Sobota 10. června 2023, svátek má Gita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 10. června 2023 Gita

Zápach a vyšší spotřeba. To vás čeká, když pravidelně nebudete čistit troubu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené nánosy šťáv a tuku z grilování nebo přípravy pečínek s omáčkami ovlivňují podle odborníků také spotřebu drahé energie. A v neposlední řadě i naše zdraví.
Takto to vypadá, když dojde ke generálnímu úklidu trouby.

Takto to vypadá, když dojde ke generálnímu úklidu trouby. | foto: Profimedia.cz

Čištění trouby je domácí prací, která rozhodně nikoho neláká a rádi ji vytěsníme z hlavy. Jenže když už někdy začnete péct „na plný céres“ a místo vůně pečeně se po kuchyni začne rozlévat zápach spáleniny, je jasné, že jste myšlenku na vyčištění trouby odkládali příliš dlouho. Pak nezbývá, než se do půl těla vnořit do vnitřku trouby a odčinit to, co jsme tak dlouho zanedbávali.

A je to jako se vším: čím déle se práce odkládá, tím dá více úsilí odstranit následky. Je zřejmé, že dlouho a dobře sloužila, ale teď chce zase něco na oplátku zpátky: důkladný úklid. Zdaleka nejde jen o to, abyste měli kuchyni jako ze žurnálu.

Babské recepty pro pravidelnou údržbu

  • Drobné nečistoty: Na relativně čerstvé znečištění a mastnotu vám postačí jen citron – malé množství horké vody nalijte do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu (klidně i s dužinou) a vložte do trouby předehřáté na cca 150 °C. Po 15 minutách troubu vypněte a nechte ještě nějakou dobu působit páru (neotvírejte dvířka). Poté snadno hadříkem setřete všechny nečistoty.
  • Připečená špína: Smíchejte dostatečné množství jedlé sody (poslouží i prášek do pečiva) s teplou vodou tak, aby vám vznikla pasta. Tu pak naneste na povrchy v lehce předehřáté troubě (samozřejmě vynechejte topná tělesa a ventilátor). Při nanášení vám pasta začne krásně hnědnout uvolněnou špínou a usazeninami. Nechte směs působit několik hodin, nejlépe přes noc.
  • Na sklo: Smíchejte jedlou sodu s octem. Vznikne vám šumící směs, kterou po dostatečném vyšumění naneste na sklo a nechejte působit necelou hodinku. Pak stačí jen důkladně vyčistit vlhkým hadříkem.

Zdroj: 4home.cz

„Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu. Proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Na tento nedokonalý výsledek budete kromě toho spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz,“ vysvětluje Jana Neuszerová ze společnosti Mora.

Podle ní navíc starý připálený tuk začne po čase uvolňovat uhlíkové plyny. Ty mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Nánosy starého tuku se navíc mohou v krajním případě i vznítit.

Předehřátou troubu jde vyčistit pomocí směsi z kypřicího prášku s octem, to ale funguje jen u čerstvých nečistot. S připáleninami staršího data si poradí jen agresivnější čisticí prostředky, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám a nejsou zrovna levné.

Čištění s chemií

  • Vždy používejte ochranné rukavice. Složení klasických čističů nebývá zrovna shovívavé k pokožce a mohlo by dojít k závažnému podráždění.
  • Pozor na chemické výpary. Při drhnutí trouby je dobré mít místnost dobře větranou. Obzvlášť, pokud se pohybujete v menším prostoru. Agresivní přípravy mohou způsobit i poleptání dýchacích cest.
  • Po vyčištění troubu důkladně opláchněte. Dbejte na to, abyste odstranili všechny zbytky čističe z povrchů. Ty sice nepřijdou do přímého styku s připravovaným jídlem, ale při vyšších teplotách v troubě se samozřejmě mohou vypařovat a do jídla se dostat.

Zdroj: 4home.cz

Proto, jestli se poohlížíte po nové troubě nebo moderním sporáku, vybírejte mezi úspornými spotřebiči s některou z automatických funkcí pro čištění vnitřku trouby. Zbavíte se tak úmorného a neoblíbeného čištění spotřebiče.

Nejdokonalejší je pyrolýza a katalýza

Pyrolytické čištění je založené na velmi vysokých teplotách. „Teplota tu dosahuje okolo 500 °C. Trouby, které toto dokonalé automatické čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu a díky skvělé izolaci trouby i dvířkům se čtyřmi bezpečnostními skly nedochází ke znatelnému uvolňování tepla do okolí,“ tvrdí Neuszerová.

Čištění kuchyně s odbornicí zvládnete na jedničku:

Program trvá 90 minut a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů dvířka trouby uzamčená. Po vychladnutí trouby stačí pouze setřít nečistoty hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Horkovzdušné trouby s katalýzou mají uvnitř speciální porézní povrch. Ten do sebe během pečení dokáže vtáhnout mastnotu a rovnou ji odstranit. Trouba tak zůstává stále čistá, protože se tuk nikde neusazuje.

