánočního menu:

Nicméně chutě zůstávají, takže i mnozí, kteří přešli na veganskou kuchyni, zatouží pocítit na jazyku tradiční chuť něčeho, na co byli dříve zvyklí. „Já se snažím dochutit veganská jídla tak, aby chutnala v podstatě stejně jako běžná jídla. Vařil jsem zhruba deset let v normálních restauracích, takže někdo ani nepozná rozdíl,“ říká veganský šéfkuchař Anton Mesároš.

Uzené nebo klobásu v zelňačce prostě nahradí uzeným tofu nebo uzenou paprikou. Karbanátkům z cizrny zase dodají chuť ryby mořské řasy nori.

A jeho recept na veganský bramborový salát? Místo majonézy jednoduše připraví sojanézu ze sojového mléka. „Připravuje v podstatě stejně jako běžná majonéza - k sojovému mléku přidáte olej a šleháte, až se to krásně spojí a má to konzistenci majonézy,“ vysvětluje veganský šéfkuchař. Vařená pokrájená vajíčka vegani do salátu samozřejmě také nepřidávají.

Vegani pro sebe vymýšlejí stále něco nového

Na veganském festivalu se dalo ochutnat i „nemlíko“, jehož složení vychytávala vychytávala autorka receptu Amálie Koppová několik měsíců. „Určené je pro lidi, které mléko nemohou neb nechtějí pít a používat se dá všude, kde v kuchyni používáte mléko.“ I když je doslazené datlemi, není prý problém použít ho i do slaných omáček.

„Novinkou je nemlíko ochucené vanilkou a kávou s kampaní na hithitu. Tu jsme spustili proto, abychom mohli začít vyrábět i makové nemlíko, které je složitější na technologii, takže budeme rádi za příspěvek,“ říká Koppová.

A jaký si dá vegan o Vánocích „vaječňák“? Přece bezvaječný, což je vanilkový pudink uvařený v sojovém mléce, s tuzemským rumem a černou solí se sirnou příchutí, která připomíná vajíčka. „Chuť překvapila, protože až moc připomíná vajíčka a vegani jsou podezřívaví,“ usmívá se jeho autorka Nikola Hurychová, vegan food blogerka, která ochutnávajícím musela zdůrazňovat, že v něm vajíčka opravdu nejsou.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Advantage Consulting, s.r.o.
SERVISNÍ TECHNIK – VÝJEZDY DO ZAHRANIČÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj, Pardubický kraj
nabízený plat: 25 000 - 27 000 Kč

Najdete na iDNES.cz