Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

aktualizováno 
Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé z tvarohových svačinek typu slavného „pribináčku“ stojí přes dvacet korun, a to je pro ženu na mateřské dovolené v rodině, která žije jen z jednoho příjmu, dost vysoká částka.

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle chuti nebo sezony. | foto: Marek Burza

„Když se podíváte na složení některých z nich, najdete tam navíc různá zahušťovadla a další úplně zbytečné látky. Nehledě na to, že některé svačinky jsou podle mého názoru zbytečně přeslazené,“ popisuje v dopisu redakci. 

Fotogalerie

Přitom podle ní stačí vzít jen základní ingredience, smíchat je a navíc si určit stupeň sladkosti. 

„Proč děti navykat na sladkosti už v nízkém věku. Až budou dospělé, ať si se svým životem dělají, co chtějí, ale mojí zodpovědností je nepěstovat jim závislost na cukru už ve dvou letech,“ říká matka.

Podle jejího návodu stačí jenom smíchat vaničku tučného tvarohu a kelímek šlehačky na šlehání. Pak trochu dosladit. Pak podle chuti doplnit ovoce – jahody, maliny, borůvky, ořechy anebo třeba jenom trošku vanilkového cukru.

„Ale pokud máte doma takové konzervy jako já, naplňte jim to do těch pestrobarevných kelímků z obchodu. Děti na ně reagují víc než na chuť samotnou,“ doporučuje.

Co budete potřebovat?

Vyzkoušeli jsme recept čtenářky v redakci a můžeme říct, že příprava zabere rozhodně kratší dobu, než byste skočili do obchodu. A cena? 

Tvaroh a smetana dohromady asi 45 korun, k tomu dvě koruny za sáček vanilkového cukru. A k tomu lžička moučkového cukru. Dohromady množství pro čtyři až pět dávek svačinky podle apetitu vašich potomků.

Jak na to

Jsou dvě metody, jak pochoutku vyšlehat. Buď vložíte do misky tvaroh i šlehačku najednou a šleháte, nebo je zpracujete zvlášť. My jsme zvolili variantu, která by měla zajistit tužší konzistenci, jež by se měla víc vyrovnat tuhostí průmyslovému zpracování. 

Nejprve vyšleháte smetanu, musí mít přes 30 % tuku. Nemusíte ze skříně vytahovat velký robot, dokonce ani ruční s metlami. Klidně můžete použít i obyčejný tyčový mixér.

Během několika minut vyšleháte smetanu do fáze, až zhoustne. Pak stačí přidat tvaroh, trochu vanilkového cukru a lžičku moučkového cukru podle uvážení a vlastní chuti. Klidně nemusí být ani bílý rafinovaný, ale třeba hnědý třtinový.

Do hotového „tvaroháčku“ můžete klidně vmíchat jahody a nebo cokoliv, co mají vaše děti rády. Slogan „velké kousky ovoce“ tak konečně může dostat původní význam. Za pár minut a korun.

Máte také své zaručené recepty, jak vyrobit pro své děti zdravé a levné svačiny ze základních surovin? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:
Témata: Vaření

Nejčtenější

Šlechtění psů se zvrtlo. Módní plemena jsou oblíbená kvůli deformitám

Roztomilý Coton de Tulear

Touha měnit podoby psů se zvrhla. Tvoříme psy co nejmenší, v neobvyklých barvách, s roztomilými výrazy. Proto nemůžou...

VIDEO: Zadržte vodu na pozemku. Se speciálními vidlemi to jde snadno

Aerifikace pro lepší vsakování vody do země

V době nedostatku srážek se za každou kapku z nebe platí zlatem. Trávníkář Tomáš Šena předvedl, jak může pár minut...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Místo přítelkyně mazlíček. Svobodní britští muži se zamilovali do koček

Stále většímu množství mladých mužů v Anglii vyhovuje soužití s kočkou....

V Anglii vzniká nový fenomén. Svobodní muži si zamilovali kočky. Díky nim se totiž necítí osaměle a nejsou tak nuceni...

Zahrada ve městě jako dokonalý zelený obývák. Čistě pro relax a bylinky

Vyvýšenou část pozemku manželé od zatravněné části zahrady oddělili gabiony a...

S pokorou nazývají svůj zelený dvorek u rodinného domu jen odpočinkovou zónou. Z respektu k těm, co na svých zahradách...

Další z rubriky

„Zobejte“ zdravé sedmikrásky. Vyrobíte z nich i nepravé kapary

Sedmikrásky můžeme užívat při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.

Sedmikrásky kvetou skoro celý rok a dokonce přečkají i mrazy. Zkuste mladé listy nasypat do omáček, salátů, pomazánek,...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

Vinný ocet, stejně jako olivový olej vpravo, lze jednoduše ochutit třeba...

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je dokonce pije jen...

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

Najdete na iDNES.cz