Zápach a vyšší spotřeba. To vás čeká, když pravidelně nebudete čistit troubu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené nánosy šťáv a tuku z grilování nebo přípravy pečínek s omáčkami ovlivňují podle odborníků také spotřebu drahé energie. A v neposlední řadě i naše zdraví.
Takto to vypadá, když dojde ke generálnímu úklidu trouby.

Takto to vypadá, když dojde ke generálnímu úklidu trouby. | foto: Profimedia.cz

Čištění trouby je domácí prací, která rozhodně nikoho neláká a rádi ji vytěsníme z hlavy. Jenže když už někdy začnete péct „na plný céres“ a místo vůně pečeně se po kuchyni začne rozlévat zápach spáleniny, je jasné, že jste myšlenku na vyčištění trouby odkládali příliš dlouho. Pak nezbývá, než se do půl těla vnořit do vnitřku trouby a odčinit to, co jsme tak dlouho zanedbávali.

A je to jako se vším: čím déle se práce odkládá, tím dá více úsilí odstranit následky. Je zřejmé, že dlouho a dobře sloužila, ale teď chce zase něco na oplátku zpátky: důkladný úklid. Zdaleka nejde jen o to, abyste měli kuchyni jako ze žurnálu.

Babské recepty pro pravidelnou údržbu

  • Drobné nečistoty: Na relativně čerstvé znečištění a mastnotu vám postačí jen citron – malé množství horké vody nalijte do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu (klidně i s dužinou) a vložte do trouby předehřáté na cca 150 °C. Po 15 minutách troubu vypněte a nechte ještě nějakou dobu působit páru (neotvírejte dvířka). Poté snadno hadříkem setřete všechny nečistoty.
  • Připečená špína: Smíchejte dostatečné množství jedlé sody (poslouží i prášek do pečiva) s teplou vodou tak, aby vám vznikla pasta. Tu pak naneste na povrchy v lehce předehřáté troubě (samozřejmě vynechejte topná tělesa a ventilátor). Při nanášení vám pasta začne krásně hnědnout uvolněnou špínou a usazeninami. Nechte směs působit několik hodin, nejlépe přes noc.
  • Na sklo: Smíchejte jedlou sodu s octem. Vznikne vám šumící směs, kterou po dostatečném vyšumění naneste na sklo a nechejte působit necelou hodinku. Pak stačí jen důkladně vyčistit vlhkým hadříkem.

Zdroj: 4home.cz

„Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu. Proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Na tento nedokonalý výsledek budete kromě toho spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz,“ vysvětluje Jana Neuszerová ze společnosti Mora.

Podle ní navíc starý připálený tuk začne po čase uvolňovat uhlíkové plyny. Ty mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Nánosy starého tuku se navíc mohou v krajním případě i vznítit.

Předehřátou troubu jde vyčistit pomocí směsi z kypřicího prášku s octem, to ale funguje jen u čerstvých nečistot. S připáleninami staršího data si poradí jen agresivnější čisticí prostředky, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám a nejsou zrovna levné.

Čištění s chemií

  • Vždy používejte ochranné rukavice. Složení klasických čističů nebývá zrovna shovívavé k pokožce a mohlo by dojít k závažnému podráždění.
  • Pozor na chemické výpary. Při drhnutí trouby je dobré mít místnost dobře větranou. Obzvlášť, pokud se pohybujete v menším prostoru. Agresivní přípravy mohou způsobit i poleptání dýchacích cest.
  • Po vyčištění troubu důkladně opláchněte. Dbejte na to, abyste odstranili všechny zbytky čističe z povrchů. Ty sice nepřijdou do přímého styku s připravovaným jídlem, ale při vyšších teplotách v troubě se samozřejmě mohou vypařovat a do jídla se dostat.

Zdroj: 4home.cz

Proto, jestli se poohlížíte po nové troubě nebo moderním sporáku, vybírejte mezi úspornými spotřebiči s některou z automatických funkcí pro čištění vnitřku trouby. Zbavíte se tak úmorného a neoblíbeného čištění spotřebiče.

Nejdokonalejší je pyrolýza a katalýza

Pyrolytické čištění je založené na velmi vysokých teplotách. „Teplota tu dosahuje okolo 500 °C. Trouby, které toto dokonalé automatické čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu a díky skvělé izolaci trouby i dvířkům se čtyřmi bezpečnostními skly nedochází ke znatelnému uvolňování tepla do okolí,“ tvrdí Neuszerová.

Čištění kuchyně s odbornicí zvládnete na jedničku:

Program trvá 90 minut a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů dvířka trouby uzamčená. Po vychladnutí trouby stačí pouze setřít nečistoty hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Horkovzdušné trouby s katalýzou mají uvnitř speciální porézní povrch. Ten do sebe během pečení dokáže vtáhnout mastnotu a rovnou ji odstranit. Trouba tak zůstává stále čistá, protože se tuk nikde neusazuje.

