Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. října 2021 Michaela

Párky a klobásy s menším rizikem rakoviny? Možná pomůže plevel

Jak udělat červené maso zdravějším? Vědci věří, že na to přišli. Přidávají do něj antioxidant z křídlatky japonské, kterou jinak známe jako úporný plevel. Její výtažek podle nich pomáhá snížit riziko, že se v těle začnou tvořit karcinogenní látky.

Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. | foto: Profimedia.cz

„Obavy ohledně vysoce zpracovaného červeného masa často souvisí s přidanými dusitany. Ty totiž bývají spojovány s rozvojem rakoviny,“ říká Gunter Kuhnle z univerzity v Readingu, který se podílí na mezinárodním vědeckém projektu PHYTOME. 

Jeho první výsledky vyšly v srpnu v časopise Molecular Nutrition and Food Research.

Červené víno, nebo radši křídlatka?

Projekt PHYTOME sleduje, co se stane, když dusitany v masných výrobcích částečně nahradí nebo se k nim přidají rostlinné alternativy.

„Když jsme do průmyslově zpracovaného červeného masa přidali přírodní přísady, snížila se v lidském těle tvorba sloučenin, které můžou souviset s rakovinou,“ popisuje Kuhnle.

Křídlatka japonská

Fallopia japonica, Reynoutria japonica

Křídlatka sice bohatě kvete, rozmnožuje se ale v první řadě oddenky.
  • Pochází z Japonska, odkud se v 19. století začala vozit do Anglie jako okrasná rostlina
  • Dnes se v Evropě i USA řadí mezi hlavní invazní plevele
  • Na rozdíl od Asie tu nemá přirozené nepřátele
  • Vyroste až o 8 centimetrů za den, je nesmírně odolná, agresivní, vytlačuje a dusí ostatní rostliny
  • Má ovšem i přínosy: uvažuje se o ní jako o obnovitelném zdroji energie, v tradiční medicíně se využívá při hojení ran a prevenci rakoviny, obsahuje totiž silný antioxidant resveratrol

V rámci studie testovali směs výtažků z ovoce, rozmarýnu nebo třeba zeleného čaje. Důležitou roli hrál resveratrol – látka rostlinného původu, která má údajně antioxidační účinky.

Přirozeně se nachází v červeném víně, ovoci nebo oříšcích, ale výzkumníci se rozhodli pro extrakt z křídlatky japonské, kterou v Evropě známe hlavně jako neústupný a rychle se šířící plevel. Pro pokus se hodila proto, že nemění strukturu ani chuť masného výrobku a navíc nepatří mezi potenciální alergeny.

Vědci tak mohli výtažek přidat do mletého masa i solného nálevu, který použili při přípravě uzenin. V běžné výrobě se přitom slanina, šunka a další masné výrobky konzervují pouze s pomocí dusitanů, především dusitanu sodného. 

Ty jsou spojovány s produkcí karcinogenních sloučenin – nitrosaminů – přímo v těle, a tedy s vyšším rizikem rakoviny konečníku a tlustého střeva.

Zkouška přímo na strávnících

Během dvou týdnů jedlo 63 účastníků studie nejprve běžně zpracované červené maso, potom bílé maso a nakonec výrobky z červeného masa zpracované metodou PHYTOME, tedy s přidanými přírodními výtažky. 

Na konci každého „dietního období“ vědci zkoumali přítomnost dusitanů v jejich slinách, stolici a moči. U účastníků, kteří jedli vařené nebo uzené maso s rostlinným přídavkem, našli pokaždé výrazně méně dusitanů než u ostatních.

Ukázalo se, že přírodní aditiva můžou proti dusitanům dokonce do určité míry chránit. „Zajímavé bylo také to, že extrakt z křídlatky spolehlivě snižoval tvorbu nitrosaminů i v případě, že jsme účastníkům dávali pít vodu s maximální povolenou koncentrací dusičnanů,“ uvádí Gunter Kuhnle. 

„I kdyby se tedy při výrobě některých potravin nedalo dusitanům a dusičnanům vyhnout, rostlinné výtažky by mohly aspoň snížit jejich potenciálně škodlivé účinky.“

Problém s vysoce zpracovaným masem

Dietologové ovšem upozorňují, že z párku nebo slaniny se zdravé potraviny zázračně nestanou, ať už budou obsahovat méně dusitanů, více antioxidantů, nebo oboje. 

Podívejte se, jak dokáže křídlatka japonská zavařit přírodě i u nás:

„Může to pomoci vyřešit jeden ze zdravotních problémů, které z jejich konzumace plynou. Ale je třeba zvážit také příjem soli a tuku,“ řekl Daily Mailu dietolog Duane Mellor z birminghamské Aston University. 

Ocenil však, že se ve zpracování masa znovu objevují tradiční produkty, jako jsou bylinky, díky kterým například při konzervaci není potřeba tolik soli.

Podle britské Národní zdravotní služby je červené maso samo o sobě dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů a může být součástí vyváženého jídelníčku. Problém nastává, když ho jíme moc, především pokud je vysoce průmyslově zpracované a obsahuje množství aditiv.

Přehnaná konzumace takového masa (cca víc než 70 gramů denně) podle NHS skutečně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Autor:
  • Nejčtenější

Borůvkové knedlíky, za nimiž jezdí i z Rakouska, jsou s bůčkem ještě lepší

Radek Kašpárek vzal během letošní borůvkové sezony své kolegy Přemka Forejta a Jana Punčocháře na výlet do rybníkářské...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

V největším rybářském závodě chyběli boleni, candáti přišli až druhý den

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Na závod přijelo osmdesát...

Pojízdná pestaurace je splněný psí sen. Dají si venku čerstvý gáblík

Slunečníky, pod nimi nízké stolky a židličky. Na první pohled běžné restaurační posezení pod širým nebem, tady si ovšem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když se doma ozve: Fuj, krysa! bude to nejspíš potkan, říká deratizér

Pokud se z vašeho domu, chodby, sklepa či dokonce zahrady ozve zapištění „fuj, krysa“, tak se většinou jedná o jiného...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus...

V Toskánsku potkáte divočáka i za domem, na talíři tu z něj vykouzlí zázrak

Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana sice zní exoticky, ale na den, kdy ochutnáte ragú z divočáka s...

Vařit jsem se naučil až během natáčení, říká loňský vítěz MasterChef

Nejlepší čeští amatérští kuchaři opět zápolí o titul v show MasterChef Česko. Poslednímu vítězi Romanu Stašovi triumf...

Adepti na Masterchefa nakrmili ženicha Berkyho, následovala sladká výzva

Kuchař má ve svých rukou svatební den. Může jej podtrhnout a povýšit, ale také zkazit. Naplno si to uvědomili i letošní...

Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná
Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná

Večerní hygiena je důležitá. A co teprve u dětí, které přes den nemyslí na to, že se nemají umazat. Jak zařídit, aby se děti do vany těšily a vy...

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...