Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Upečte si báječný mazanec, jako od babičky. Krok za krokem

  10:00aktualizováno  10:00
O velikonoční neděli by měl být na svátečním stolemazanec. V tento den totiž spěchali naši předkové do kostela, aby si nechali všechny velikonoční pokrmy posvětit. A mezi nimi i tyto bochánky pečené z těžšího sladkého těsta, které se podobá vánočkovému.

Hotový mazanec | foto: Jiří Savinec

Základ těsta tvoří hladká mouka (může být směs s polohrubou), cukr včetně vanilkového, máslo (může být i jiný tuk, např. hera), žloutky, droždí, mléko a pak spousty rozinek a sekaných loupaných mandlí.

Přidáte-li místo mléka smetanu, vyplatí se omezit množství másla, aby těsto nebylo příliš tučné. Příjemnou vůni mu dodá jemně strouhaná citronová kůra a přidat lze rovněž špetku muškátového květu či drceného fenyklu.

Těsto je možné zadělat kváskem z čerstvého droždí, ale použít lze i kvasnice sušené (vše se pak zadělá naráz v robotu). Následuje samozřejmě kynutí na teplém místě pod utěrkou či potravinářskou fólií. Aby se k povrchu těsta nepřilepila, potřete ho lehce v míse olejem.

Těsto můžete také zadělat večer nechat kynout v chladnu do rána, kdy je dál prohnětete a vytvarujete z něj stejně velké bochánky, jež po dalším dokynutí upečete.

Upečené mazance můžete uchovat (pokud se nesní) i delší dobu v chladu a lze je dokonce zamrazit. V takovém případě je zabalte do papíru, případně utěrky, a vložte do mikrotenového sáčku. Takto zabalené pečivo se dobře rozleží.

Velikonoční nadýchaný mazanec

Příprava: přibližně 90 minut
Ingredience na 3 bochánky:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g pískového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • jemně strouhaná citrónová kůra
  • nahrubo sekané oloupané mandle
  • 1,5 balíčku sušeného droždí (50 g čerstvého)
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce na potření

Krok za krokem

  1. Mouku a další sypké ingredience smíchejte se sušeným droždím, přidejte žloutky, vlažné mléko, rozehřáté máslo, rozinky namočené v rumu a v robotu zadělejte v jednom kroku těsto. Řádně je vyhněťte, abyste se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne) a v míse je pod fólií či utěrkou uložte do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.
  2. Těsto po nakynutí v teple pod utěrkou či fólií nejprve stlačte a srazte dlaní dolů.
  3. Stále nadýchané těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a dlaněmi je rychle přehněťte a vytlačte z něj většinu vzduchu.
  4. Nyní těsto rozdělte ostrým nožem na tři díly a pomocí váhy každý upravte tak, aby měly všechny stejnou hmotnost. Odvážené díly znovu na ploše pomoučeného válu přehněťte dlaní dohladka. Nemusíte se bát, v další fázi ještě nabudou.
  5. Každý převálený kousek vytvarujte v dlaních do podoby bochánku. Průběžně jej otáčejte a zároveň těsto podhrnujte dolů. Kulaté bochánky uložte na plech s papírem, nechte je dokynout a jejich povrch potřete vejcem rozšlehaným v troše mléka.
  6. Ve středu potřených bochánků vytvořte ostrým nožem zářezy ve tvaru křížků. Zamezí potrhání jejich povrchu při pečení. Nakonec povrch každého kousku posypte sekanými mandlemi a vložte mazance do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snižte a mazance dopečte dozlatova. Pokud rychle tmavnou, zastiňte je kusem papíru či alobalu. Jsou-li upečené, prozradí test špejlí.

Autoři:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Schillerová: Podpora OSVČ bude plošná, podmínka poklesu příjmů zmizí

Ministryně financí Alena Schillerová chystá po tlaku ze strany živnostníků výrazné zmírnění podmínek pro přiznání...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....

Ornella Koktová je podruhé maminkou. Dítě dostalo severské jméno

Ornella Koktová (27) je dvojnásobnou maminkou. Po synovi Quentinovi (7) přivítali šťastní rodiče 1. dubna na svět...

Páté zvláštní poselství za 68 let vlády. Alžběta II. promluvila o koronaviru

Britská královna Alžběta II. (93) v neděli promluvila k veřejnosti. V předtočené nahrávce zdůraznila nutnost sebekázně...