Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

  • 26
Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina ovoce a zeleniny si lépe uchová živiny spíš mimo ni. Jak tedy co nejlépe zaopatřit banány, rajčata nebo třeba česnek či jahody, aby se nezkazily?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nižší teplota sice zpomalí zrání ovoce, jenže to není vždy žádoucí. Tma a vlhkost uvnitř chladničky navíc nahrávají nastartování hniloby.

Jablka mají „superschopnost“ urychlovat zrání ovoce či zeleniny ve své blízkosti. A květiny ve váze vedle jablek dříve zvadnou.

Většině ovoce je prostě lépe mimo chladničku a na dlouhé skladování moc není. Zvláštní pozornost je třeba věnovat uložení jablek, které výrazně urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti. Produkují totiž etylen, rostlinný hormon podporující zrání. Zelenině jako jsou brambory, dýně či zázvor se pro změnu nejlépe daří ve sklepě či na jiném tmavém, chladném, ale suchém místě. 

Především se nevyplatí sklízet či nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu do zásoby, je lepší je nakupovat raději v menším množství a častěji. Jednoduše proto, že ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, když jsou čerstvé, delším skladováním přicházejí o prospěšné látky, které obsahují.  

Co, jak a kdy tedy ukládat do chladničky? Bobule snězte hned

Obecně platí, že pokud nezvládáte sníst jakékoliv přezrálé ovoce či zeleninu,  chladničku využijte jako poslední záchranu. Třeba na zralé avokádo či mango. Pravidelně ovšem kontrolujte každý kus, mohou se začít kazit v různou dobu. 

Když přinesete domů čerstvé ovoce a zeleninu, víte kam co ideálně uložit? Hlavně ale nakupujte jen tolik, kolik zpracujete během pár dní, pak kupte raději čerstvé.

„Chladnička zpomaluje biologické procesy v potravinách, proto vlastně vznikla. Ale znamená to, že utlumuje i jejich chuť a vůni, čehož si všimneme hlavně u některého ovoce. Proto doporučuji potraviny alespoň 30 minut před konzumací a zpracováním z chladničky vyndat. Pomůže to nejen chuti - při syrové konzumaci si s nimi lépe poradí i trávení,“ doporučuje Josef Pizúr, odborník na čerstvé ovoce a zeleninu ze společnosti Freshbedynky.cz.

Například jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často podléhá plísním. V chladničce zvládnou přežít tak den, maximálně dva, hodně záleží na jejich aktuální kondici. Snězte je či zpracujte nejlépe hned po natrhání či po nákupu. Pokud je chcete uchovat déle, zmrazte je, živiny v nich tak uchováte nejlépe. 

Jak skladovat bylinky a saláty?

Samostatnou kapitolou jsou bylinky a saláty, které si doma utrhnete kdykoliv. Skladovat nepotřebují. Ale z obchodu je často přinesete v nějakém obalu.

Lednici udržujte čistou!

Každý měsíc byste měli chladničku vymýt, nádoby na ukládání ovoce a zeleniny pak ideálně každý týden. Stačí obyčejný ocet nebo citronová šťáva přidané do vody, které dobře pohlcují pachy (další tipy zde).

Čerstvé bylinky z obalu vysvoboďte, seřízněte jim stonky a dejte je do sklenice s čistou vodou. Takto bylinky vydrží v perfektní kondici zhruba čtyři dny na kuchyňské lince anebo sedm dní v chladničce. Je důležité jim pravidelně každý den vyměnit vodu a stonky opět seříznout, aby nezahnívaly.

Pěstovat i zakoupit dnes lze nejrůznější druhy salátů (na snímku mizuna, která má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku).

Saláty se ideálně naučte skladovat jako v restauraci. Jednotlivé salátové listy omyjte ve studené vodě a nechte oschnout na utěrce nebo je osušte v odstředivce. Pak je dejte do velké mísy a překryjte důkladně vyždímanou utěrkou namočenou ve studené vodě. V chladničce vám salát takto vydrží krásně křupavý asi pět dnů, jen ho z misky odebíráte, kdykoliv potřebujete. Jen utěrku nezapomeňte udržovat vlhkou, nesmí uschnout. 

Jak na nejběžnější a nejoblíbenější zeleninu?

Rajčata milujeme pro jejich šťavnatou chuť, kterou ale skladováním v lednici  ztrácejí, navíc chlad zabrání jejich dozrávání, mohou začít i hnít. Pro zachování nejlepší chuti rajčata vyndejte z obalu, dejte je na misku či do košíku a skladujte je při pokojové teplotě.

Rajčata ani papriky po uskladnění v lednici netouží.

Lilek chraňte před slunečním světlem a uchovávejte ho při pokojové teplotě. Lednice mu nesvědčí, při teplotě pod 10 °C může změnit strukturu i chuť. 

Okurka má také raději pokojovou teplotu, přílišný chlad urychluje její rozklad. Podobně papriky nebo chilli papričky více než ledničku ocení suché chladné místo. V ledničce navíc rychle ztrácejí barvu.

Čerstvé zelené fazolky vydrží v chladničce maximálně týden, i v jejich případ ovšem platí, že čím dříve je zpracujte, tím více živin si z nich vaše tělo užije. Podobně to funguje i v případě paprik nebo chilli papriček.

Meloun vcelku není třeba strkat do lednice. Což přestává platit ve chvíli, kdy jste ho načali. Naříznutý meloun skladujte v chladničce, ale přikryjte ho.

Dýně skladujte na tmavém, chladném, suchém a dobře větraném místě, ideální je sklep. Vyhovovat jim může i zasklená lodžie, kde nemrzne.

Exotické ovoce

Ananas podobně jako některé další druhy exotického ovoce dozrává i po sklizni, proto pro něj lednice není ideálním místem na skladování. Vyhovuje mu pokojová teplota, při které ho lze skladovat asi tři dny. Do lednice ho uložte jen v případě, že je zralý, ale chystáte se ho konzumovat později. Nakrájený ananas vydrží v lednici v uzavřené nádobě 2 až 4 dny, zmražený až 6 měsíců.

Nezralé ovoce nechte dozrát

Exotické ovoce často musíte nechat ještě takzvaně dojít. Obvykle stačí nechat ho pár dnů v pokojové teplotě a na denním světle. (To platí například i pro rajčata či broskve.)

Papája - na pohmat nesmí být příliš měkká, nejlépe bez viditelných porušení...
Papája. Lahodné ovoce obsahující enzymy, které štěpí proteiny.

Pro urychlení přirozeného zrání avokáda nebo citrusů lze využít „superschopnosti” jablek: nezralé ovoce zabalte do papírového sáčku spolu s jablkem a druhý den zkontrolujte. Ale pozor na mango nebo kiwi, u těch hrozí nastartování hnilobného procesu nebo plesnivění.

Ani nezralé avokádo nepatří do ledničky, chlad by totiž zabránil jeho dozrání. Uložte ho tam pouze v případě, že je zralé, ale nechcete ho ještě sníst. 

Ani papája uložená do lednice vám nedozraje. Ideální je uložit ji v kuchyni na misku v kuchyni a občas ji otočit pro rovnoměrnější zrání. Jakmile si všimnete, že papája začíná žloutnout a měkne a vy ji neplánujete ihned konzumovat, dejte ji do chladničky. Pro prodloužení trvanlivosti ji můžete oloupat a nakrájet a skladovat v lednici v uzavřené nádobě. 

Stejně tak u kiwi nebo manga se v lednici zastavuje proces jejich zrání, a navíc v ní ztrácejí živiny. Uložte tedy raději i toto ovoce na nějaké suché a chladné místo, a co nejdříve ho zkonzumujte nebo zpracujte. Také citrusové plody potřebují pro své dozrávání pokojovou teplotu a pobyt v lednici je ničí. Proto je raději nechte na misce nebo v košíku na kuchyňské lince.

A co jablka, hrušky, meruňky, broskve či švestky?

Jablka vydrží při pokojové teplotě týden nebo dva (enzymy totiž při pokojové teplotě pracují rychleji), není tedy třeba dávat je do lednice, pokud je nechcete uchovávat déle. Také záleží spíše na vašich preferencích, jestli raději jíte jablka, která mají pokojovou teplotu nebo studená. 

Pokud nemáte chladný suchý sklep, nakupujte jen tolik jablek, kolik zkonzumujete v brzké době. A pamatujte, že jablka na košíku urychlují zrání ostatního ovoce.

Pokud koupíte nezralé hrušky, nechte je dozrát při pokojové teplotě. Jakmile dozrají, skladujte je v lednici, pokud se je nechystáte hned konzumovat.

Pro meruňky, broskve či švestky také platí, že prostředí chladničky jejich proces zrání zastavuje a bere jim živiny. Lepší tedy je uložit toto ovoce na suché a chladné místo, a co nejdříve ho zkonzumovat nebo zpracovat. 

Brambory, cibule i česnek chtějí chladno a sucho

Brambory skladujte ideálně na suchém, tmavém a chladném místě, ale ne v lednici, kde se kvůli nízkým teplotám škrob v bramborách rychleji mění na cukr. Vždy je vyndejte z původního obalu a umístěte ideálně do kartonové krabice, kde mohou dýchat. 

Cibuli ani česnek v lednici zásadně neskladujte.

Cibuli nikdy neskladujte v lednici nebo v plastových sáčcích. Aby vydržela co nejdéle, potřebuje vzduch. V lednici mnohem rychleji změkne a zplesniví. V chladničce skladujte jen oloupanou cibuli, kterou při vaření brzy zpracujete. 

Také pro česnek je chladnička tabu. Pokud ho do ní uložíte, vyklíčí, zplesniví a bude jako gumový. Navíc se jeho vzhled v lednici pravděpodobně na první pohled nezmění, takže dokud ho neoloupete, nepoznáte, že je špatný.

,