Parní čištění

Aby bylo parní čištění nejúčinnější, mělo by probíhat pravidelně po každém větším pečení, během něhož se mohl uvolnit do vnitřního prostoru trouby tuk nebo šťáva z pokrmu.

Při parním čištění nalijete do pekáče asi půllitr vody a zahřejete troubu tak, aby vznikla pára.

A jak to funguje? Vše, co je potřeba udělat, je nalít asi půl litru vody do pekáče, vložit jej do trouby a nastavit funkci ECO Clean, pokud ho má. V principu je nutné dosáhnout teploty, kdy se začne z vody vytvářet pára.

Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je viditelně čistý povrch celého vnitřku trouby. Na závěr stačí nečistoty jednoduše otřít hadříkem. Cennou energii můžete ušetřit tím, že parní čištění spustíte krátce po dopečení, když je ještě trouba zahřátá.

Autor:

Zubačka Vitznau-Rigi

Sledujte exkluzivní přenos z nejstarší zubačky v Evropě ve Švýcarsku. Dráha vedoucí z Vitznau (435 m n. m.) na vrchol Rigi (1752 m n. m.) je v provozu od roku 1871. Kamera je umístěna ve stanici Staffel (1.603 m n. m.)

Více ze Slow TV:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Nešťastný vztah si máma tří dětí kompenzovala nákupy. Až zarovnala byt

Představte si, že bydlíte v krásném velkém domě na okraji Prahy, ale v podstatě si nemůžete pozvat nikoho na návštěvu,...

Nový byt se mu zdál nemoderní. Renovace se mu „vymstila“ za 230 tisíc

Stavební mistr Václav Adamec v dalším díle pořadu Akce: Rekonstrukce! vypravil do středočeské Hostivice, kde ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu obehnali plotem jen kvůli srnám, výhled na Beskydy je nikdy neomrzí

Soutěž Zhruba 160 let starý dům na Frýdecko-Místecku, s pozemkem větším než 3,5 tisíce metrů čtverečních, koupili manželé z...

Za tři roky vydupala z království tújí a suti rozkvetlou a plodící zahradu

Soutěž Dům s pozemkem velkým asi 2 200 metrů čtverečních koupili noví majitelé v roce 2020. A do zahrady se rozhodli vrátit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam patří na žebříčku agresivity či mírumilovnosti váš pes. Vědci mají jasno

Není pes jako pes, to je koneckonců každému jasné už od pohledu. Ovšem jak jsou na tom jednotlivá plemena, co se...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

Skříně prázdné, ale byt přeplněný věcmi. Zoufalé rodině pomohli profíci

Rodina s dvěma malými dětmi se přestěhovala do Nymburka s velkými plány, jak si nové bydlení uspořádají. Jenže s...

Tajemství chuti je skryto v sudech. Filipínský rum využívá aroma bourbonu

Premium Lány cukrové třtiny, vodní buvoli a strašlivé vedro. Redaktor týdeníku 5plus2 vyrazil na filipínský ostrov Negros za...

Kde chyběla ženská ruka a chlapa drtil sentiment, zavládly chaos a špína

„Než něco vyhodím, tak si to dlouho rozmýšlím, a pak to stejně zase schovám,“ shrnul padesátník Michal z Prahy příčinu,...

Velká hra o fotovoltaickou elektrárnu míří do další fáze. Vyberou se finalisté

Aktualizujeme Do 31. května do 23 hodin jste měli možnost zasílat své příspěvky a zapojit se do hry o fotovoltaickou elektrárnu v...

Bylinky a koření v kuchyni: Jak s vařením pomůže Podravka NATUR?
Bylinky a koření v kuchyni: Jak s vařením pomůže Podravka NATUR?

Podravka NATUR využívá pouze čerstvé a kvalitní suroviny, bez umělých přísad, konzervantů nebo barviv. Vyzkoušely jsme kombinaci zeleniny, koření a...

Stejně ošklivá jako všechno, co Rusko dělá, komentují vítězku soutěže krásy

V každoroční soutěži krásy pro vdané ženy získala titul Paní Ruska světa 2023 učitelka angličtiny Natalja Oskarová....

Zemřel český e-sportový šampion Twisten, bylo mu teprve 19 let

Ve věku pouhých devatenácti let zemřel český profesionální hráč počítačové střílečky Valorant Karel Ašenbrener, známý...

Jsme unavení úplně jako staří lidé, říkají Mišík a Jirásková

Zpěvák Adam Mišík (26) už rok randí s dcerou Ivy Kubelkové, modelkou Natálií Jiráskovou (18). Nedávno spolu začali...

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Premium Je jedním z nejrozsáhlejších výzkumů svého druhu a přináší víc než paradoxní zjištění. Vyjevuje, že důvody nevěry jsou...

Nejsou menší, jen jsou výš, říká o modelaci prsou za 65 tisíc Krejčíková

Aneta Krejčíková (32) se rozhodla pro plastiku prsou. Představitelka sekretářky Květy ze seriálu Volha si své...