Papája - na pohmat nesmí být příliš měkká, nejlépe bez viditelných porušení (natlučení a podobně). Není dobré, ani když má slupka příliš zelenou barvu, akceptovatelné je 15 až 20 procent zelené plochy. Zralé papáje zpracovávejte co nejdříve. V ledničce skladujte maximálně dva dny. Nezralé papáje vložte do igelitového pytlíku a nechte uležet při pokojové teplotě jeden až dva dny. Pěkně dozraje. Nejprve celý plod oloupeme, poté podélně rozřízneme na polovinu, vyjmeme semínka nejlépe lžící. Pro zvýraznění chuti se dřeň papáji může pokapat citronem. Plody se pojídají nejlépe čerstvé, přidávají se do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody nebo rybízem. Dělají se z nich sorbety, džusy. Výtečný je také lehký rychlý dezert. Stačí smíchat oloupanou papáju pokrájenou na kostky s citronovou šťávou, medem a bílým jogurtem.
Autor: Profimedia.cz