Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Párky a klobásy s menším rizikem rakoviny? Možná pomůže plevel

Jak udělat červené maso zdravějším? Vědci věří, že na to přišli. Přidávají do něj antioxidant z křídlatky japonské, kterou jinak známe jako úporný plevel. Její výtažek podle nich pomáhá snížit riziko, že se v těle začnou tvořit karcinogenní látky.
Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. | foto: Profimedia.cz

„Obavy ohledně vysoce zpracovaného červeného masa často souvisí s přidanými dusitany. Ty totiž bývají spojovány s rozvojem rakoviny,“ říká Gunter Kuhnle z univerzity v Readingu, který se podílí na mezinárodním vědeckém projektu PHYTOME. 

Jeho první výsledky vyšly v srpnu v časopise Molecular Nutrition and Food Research.

Červené víno, nebo radši křídlatka?

Projekt PHYTOME sleduje, co se stane, když dusitany v masných výrobcích částečně nahradí nebo se k nim přidají rostlinné alternativy.

„Když jsme do průmyslově zpracovaného červeného masa přidali přírodní přísady, snížila se v lidském těle tvorba sloučenin, které můžou souviset s rakovinou,“ popisuje Kuhnle.

Křídlatka japonská

Fallopia japonica, Reynoutria japonica

Křídlatka sice bohatě kvete, rozmnožuje se ale v první řadě oddenky.
  • Pochází z Japonska, odkud se v 19. století začala vozit do Anglie jako okrasná rostlina
  • Dnes se v Evropě i USA řadí mezi hlavní invazní plevele
  • Na rozdíl od Asie tu nemá přirozené nepřátele
  • Vyroste až o 8 centimetrů za den, je nesmírně odolná, agresivní, vytlačuje a dusí ostatní rostliny
  • Má ovšem i přínosy: uvažuje se o ní jako o obnovitelném zdroji energie, v tradiční medicíně se využívá při hojení ran a prevenci rakoviny, obsahuje totiž silný antioxidant resveratrol

V rámci studie testovali směs výtažků z ovoce, rozmarýnu nebo třeba zeleného čaje. Důležitou roli hrál resveratrol – látka rostlinného původu, která má údajně antioxidační účinky.

Přirozeně se nachází v červeném víně, ovoci nebo oříšcích, ale výzkumníci se rozhodli pro extrakt z křídlatky japonské, kterou v Evropě známe hlavně jako neústupný a rychle se šířící plevel. Pro pokus se hodila proto, že nemění strukturu ani chuť masného výrobku a navíc nepatří mezi potenciální alergeny.

Vědci tak mohli výtažek přidat do mletého masa i solného nálevu, který použili při přípravě uzenin. V běžné výrobě se přitom slanina, šunka a další masné výrobky konzervují pouze s pomocí dusitanů, především dusitanu sodného. 

Ty jsou spojovány s produkcí karcinogenních sloučenin – nitrosaminů – přímo v těle, a tedy s vyšším rizikem rakoviny konečníku a tlustého střeva.

Zkouška přímo na strávnících

Během dvou týdnů jedlo 63 účastníků studie nejprve běžně zpracované červené maso, potom bílé maso a nakonec výrobky z červeného masa zpracované metodou PHYTOME, tedy s přidanými přírodními výtažky. 

Na konci každého „dietního období“ vědci zkoumali přítomnost dusitanů v jejich slinách, stolici a moči. U účastníků, kteří jedli vařené nebo uzené maso s rostlinným přídavkem, našli pokaždé výrazně méně dusitanů než u ostatních.

Ukázalo se, že přírodní aditiva můžou proti dusitanům dokonce do určité míry chránit. „Zajímavé bylo také to, že extrakt z křídlatky spolehlivě snižoval tvorbu nitrosaminů i v případě, že jsme účastníkům dávali pít vodu s maximální povolenou koncentrací dusičnanů,“ uvádí Gunter Kuhnle. 

„I kdyby se tedy při výrobě některých potravin nedalo dusitanům a dusičnanům vyhnout, rostlinné výtažky by mohly aspoň snížit jejich potenciálně škodlivé účinky.“

Problém s vysoce zpracovaným masem

Dietologové ovšem upozorňují, že z párku nebo slaniny se zdravé potraviny zázračně nestanou, ať už budou obsahovat méně dusitanů, více antioxidantů, nebo oboje. 

Podívejte se, jak dokáže křídlatka japonská zavařit přírodě i u nás:

„Může to pomoci vyřešit jeden ze zdravotních problémů, které z jejich konzumace plynou. Ale je třeba zvážit také příjem soli a tuku,“ řekl Daily Mailu dietolog Duane Mellor z birminghamské Aston University. 

Ocenil však, že se ve zpracování masa znovu objevují tradiční produkty, jako jsou bylinky, díky kterým například při konzervaci není potřeba tolik soli.

Podle britské Národní zdravotní služby je červené maso samo o sobě dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů a může být součástí vyváženého jídelníčku. Problém nastává, když ho jíme moc, především pokud je vysoce průmyslově zpracované a obsahuje množství aditiv.

Přehnaná konzumace takového masa (cca víc než 70 gramů denně) podle NHS skutečně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...