Adventní čas je neodmyslitelně spjatý s přípravou vánočního cukroví. To se podle starých tisků peče až od 19. století, nemohli si ho však dovolit všichni. Zatímco chudý lid se musel spokojit maximálně tak s perníky a sušeným ovocem, bohatí měšťané si na svátečních talířích pochutnávali na prvních vánočních sněhových pusinkách, mandlovém cukroví nebo voňavých čtverečcích, které chutnaly po exotickém koření (zázvoru, anýzu či muškátovém oříšku). Populární byla i mandlová směs, která se vyráběla z rozdrcených ořechů a cukru. Z ní potom movitější dámy a slečny modelovaly vánoční figurky.
Pokud jste tedy letos vyrobili sladké bílkové pusinky nebo marcipánové dobroty, dodrželi jste tak tradici starou bezmála 200 let. A jaké další inspirativní zvyky by vás mohly zajímat?
Neutrácejte, nejlepší dárky jsou zadarmo. Každý však originálně zabalte |