Parní čištění

Aby bylo parní čištění nejúčinnější, mělo by probíhat pravidelně po každém větším pečení, během něhož se mohl uvolnit do vnitřního prostoru trouby tuk nebo šťáva z pokrmu.

Při parním čištění nalijete do pekáče asi půllitr vody a zahřejete troubu tak, aby vznikla pára.

A jak to funguje? Vše, co je potřeba udělat, je nalít asi půl litru vody do pekáče, vložit jej do trouby a nastavit funkci ECO Clean, pokud ho má. V principu je nutné dosáhnout teploty, kdy se začne z vody vytvářet pára.

Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je viditelně čistý povrch celého vnitřku trouby. Na závěr stačí nečistoty jednoduše otřít hadříkem. Cennou energii můžete ušetřit tím, že parní čištění spustíte krátce po dopečení, když je ještě trouba zahřátá.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Co nepatří do domácích spotřebičů? Vyhněte se největším průšvihům

Domácí přístroje usnadňují život. Někdy od nich ale čekáte příliš a nepoužíváte je správně.

Jak se k sobě chovali nejvyšší a nejmenší pes světa? Budete překvapeni

Představa, že by se mohutná německá doga mohla stát nejlepším přítelem drobné čivavy, zní jako vystřižená z nejnovějšího animovaného filmu od Disneyho. Nicméně tato neobvyklá situace se stala...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Pozdní řez ořešáku vás může připravit o vše. Neopakujte častou chybu

Ořešák je majestátní strom, který naše zahrady zdobí často i po generace a na podzim shazuje spoustu lahodných vlašských ořechů. Ale aby dobře prospíval a bohatě plodil, občas potřebuje promyšlený...

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025

Přírodní srdce. Objevte skryté symboly lásky kolem sebe

Květen je v mnoha kulturách vnímán jako měsíc lásky a probouzející se vášně. S rozkvétající přírodou a teplejšími dny se i v našich srdcích probouzí touha po blízkosti a romantice. V tomto období...

12. května 2025

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

11. května 2025

Pupeny plné účinných látek pomohou nejen s přechodem či bolestí karpálů

Gemmon je latinsky pupen a terapie je léčba, gemmoterapie je tedy metoda, která uplatňuje k léčbě rostlinné, stromové či keřové pupeny nebo různé výhonky, mladé kořínky, lístky a klíčky. Účinné látky...

11. května 2025

Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

10. května 2025

Zdravější mlsání: Proč vyměnit bramborové chipsy za řepu nebo mrkev

Bramborové chipsy jsou jednoduše mor. Vezmete si jeden a pak další, další, až schroupáte celou hrst. Podle odborníků to není nic zvláštního, protože slaná chuť vzbuzuje stejnou závislost jako ta...

10. května 2025

Strážci zdraví. Parazité se přenášejí nejen z primátů na lidi, ale i obráceně, líčí vědkyně

Premium

Malárie, virus HIV, ebola, virus Zika a spousta dalších. Nemoci, které se přenesly na lidi ze zvířat. Proč se tyto přenosy dějí a jak jim zabránit, zjišťuje primatoložka Klára Judita Petrželková z...

9. května 2025

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

9. května 2025  15:05

Hortenzie potřebují správný čas i místo. Jen tak pokvetou naplno

Hortenzie patří k nejvděčnějším a nejoblíbenějším okrasným keřům. Upoutají především bohatými květy, které se každým rokem vracejí. Předtím ale potřebují pečlivou výsadbu, která je zásadní pro zdravý...

9. května 2025

Zvolte Porodnici roku 2025 a zahrajte si o zajímavé ceny
Zvolte Porodnici roku 2025 a zahrajte si o zajímavé ceny

Rodila jste v letech 2020 až 2025? Podělte se o své zkušenosti, vložte recenzi na vaši porodnici a ovlivněte tak budoucího vítěze ankety Porodnice...

Chcete fotovoltaiku? Nejdřív zkontrolujte střechu. Důležité rady odborníků

Pořízení fotovoltaické elektrárny je pro mnohé domácnosti logickým krokem k energetické nezávislosti a nižším účtům za elektřinu. Často se však zapomíná na to nejdůležitější – základ, na kterém bude...

9. května 2025

Dracénám podáte šneka a už se ozývá jen křupání, mlaskání a tečou sliny

Unikátní šnekožraví ještěři ze Zoo Praha se s tím rozhodně nemažou. Čelisti mají jako louskáček na ořechy, chuť k jídlu jim také rozhodně nechybí, takže šneka schroupou i s ulitou, kterou nakonec...

9. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.