Neděle 2. října 2022, svátek má Olívie, Oliver
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 2. října 2022 Olívie, Oliver

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a restaurací. V jídelních lístcích ji však maskují ušlechtilejší názvy, popisuje týdeník 5plus2.

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou. | foto: Profimedia.cz

Znají ji snad všichni, kdo někdy chodili do školní jídelny nebo později do podnikových kantýn, vývařoven či hospod nižší cenové. Univerzální hnědá omáčka, tedy zkráceně UHO, provázela několik generací českých strávníků. Trochu překvapivě „přežívá“ i v současnosti, kdy se lidé snaží jíst chutněji a zdravěji. 

Jaká by taková „správná“ UHO měla být? Na prvním místě je cibulový základ. „Cibule je orestovaná na barvu, tedy dohněda. Potom se zalije vodou, v lepším případě vývarem a to celé se pak dohustí moukou,“ přibližuje jednoduchý postup na přípravu univerzálního pokrmu s minimem chuti šéfkuchař Chateau Mcely Honza Štěrba. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Výsledná „hmota“ má v českých kuchyních široké uplatnění. „Opečete třeba kuřecí prso, na něj dáte broskev, eidam, podlijete touhle omáčkou a je to,“ směje se šéfkuchař receptuře, kterou ve svých pořadech s nehraným odporem kritizoval i Zdeněk Pohlreich.

Od základu všechno špatně

Asi nejklasičtější verzí je pak servírování této omáčky s knedlíkem či těstovinami – přičemž nejproslulejší kombinaci UHO tvoří kolínka v podstatě s jakýmkoli druhem podušeného masa. I nad touto variantou Štěrba kroutí hlavou. 

„Stejně si myslím, že knedlík by si zasloužil nějakou lepší omáčku. Trošku déle vařenou s alespoň nějakou chutí a tak dále,“ pokračuje s tím, že UHO může mít řadu variací. 

Kromě obligátní kostky bujonu a množství soli jsou i další možnosti. „Když na pánev třeba hodíte kompotované brusinky a zalijete je uhem, máte rázem brusinkovou omáčku. Když místo brusinek přidáte nivu, máte nivovou a podobně. Pořád však děláte v podstatě jenom to, že dáváte chuť bordelu, který jste vyrobili. Stejně je to od základu všechno špatně,“ nebere si servítky Štěrba.

V lepších restauracích UHO na talíři nejspíš zákazník nedostane, přesto se v řadě lidovějších podniků stále servíruje. Ze školních jídelen, v jejichž menu tradičně tvořila významnou položku, se v posledních letech hnědá omáčka paradoxně téměř vytratila. 

„Pořád jsme v Česku, takže se v restauraci můžete potkat s lecčím. Ačkoli nejsem nijak vybíravý, tak se raději snažím vyhýbat všemožným minutkovým pokrmům. Raději jdu například do poctivého vrabce se zelím,“ má jasno Štěrba.

Právě minutková kuchyně je totiž spolehlivou základnou pro šíření UHO do světa. Asi v žádné restauraci v jídelním lístku nenajdete výraz UHO. To neznamená, že se v pokrmech neskrývá. 

Do svého menu však volí restauratéři o něco sofistikovanější názvy. „Většinou jsou to všechny ty různé přírodní šťávy. Když vidíme v lístku kuřecí plátek v přírodní šťávě nebo takzvaně ‚napřírodno‘, pravděpodobně půjde o UHO,“ uzavírá.

Jak se vaří UHO s kolínky jako ze školní jídelny

Na 4 porce potřebujeme: 

2 střední cibule, 1 lžíci hladké mouky, 1 kostku masoxu, olej, pepř, kmín, sůl. 

Postup: 

Pokud chceme mít UHO jako ze školní jídelny, necháme kostku masoxu rozpustit v půl litru vroucí vody. V opačném případě masox vynecháme a vystačíme si s vodou. Cibuli nakrájíme nadrobno. 

Na pánvi rozpálíme olej či ztužený pokrmový tuk a na něm cibulku osmahneme dozlatova. Pak zaprášíme hladkou moukou a opražíme za stálého míchání. Postupně přiléváme masoxovou vodu nebo horkou vodu. Opepříme, osolíme a okmínujeme a necháme tak čtvrt hodiny probublávat.

Mezitím uvaříme kolínka podle návodu na obalu, hrnec odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme kolínka v horké vodě ještě několik minut „dojít“. Získáme tak kolínka krásně krémová a na jazyku i vidličce se doslova rozplývající.

Kolínka zalitá UHO omáčkou

Školní jídelny? Od UHO k lososu s bulgurem

UHO se ve školních jídelnách – na rozdíl od běžných hospod – příliš neobjevuje. Jejich kvalita je obvykle podstatně vyšší, než se traduje. Každoročně o tom svědčí i soutěž O nejlepší školní oběd. 

„Jaký mýtus je nejčastější? Furt se mluví o té UHO. Nevím, co s tím pořád všichni mají, ta se vaří minimálně. Je to běžná šťáva, kterou se polévá maso. Tento mýtus nás pořád pronásleduje. Pořád se také říká, že jídlo ve školních jídelnách není dobré, ale často to není pravda,“ uvedla před pěti lety Anna Packová, ředitelka zmiňované soutěže. 

A situace se od té doby nezměnila. Když kuchařky chtějí a mají um, dokážou dětem uvařit chutné i zdravé jídlo. 

Nutno ovšem podotknout, že školní jídelny se musí vejít do zoufale nízkých rozpočtů. Mnohdy vaří za peníze, které se u jedné porce rovnají ceně malé konzervy pro kočky. Rodiče platí za oběd třeba jen 24 korun za dítě na prvním stupni a 29 korun za ty na stupni druhém. Je ovšem pravda, že podobnou částí se na dalších celkových nákladech (mzdy, energie...) podílí ještě státní dotace, takže jde zhruba o dvojnásobnou částku).

A jak vypadá jedno z vítězných soutěžních menu? Jako z kvalitní restaurace. Losos podávaný s bulgurem, quinoou a grilovanou zeleninou. A krémová polévka z pečeného květáku.

Autoři:

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kutil pracuje „na koleně“, přesto vyrábí jako nejlepší umělecký truhlář

Seriál Jiří se občas v důchodu trochu nudí, a tak se promění v uměleckého truhláře. Protože se mu líbí historický nábytek,...

Jak skladovat úrodu ze zahrady a proč nemíchat jablka, brambory či cibuli

Ovoce i zelenina se sice dají koupit po celý rok, ale možnost mít zásoby z vlastních vypěstovaných zdrojů ve sklepě je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze ankety o nejroztomilejšího mazlíčka září. Podívejte se na fotky

Konec měsíce znamená i konec zářijového kola ankety o nejroztomilejšího mazlíčka. V první desítce tentokrát bodovali...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...