V Praze startuje největší evropský svátek šampaňského

  8:26aktualizováno  8:26
V pražském Obecním domě začíná dnes, tedy ve čtvrtek 3. 10. unikátní akce Grand Jour de Champagne. Jde o jedinečnou událost svého druhu na světě, kde se prezentují zástupci šampaňských vín pospolu.

Na akci se představí patnáct domů z oblasti Champagne. | foto: Profimedia.cz

Podle patrona akce, světoznámého odborníka na vína z Champagne Richarda Juhlina, velkolepé budovy a prostory Obecního domu slouží jako skvělé prostředí pro vychutnání nápoje králů. Celkem se zde představí patnáct šampaňských domů, vrcholem bude jako vždy tradiční velká Champagne Exhibition v pátek od 13 do 19 hodin ve Smetanově síni.

Obdoby nemá ani Mezinárodní sommeliérská soutěž zaměřená pouze na champagne, která se zde odehraje již potřetí. Vrcholem gastronomické části bude banket francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse ve Francouzské restauraci Obecního domu.

Proběhne třináct setkání

Šampaňské

Šumivé víno vyráběné vyvoláním sekundárního kvašení vína v lahvi, čímž se vytváří oxid uhličitý.

Zatímco takto vzniklé sekty pocházejí z mnoha vinařských oblastí světa, víno s označením Champagne může vzniknout pouze v této nejseverněji položené francouzské oblasti zhruba 100 km severovýchodně od Paříže, kde se v 17. století zrodilo a kde byl do detailů vypilován unikátní postup nazvaný Methode Traditionelle.

První slavné šampaňské domy vznikly v Remeši, kde byli ve zdejší katedrále od 12. do 19. století korunováni všichni francouzští králové. I s tímto ceremoniálem je šampaňské neodmyslitelně spojeno.

Dohromady se do soboty uskuteční třináct nejrůznějších setkání, při nichž si milovníci ušlechtilých bublinek mohou v rámci Grand Jour de Champagne vychutnávat spojení tohoto vína s pokrmy, degustovat, srovnávat, užít si nové zážitky a emoce. "Atmosféra tu bývá tak neuchopitelná, jako šumění bublinek ve skleničce champagne," komentuje Juhlin.

Novinkou je letos banket v restauraci SaSaZu, odrážející nový současný trend spojení asijské kuchyně a champagne. Tento směr bude sledovat i tématická degustace sushi a champagne v prostorách Soho Restaurantu. Na snídani v hotelu Kempinski Hybernska Prague pak kuchařští mistři nově představí obyčejná jídla jako míchaná vajíčka v neobyčejném provedení – tedy s lanýži a opět vínem champagne.

Najdete i rozumné ceny

Není divu, že zájem o akci je velký, ve skutečnosti si šampaňské, tedy šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne Češi žádají stále víc. A vedle některých případů velkých gigantů, kdy se ceny šplhají často až nesmyslně vysoko, stojí stále širší nabídka zajímavých a cenově mnohem přístupnějších menších domů.

Pravda, silné značky mají své legendy a silný marketing, nicméně sebevýživnější historky by nestačily, kdyby toto víno vyrobené téměř výhradně z modrých odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a bílé odrůdy Chardonnay nebylo mimořádné.

Z handicapu udělali přednost

Ve skutečnosti je paradoxně Champagne jako nejsevernější francouzská vinařská apelace na výrobu vína vlastně velmi mizerná, má křídové podloží, trpí výkyvy teplot a počasí, vína jsou hodně kyselá. Prostě nic moc, a zvlášť v případě modrých odrůd stěží pitelná břečka s vysokým obsahem kyselin a malým obsahem alkoholu.

Na druhé straně je však právě to ideální vstupní předpoklad k tomu, aby druhotným kvašením v lahvi dostalo víno neopakovatelnou kvalitu, která je prakticky nedosažitelná jinde na světě, ať už jde o španělskou cavu, francouzský crémant, italskou franciacortu, tedy jiné sekty, byť vyrobené totožnou metodou.

Podrobný program všech doprovodných akcí najdete na internetových stránkách svátku šampaňského.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Zahrada s obřím jezírkem a automatickou závlahou, manželčin splněný sen

Pohled na celé jezírko, jehož rozloha je opravdu úctyhodná. Neztratilo by se...

Zahrada, kde si musíte připadat jako na dovolené. Vzrostlé stromy poskytují dostatečné soukromí i stín, jezírko s...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTRIKÁŘ VE VÝROBĚ

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz