Šest rad, jak po topné sezoně uspat kamna, abyste příští rok nevyhořeli

aktualizováno 
Nejvhodnější doba na údržbu krbu nadchází v okamžiku, kdy skončí topná sezona. Udržovaný krb odvádí lepší práci a hlavně se tím prodlouží jeho životnost. Jinak se postupuje u kamen a u krbů.

Kuchyňská kamna se používají celý rok, ale krby a krbová kamna slouží jen přes topnou sezonu. | foto: Jan Temr

„Údržba krbu je snadná, jen u krbu na dřevo to chce trpělivost,“ říká kamnář Jan Temr, mnohaletý člen Cechu kamnářů ČR. „Postup pro posezonní údržbu je třeba odlišit pro tři základní individuálně stavěná topidla: kachlová a omítaná akumulační kamna, kachlové sporáky a krby. U každého je potřeba něco trochu jiného,“ popisuje.

Přestože jaro považuje za ideální čas pro údržbu, setkává se s lidmi, kteří to nechávají naopak až na podzim na dobu před začátkem topné sezony. „Což není problém, údržbu lze provést vždycky, když necháte celý systém vychladnout. Raději pozdě, než nikdy,“ radí.

1.Kachlová (případně omítaná) akumulační kamna

Kromě občasného odpopelňování topeniště (vybírání popela) v průběhu topení, je nutné po sezoně vyčistit akumulační tahy od pevných usazenin (sazí, v horším případě dehtu). Pokud není uživatel dokonale znalý svých kamen i způsobu jejich čištění, je vždy lepší, pokud je čistí vždy kamnář, který je projektoval a stavěl.

Fotogalerie

Akumulační tahy jsou přístupné skrz čisticí kachle (otvory) v kachlovém nebo omítaném plášti, nebo samostatnými víčky. Kamna stavěná moderními postupy se vzduchovou mezerou mají obvykle víčka dvojí, otevření takových víček někdy vyžaduje speciální nářadí či přípravek.

Občas je nutná speciální čisticí štětka, která nepoškodí materiál tahů, jindy zase fígl, který zajistí, aby nedošlo k nenávratnému propadnutí demontovaného víčka do dutiny kamen.

Běžnou údržbou je také přespárování kachlů. Jejich spárování je však záležitost spíše estetická než funkční. Kachle jsou spojeny mnohem silnější vrstvou kamnářské hlíny nebo kamnářské malty až za spárou uvnitř kamen.

2.Kachlové kuchyňské sporáky

Oproti pokojovým akumulačním kamnům je sporák nutné v sezoně odpopelňovat mnohem častěji. Při každodenním vaření a pečení se spálí více dřeva a starší sporáky pak mají i horší kvalitu spalování.

Jak poznat kvalitní dřevo na topení

Kvalita dřeva spočívá především v obsahu vlhkosti. Sklo může být čisté pouze za předpokladu, že je spalováno čisté štípané dřevo s obsahem vody do 15-20 %, což znamená 2-3 roky přirozeně proschlé, případně rychleji „uměle“ sušené v sušárně.

Vnitřní části topeniště i šamotové cesty spalin je nutné čistit nejlépe jednou ročně po topné sezoně (respektive do začátku té další), vymazat šamotovou výmazovou hmotou nebo speciálním tmelem s vysokou tepelnou odolností.

Od sazí je potřeba vyčistit nejen topeniště, ale i celý tahový systém vedoucí ve sporáku pod plotnou k troubě, případně ke kamnovci na teplou vodu a dále do kouřovodu. Pro dobrou funkci pečení a ohřívání je také nutné pamatovat na nánosy na samotném těle trouby a kamnovce.

3.Krby

Každý, kdo má krb na dřevo, jistě bude souhlasit, že je kolem něj stále nepořádek, ale atmosféra, kterou dokáže praskající dřevo vytvořit, za to stojí. Nejjednodušší je údržba u krbů s krbovými vložkami, omezuje se prakticky jen na průběžné odpopelňování.

Neodstraňujte popel

Většina nových uživatelů krbu dělá zbytečnou chybu, když se snaží popel odstraňovat neustále a zcela. Je třeba si uvědomit, že popel obsahuje velké množství stále ještě nespáleného uhlíku, což je právě ta hořlavina, která dělá dřevo dřevem a představuje tak jeho pravou energetickou hodnotu.

Pokud tedy množství popela neobtěžuje tím, že např. při otevření dvířek vylétává do obývacího pokoje, je dobré si jej v topeništi v rozumné míře (tj. ve vrstvě cca 4-5 cm po celém dně topeniště) nechávat pro další topení.

O kvalitním fungování krbu často rozhoduje čistota komínu, a je tedy nutné jej pravidelně čistit. Pro tento účel bývá vybaven čisticím (a často zároveň i revizním) otvorem například v podobě vyjímatelné výdechové mřížky.

V některých případech ovšem takové čištění není možné technicky zajistit a je nutné nejprve vyndat deflektor (stropní desku) z krbové vložky a kouřovod vymetat touto cestou.

Zkontrolujte, zda není deflektor poškozen nebo do něj nenapadal nepořádek a nehrozí ucpání.

4.Více údržby čeká majitele teplovodních kamen a krbů

Chladné plochy teplovodních výměníků se logicky zanášejí podstatně více než rychle se ohřívající plochy šamotu. Podstatné je dodržování tří zásad spokojeného používání krbu či kamen: kvalitní výrobek, kvalitní dřevo a kvalitní obsluha, tedy správné dávkování dřeva a správné ovládání regulačních prvků.

Zvlášť důležité je při pořizování a provozu teplovodních topidel dbát na výběr dodavatele, na kvalitu skladování a přípravy dřeva (tedy štípání na správný rozměr) a na regulaci spalovacího procesu. Poslední podmínka je dnes už dobře řešitelná takzvanou automatickou elektronickou řídicí jednotkou spalování. Lze ji dokoupit za ceny řádově v tisícikorunách a ušetří hodně běhání kolem kamen při regulaci hoření.

5.Nezapomeňte na čištění skla

Pravidelnou nutnou údržbou kamen i krbů s pohledovými dvířky je čištění jejich skla.

Frekvence čištění zásadně závisí na třech již zmiňovaných faktorech: kvalitě topidla, kvalitě dřeva a kvalitě obsluhy, tedy správném dávkování dřeva a správném ovládání regulačních prvků.

Sklo raději drhněte častěji, aby nečistoty neměly čas vytvořit velkou vrstvu, která jde odstraňovat těžko.

6.Pečujte i o těsnění

Běžnou údržbou je také výměna těsnících provazců (šňůr) v rámu dvířek a pod jejich sklem, které v horizontu tří až pěti let ztrácí pružnost, a neplní tak těsnicí funkci.

Je třeba dát zejména pozor na používání stékavých tekutých přípravků na čištění skel krbů a kamen. Může se stát, že přípravek zateče do mezery mezi rámem dvířek a po vyschnutí vytvoří spolu se sazemi tvrdou hmotu. Ta zabrání tepelné dilataci skla, které pak praskne.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Další z rubriky

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší
České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?

Najdete na iDNES.cz